Μεσα απο την ευαισθητοποιηση των πολιτων περνα η αναδειξη των αρχαιολογικων χωρων της Ροδοπης

Την ανάδειξη του άγνωστου παρελθόντος της περιοχής, για να αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον θέλει η Πρωτοβουλία Πολιτών Ροδόπης «Σιτάλκης»

Να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της Κομοτηνής και όλης της Ροδόπης, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία όλης της περιοχής, αλλά και να διεκδικήσουν την ανάδειξη των «ξεχασμένων» αρχαιολογικών της χώρων, θέλει η νέα πολιτιστική κίνηση Πρωτοβουλία Πολιτών Ροδόπης «Σιτάλκης».

Την περασμένη Κυριακή (23/05/2021), η νεοσύστατη Πρωτοβουλία διοργάνωσε μια πολιτιστική περιήγηση στο κέντρο της Κομοτηνής, όπου ο ιστορικός Ιορδάνης Αραμπατζής μίλησε για την ιστορία της πόλης από την ίδρυση της μέχρι σήμερα.

Αυτή ήταν η τρίτη δράση που πραγματοποιήθηκε, μετά τις επισκέψεις, με την άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων, σε Μαξιμιανούπολη και Αναστασιούπολη, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και νέες πολιτιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες σκοπό έχουν την ανάδειξη του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος της Ροδόπης, που σε μεγάλο βαθμό είναι άγνωστο.

Αγνοεί την ιστορία των μνημείων μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας

«Ζούμε σε ένα τόπο με τα μνημεία δίπλα μας, αλλά δεν γνωρίζουμε την ιστορία τους αλλά και τον τρόπο που αλληλοεπιδρούν μαζί μας σήμερα» σημείωσε ο ιστορικός εξηγώντας πως, για αυτό και προσπάθησε μέσα από την ιστορική αφήγηση να συνδέσει το χθες με το σήμερα, αλλά και πώς συνδέεται η Βυζαντινή Κομοτηνή με τις άλλες πόλεις. Ο ίδιος, πέρα από τις σπουδές του ως ιστορικός, έχει ακούσει ιστορίες για το Κάστρο από τον παππού του, ο οποίος το είχε προλάβει πριν γίνει η καταστροφή του για να κατασκευαστεί δρόμος.

Όπως ανέφερε, βλέπουμε κατά καιρούς ευαισθητοποιήσεις από πολίτες, και της περιοχής μας, για αρχαιολογικά μνημεία σε άλλα σημεία στην Ελλάδα, όπως στην Ακρόπολη ή στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτή η ευαισθησία δεν επεκτείνεται σε μνημεία που βρίσκονται δίπλα μας. «Για αυτό θέλουμε να τα μάθουμε, να έρθουμε κοντά τους και να τα καταλάβουμε, και να αντιληφθούμε πως εμείς είμαστε υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση» ανέφερε.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε την Μαξιμιανούπολη, για την οποία γνωρίζουμε μόνο τον επισκοπικό ναό της, η ένταξη του οποίου βρέθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα, με πολλούς να αγνοούν όμως πως η πόλη εκτεινόταν σε εμβαδό 320-330 στρεμμάτων, ίσως η δεύτερη μεγαλύτερη βυζαντινή πόλη της Β. Ελλάδας όπως φαίνεται από το τείχος της, η οποία όμως δεν έχει ανασκαφεί ποτέ.

Στην δε Αναστασιούπολη, βλέπουμε ότι η φύση έχει αφεθεί να κάνει τη δουλειά της, κρύβοντας ουσιαστικά τα τείχη της πόλης. Μια πρόσφατη εξέλιξη για το χώρο, μιας και φωτογραφίες από τη δεκαετία του ’90 έχουν τα τείχη εμφανή στους περαστικούς, ενώ πλέον έχουν κρυφτεί ολοκληρωτικά από τη βλάστηση. Δέντρα και αναρριχώμενα φυτά καταστρέφουν θεμέλια και βυζαντινά τείχη. «Θα έπρεπε το θέμα της διάσωσης και ανάδειξης, να εμφανίζεται στην καθημερινή ατζέντα του δημόσιου διαλόγου και προβληματισμού τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως να υποβάλλεται ως αίτημα σε κάθε διεκδικητικό υπόμνημα στην κυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, απουσιάζει από ΠΑΝΤΟΥ» ανέφερε ο κ. Αραμπατζής εξηγώντας πως αυτό θέλουν να αλλάξουν μέσα από τις δράσεις της ομάδας.

