Μεσω ΣΔΙΤ το Περιφερειακο Επιχειρησιακο Κεντρο Πολιτικης Προστασιας στην ΑΜΘ

Θα στεγάσει υπηρεσίες και θα αποτελεί κέντρο λήψης αποφάσεων και συντονισμού σε έκτακτα συμβάντα

Στην δημιουργία Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην ΑΜΘ, καθώς και στις άλλες 12 Περιφέρειες της χώρας, θα προχωρήσει η Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, μέσω ΣΔΙΤ.

Ο ρόλος των Επιχειρησιακών Κέντρων θα είναι επικεντρωμένος στη διαχείριση του συνόλου των συμβάντων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας και τα οποία εξελίσσονται στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Θα αποτελούν στρατηγικά σημεία υποδοχής και επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος.

Επιπλέον, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα θα αποτελούν και κεντρικά σημεία ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης των πολιτών με τον θεσμό και τις λειτουργίες της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα στεγάσουν μονίμως και διοικητικές λειτουργίες αυτής.

Η Δημοπράτηση θα γίνει σε δύο ομάδες κτιρίων, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 163 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 131,5 εκατ. ευρώ). Στην Περιοχή Α περιλαμβάνονται επτά ΠΕΚΕΠΠ κόστους 70,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), μεταξύ των οποίων και το Κέντρο της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενώ στην Περιοχή Β περιλαμβάνονται έξι ΠΕΚΕΠΠ κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και για τους δύο διαγωνισμούς θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2021. Στη συνέχεια όσοι περάσουν στην δεύτερη φάση θα ξεκινήσουν ανταγωνιστικό διάλογο όπου με τη συμμετοχή φορέων, συμμετεχόντων και τοπικής κοινωνίας, διαμορφώνεται το τελικό φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του έργου. Στην τελική φάση οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Η συνολική διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 324 μήνες εκ των οποίων 24 μήνες κατασκευής και οι υπόλοιποι 300 μήνες (25 χρόνια) λειτουργία και διαχείριση. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Ποια θα είναι η δομή του Κέντρου

Σύμφωνα με την προμελέτη της ΚΤΥΠ, το κτίριο διατάσσεται σε ισόγειο και υπόγειο. Οι κύριες λειτουργίες τοποθετούνται όλες στο ισόγειο ενώ το υπόγειο περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Εξωτερικά το κτίριο είναι λιτό, ορθογωνικού σχήματος δομημένο σε δύο όγκους, έναν πιο συμπαγή, ο οποίος περιλαμβάνει τις επιχειρησιακές και διοικητικές λειτουργίες του κέντρου, και έναν πιο χαμηλό και διάφανο, που περιλαμβάνει τις λειτουργίες κοινωνικού ενδιαφέροντος. Για τον σχεδιασμό του κελύφους του κτιρίου τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι η πέτρα, σε μορφή επένδυσης, και το γυαλί σε δύο μορφές, των υαλότοιχων (U-GLASS) σε επιλεγμένους χώρους του χαμηλού όγκου, προσδίδοντας “ομαλή μετάβαση” από τον εξωτερικό χώρο στο εσωτερικό και αντίστροφα, καθώς και των ενεργειακών υαλοστασίων, τα οποία παρέχουν φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό και διαφάνεια στον επισκέπτη και τον χρήστη.

Το επίπεδο του Ισογείου έχει συνολικό εμβαδό 1.461,64 τ.μ., το επίπεδο του Υπογείου 1.458,12 τ.μ. διαμορφώνοντας τη συνολική επιφάνεια του κτιρίου στα 2.919.76τ.μ.

Το επίπεδο του Ισογείου αναπτύσσεται γύρω από ένα κεντρικό αίθριο που παρέχει φυσικό φωτισμό και αερισμό σε χώρους γραφείων και χώρους κυκλοφορίας.
Από το χώρο εισόδου του κτιρίου-φουαγιέ υπάρχει οπτική επαφή και άμεση πρόσβαση στις τρεις βασικές λειτουργικές ενότητες του κτιρίου: το Επιχειρησιακό κέντρο, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Τμήματα Γ.Γ.Π.Π. και τους χώρους αλληλεπίδρασης με το κοινό.

Η ενότητα του Επιχειρησιακού Κέντρου περιλαμβάνει:

  • Αίθουσα επιχειρήσεων με κλιμακωτή διάταξη των θέσεων εργασίας
  • Γραφεία Περιφερειακού Διοικητή και Περιφερειάρχη
  • Γραφεία των επί κεφαλής εμπλεκόμενων φορέων διαχείρισης κρίσεων
  • Control room και
  • Αίθουσα συσκέψεων

Στο πλαίσιο της αδιάλειπτης λειτουργίας του Κέντρου, δημιουργήθηκαν τέσσερεις χώροι ενδιαίτησης προσωπικού τεσσάρων ατόμων έκαστος με τους αντίστοιχους χώρους υγιεινής.

Επιπροσθέτως, το Επιχειρησιακό Κέντρο διαθέτει Γραφείο Τύπου και Αίθουσα συνεντεύξεων τύπου – ανακοινώσεων.

Οι δύο αίθουσες συνεντεύξεων τύπου και ενημέρωσης πολιτών έχουν σχεδιαστεί ισομεγέθεις και διαχωρίζονται με πτυσσόμενο ηχοαπορροφητικό πέτασμα το οποίο παρέχει τη δυνατότητα συνένωσης και δημιουργίας ενός ενιαίου μεγάλου χώρου πολλαπλών χρήσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.