Μεσσουνη και Αιγειρος τιμησαν τον Αγιο Τρυφωνα

Αγιασμός στο ομώνυμο παρεκκλήσι της Μεσσούνης και στρωμένο τραπέζι στην πλατεία της Αιγείρου

Τον προστάτη των αμπελουργών και εν γένει των γεωργών, Άγιο Τρύφωνα, τίμησαν οι κάτοικοι σε Μεσσούνη και Αίγειρο.

Η εορτή του Αγίου κατείχε εξέχουσα θέση στη λατρευτική ζωή τον χριστιανικών πληθυσμών ιδιαίτερα της Θράκης, καθώς ασχολούνταν συστηματικά με την καλλιέργεια της αμπέλου. Έτσι και οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον τόπο μας, από την Θρακική ενδοχώρα, ιδιαίτερα οι προερχόμενοι από την Ανατολική Ρωμυλία, συνέχισαν την εν λόγω παράδοση.

Έτσι όχι μόνο έφεραν μαζί τους βλαστάρια αμπέλου, αλλά φρόντισαν να αφιερώσουν ναούς και παρεκκλήσια στον Άγιο και βέβαια να εκκλησιάζονται κατά την εορτή και να παίρνουν τον αγιασμό για να ρίξουν στα κτήματα και τα χωράφια τους. Και επειδή η παράδοση το είχε κατά την εορτή του Αγίου καμιά γεωργική δουλειά να μη γίνεται, γιατί διαφορετικά θα προκαλούνταν ατύχημα, φρόντιζαν να περάσουν τον χρόνο τους εποικοδομητικά, διοργανώνοντας γιορτές με ό,τι καλούδι είχε να διαθέσει κάθε νοικοκυριό.

Μεσσουνιώτες και Αιγειριώτες έλκουν την καταγωγή τους από την Ανατολική Ρωμυλία και άρα τα παραπάνω ίσχυαν και για αυτούς.

Έτσι οι μεν πρώτοι την παραμονή της εορτής τέλεσαν εσπερινό με αρτοκλασία την παραμονή της εορτής, ενώ ανήμερα προσήλθαν στο ομώνυμο παρεκκλήσι στην είσοδο του Οικισμού για να λάβουν όσοι το επιθυμούσα.

Οι δε δεύτεροι έστησαν την καθιερωμένη γιορτή, με μοναδική διαφορά, πως αντί για την περιοχή των αμπελιών προτίμησαν φέτος την πλατεία του χωριού, ώστε να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Όπως μετέφερε σε ανάρτησή του ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών του οικισμοί «η Αίγειρος με μπροστάρηδες τους νέους της γιόρτασε τον προστάτη των αμπελουργών στην πλατεία. Τα βαρέλια με τη φωτιά στήθηκαν από νωρίς για κάρβουνα, οι αμπελουργοί έφεραν τις προσφορές τους σε τσίπουρο και κρασί και η γιορτή ξεκίνησε. Η διασκέδαση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ.

Σαφώς και δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο, εφόσον είναι γνωστό ότι οι Αιγειριώτες κάθε χρόνο τιμούσαν τον Άγιο αλλά στο χώρο των αμπελιών. Φέτος οι νέοι αποφάσισαν να γίνει στην πλατεία και πραγματικά το εγχείρημά τους στέφθηκε με επιτυχία.

Μπράβο παιδιά και του χρόνου…»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.