«Μέσα από τη γνώση, θα καταλάβουμε την ιστορία της περιοχής, και θα νοιαστούμε και θα ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο» τόνισε, σπεύδοντας ωστόσο να καταθέσει την πεποίθησή του πως υπάρχει μεγάλο μέρος της κοινωνίας που είναι ευαισθητοποιημένο, αλλά δυστυχώς δεν είναι πολύ ενεργό, ώστε να ασκήσει πίεση για την ανάδειξη όλων αυτών των χώρων. Αυτούς θέλουν να ενεργοποιήσουν, γιατί με την κατανόηση πως τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία είναι κοινό κτήμα, θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή, τόσο πολιτιστικά, όσο και ως τόπος προορισμού για τουρίστες και επισκέπτες.

Ιστορικό πάρκο να γίνει η περιοχή του Βυζαντινού φρουρίου

Άλλωστε όπως επεσήμανε σκόπιμα επέλεξαν για τίτλο της Πρωτοβουλίας το όνομα ενός αρχαίου Θράκα βασιλέα, διότι η μελέτη των αρχαίων Θρακών και του πολιτισμού τους αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ακόμα ένα ανεξερεύνητο πεδίο, και θέλουν να στρέψουν το ενδιαφέρον και προς τα εκεί.

Τέλος για το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής και την περιοχή του Βυζαντινού φρουρίου, που πολλάκις απασχόλησε την τοπική επικαιρότητα, προτείνουν να μετατραπεί σε ιστορικό πάρκο. Να πεζοδρομηθεί η οδός Σοφούλη, να ανασκαφεί και να μελετηθεί ο εσωτερικός χώρος του φρουρίου και να έρθουν στην επιφάνεια τυχόν αρχαιότητες, να προστατευθεί το Παρθεναγωγείο της ελληνικής κοινότητας Κομοτηνής (από την εποχή της τουρκοκρατίας), να αναδειχθούν οι υπάρχουσες όπως τα θεμέλια της εβραϊκής συναγωγής και με βάση αυτά να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής, παιδικές χαρές, σιντριβάνια, αναψυκτήρια και επιπλέον να φυτευτούν δέντρα.  «Ένας μικρός “πράσινος” παράδεισος με ιστορία στο κέντρο της πόλης για γονείς και τα παιδιά τους, για τους φοιτητές, για ανθρώπους με τα κατοικίδια τους, για όλους…» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πλέγμα δραστηριοτήτων για το καλό της πόλης

Η προσέγγιση της ομάδας πάντως είναι ολιστική, όχι μόνο στο κομμάτι του πολιτισμού, αλλά και σε άλλα σημεία της καθημερινότητας της πόλης, όπως η προστασία των αδέσποτων, με την ομάδα φίλων αδέσποτων Κομοτηνής, αλλά και το περιβάλλον της, το οποίο βαίνει συνεχώς υποβαθμιζόμενο.

Έτσι υλοποιούν ένα πλέγμα δραστηριοτήτων, από τις οικολογικές, με δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς, τις φιλοζωικές, που αφορούν την φροντίδα των αδέσποτων, αλλά και τον πολιτισμό, με τις περιηγήσεις και τις άλλες δράσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Info

Όποιοι επιθυμούν να συμμετέχουν στις πολιτιστικές περιηγήσεις και σε άλλες δραστηριότητες, μπορούν να στείλουν μήνυμα στην ομάδα στο facebook
«Πρωτοβουλία Πολιτών Ροδόπης “Σιτάλκης”».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.