Μερβε Ακπιναρ: Η νεα ηρωιδα του τουρκικου αθλητισμου

Κατέστρεψε τις προκαταλήψεις παρά τις διακρίσεις λόγω φύλου που υπέστη

Η 13χρονη Μερβέ Ακπινάρ, η οποία παίζει χάντμπολ στην σχολική ομάδα στη Σανλιούρφα, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση σε όλη την Τουρκία με τη δήλωσή της που κατέστρεψε τις προκαταλήψεις στην περιοχή, παρά τις διακρίσεις λόγω φύλου που υπέστη.

Η Μερβέ Ακπινάρ, μαθήτρια της 9ης τάξης (Α’ Γυμνασίου) του Θρησκευτικού Σχολείου Κονουκλού, που ζει στην γειτονία Γκοιντζού Τεπεσί της Σανλιούρφα, πρόσφατα πήγε στην Άγκυρα ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Χάντμπολ.

Το μικρό κορίτσι προσέλκυσε την προσοχή με τις δηλώσεις της στο DHA, καταθέτοντας τις κριτικές που υπέστη και τον αποκλεισμό της. «Μου έλεγαν πως, “είσαι κορίτσι, δεν μπορείς να φορέσεις σορτς, δεν μπορείς να παίζεις με τα αγόρια”. Τότε υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως αρχικά, θα αλλάξω τη μοίρα των κοριτσιών της περιοχής και της Τουρκίας και θα γίνω η φωνή τους. Για να μπορέσω να καταστρέψω τις προκαταλήψεις τους θα έχω το πτυχίο μου και ταυτόχρονα θα συνεχίσω το χάντμπολ. Συνεχίζω το άθλημα και δεν σκέφτομαι να το σταματήσω».

«Θέλω να είμαι η φωνή όλων των κοριτσιών της Τουρκίας»

Η Ακπινάρ εξήγησε πως συνεχίζει να παίξει χάντμπολ στη Σανλιούρφα, παρά τις δυσκολίες. «Δεν περίμενα να είμαι τόσο επιτυχής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ποτέ δεν θα εγκαταλείψω το χάντμπολ. Ωστόσο, δεν θα παραμελήσω τα μαθήματα μου. Γνώρισα αυτό το άθλημα χάρη στον δάσκαλό μου Μπαϊράμ Καπλάν. Μετά από ώρες προσπάθειας, έχω φτάσει μέχρι εδώ. Φορούσα καθημερινά ρούχα επειδή δεν είχα τη δυνατότητα να αγοράσω ειδικά ρούχα για προπόνηση. Φορούσα ρούχα με μακριά μανίκια. Κάλυψα τα πόδια και τα χέρια μου έτσι ώστε να μην υπήρχαν αρνητικά σχόλια. Θα είμαι τώρα η φωνή και η ελπίδα των κοριτσιών της περιοχής μου. Δεν είμαι μόνο η Μερβέ, είμαι η Φατμά, η οποία συλλέγει βαμβάκια στο Τσουκούροβα, είμαι η Τουγμπά, η οποία συλλέγει φουντούκια στην περιοχή της Τραπεζούντας. Θέλω να πω, είμαι η ελπίδα των κοριτσιών. Θέλω να είμαι η φωνή των κοριτσιών της Τουρκίας. Πιστεύω επίσης ότι θα αλλάξω τη νοοτροπία. Πολλοί άνθρωποι σαν εμένα έχουν περάσει από αυτή την πορεία επιτυχίας. Ελπίζω να πετύχω και εγώ σαν αυτούς. Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτή η πρόταση που είπα θα ακουστεί τόσο πολύ. Αν τα κορίτσια θέλουν, θα πετύχουν περισσότερο από τα αγόρια».

«Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχουν πει καλά λόγια»

Η Μερβέ Ακπινάρ, δήλωσε ότι θέλει να συμμετάσχει στους αγώνες στην Ευρώπη με τη φανέλα της τουρκικής εθνικής ομάδας και εκμυστηρεύθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός γνωστών ονομάτων και ομάδων την προσέγγισε σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Έρχονται πολλοί δημοσιογράφοι, ποτέ δεν πίστευα ότι θα γινόταν έτσι. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχουν πει καλά λόγια. Στόχος μου είναι να γίνω νευροχειρουργός και να είμαι καλή εθνική παίκτρια χάντμπολ. Είμαστε 7 αδέρφια, 5 κορίτσια, 2 αγόρια, απευθύνω έκκληση σε όλες τις οικογένειες και τους ανθρώπους, να επιτρέψουν τα κορίτσια τους να πάνε σχολείο. Οι άνθρωποι γύρω μου είπαν, “δεν μπορείς να φοράς σορτς. Είσαι κορίτσι, τι κάνεις με τον αθλητισμό;”, παρόλα αυτά η οικογένεια και οι δάσκαλοι μου με υποστήριξαν».

Η μητέρα της Μερβέ Ακπινάρ, η Εμινέ Ακπινάρ, τόνισε πως «η κόρη μου είναι επιτυχημένη τόσο στο σχολείο όσο και στις δουλειές σπιτιού. Δεν γνωρίζαμε ότι θα είμαστε τόσο επιτυχημένοι στο χάντμπολ. Αρχικά, οι γύρω της αντιτάχθηκαν. Σταθήκαμε στο πλευρό της και την εμπιστευθήκαμε. Θέλω η κόρη μου να είναι ακόμα πιο επιτυχημένη. Ο στόχος της κόρης μου είναι να γίνει καλή γιατρός και καλή αθλήτρια. Την υποστηρίζουμε και ελπίζω να πετύχει κάθε στόχο της».

Από την πλευρά του ο μπαμπάς της, Αλή Ακπινάρ επίσης δήλωσε την υποστήριξη του λέγοντας πως «απλά σκαφτόμουν ότι ήταν ένα παιχνίδι, δεν ξέραμε το όνομα του παιχνιδιού ή πώς παίζεται. Εμπιστεύομαι την κόρη μου και τα άλλα παιδιά. Έχω 7 παιδιά και τους στέλνω στο σχολείο. Πάντα υποστηρίζαμε την Μερβέ, δεν μας ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι. Νομίζω ότι η Μερβέ έχει κάνει μια δήλωση που θα αλλάξει τη μοίρα όλων των κοριτσιών, όχι μόνο την δικιά της. Όλοι να υποστηρίξουν και να στείλουν τις κόρες τους στο σχολείο. Είμαι αγρότης, δεν έχω δει ποτέ αγώνα χάντμπολ. Όταν η κόρη μου, Μερβέ, έπαιξε αυτό το παιχνίδι, έμαθα ότι αυτό το παιχνίδι παίζεται με το χέρι και όχι με τα πόδια. Την ώρα που τα αγόρια μπορούν να παίξουν μπάλα, τα κορίτσια γιατί να μην μπορέσουν;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.