Μενουν πολλα να γινουν για την προληψη και φροντιδα του καρκινου σε Ροδοπη και ΑΜΘ

Δράση στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» και το Europe Direct ΑΜΘ

Να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες της Κομοτηνής για την ανάγκη να καλυφθούν τα κενά στην φροντίδα του καρκίνου, θέλησαν ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» και το Europe Direct ΑΜΘ, με την δράση που πραγματοποιήσαν το πρωί της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου, στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Έτσι από τις 11 το πρωί εθελοντές βρίσκονταν στη Κεντρική Πλατεία διανέμοντας κορδελάκια και έντυπο ενημερωτικό υλικό, υποστηρίζοντας ενεργά το νέο Κεντρικό σύνθημα  της Παγκόσμιας ημέρας  #closethecaregap, προάγοντας την κάλυψη στα κενά της φροντίδας.

Σημαντική η πρόληψη αλλά και η υγιεινή ζωή

Η παρουσία τους στην κεντρική πλατεία είχε σαν στόχο να υπενθυμίσουν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη στον καρκίνο, σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Δύναμη Ψυχής κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, που δεν αφορά μόνο τις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η διακοπή καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, όλα όσα πρέπει να κάνουν όλοι για να διατηρήσουν καλή την υγεία τους.

Δυστυχώς, ανέφερε, οι ανισότητες στην αντιμετώπιση και την φροντίδα για τον καρκίνο είναι πάρα πολλές,  για αυτό και φέτος ο παγκόσμιος Οργανισμός Καρκίνου έδωσε έμφαση σε αυτές, ενώ και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου τις ανέδειξε κατά το συνέδριό που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες.

«Οι ανισότητες είναι πάρα πολλές, από τη διαμονή, στα αστικά κέντρα ή σε απομακρυσμένες περιοχές, στους εύπορους και τους φτωχότερους» ανέφερε η κ. Κοκκινάκη, σημειώνοντας πως ενώ αυτή τη στιγμή οι θεραπείες μπορούν να γίνουν πολύ εξειδικευμένες, σε κάθε ασθενή η θεραπεία είναι μοναδική, αλλά λίγοι μπορούν να τις κάνουν.

Πρόβλημα με τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς

Ειδική μνεία έκανε η κ. Κοκκινάκη για το θέμα που έχει προκύψει με τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς, των οποίων τα φάρμακα από τον Μάρτιο και ύστερα θα μπορούν να συνταγογραφηθούν δωρεάν μόνο στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Ανησυχεί δε πως θα αρχίσει ο Σύλλογος να βλέπει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν παλιότερα, γιατί λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού, η πρόσβαση είναι δύσκολη τόσο για τη συνταγογράφηση, όσο και τις εξετάσεις.

«Ακόμα και αν συνταγογραφηθεί από εξωτερικό γιατρό, η εξέταση πρέπει να γίνει σε δημόσια δομή» ανέφερε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για το γεγονός πως οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κομοτηνής έχουν βοηθήσει για να εξυπηρετήσουν αυτούς τους ασθενείς, σε μια δύσκολη περίοδο.

«Ασθενής πρόσφατα ήρθε σε επαφή με το Σύλλογο και μας είπε πως είμαστε η ελπίδα του, και αν δεν βρούμε κάποια λύση δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο» τόνισε, για αυτό και έχουν έρθει σε επαφή με ιδιωτικά διαγνωστικά γραφεία, από τα οποία έχουν ζητήσει προσφορές, για να καλύψει ο Σύλλογος τις εξετάσεις, σε περίπτωση που η ανάγκη είναι άμεση.

Σημαντικά κενά στην φροντίδα των καρκινοπαθών

Τέλος η κ. Κοκκινάκη έθιξε και το θέμα της έλλειψης θαλάμων ιωδίου, για τη φιλοξενία ασθενών μετά την χορήγηση θεραπείας για τον καρκίνο του θυρεοειδή. Όπως ανέφερε, οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδή, παίρνουν ραδιενεργό ιώδιο, που μετά την χορήγηση έχει σαν αποτέλεσμα για κάποιο διάστημα να εκπέμπουν ραδιενέργεια, και πρέπει να μείνουν σε τέτοιες αίθουσες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Όταν έγινε το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, κατασκευάστηκαν τέτοιες αίθουσες αλλά λόγω κατασκευαστικού λάθους, σύμφωνα με την κ. Κοκκινάκη, αυτές δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν ποτέ, δημιουργώντας πρόβλημα στους ασθενείς όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Για αυτό άλλωστε ένα αίτημα που είχαν καταθέσει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το νέο Νοσοκομείο αφορούσε την δημιουργία τέτοιας αίθουσας σε αυτό, για να καλύψει το κενό που υπάρχει.

Πέρα αυτού όμως υπάρχουν πολλά ζητήματα με μη λειτουργούσες υποδομές. Στην Αλεξανδρούπολη, για παράδειγμα, γίνονται θεραπείες, αλλά δεν λειτουργεί η ογκολογική κλινική θεραπείας, λόγω έλλειψης γιατρών, μια έλλειψη που αποτελεί γενικότερο πρόβλημα εδώ και αρκετά χρόνια για την περιοχή μας, μιας και θεωρεί πως δεν έρχονται εύκολα στη Θράκη, αλλά προτιμούν τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τέλος η πρόεδρος του Συλλόγου ανέδειξε και το ζήτημα της έλλειψης δομών παρηγορητικής θεραπείας στη χώρα, στις οποίες οι ασθενείς τελικού σταδίου μπορούν να φιλοξενηθούν με αξιοπρέπεια. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δεσμευτούν συγγενικά πρόσωπα, αν υπάρχουν και αν έχουν τη δυνατότητα.

«Τα πράγματα γενικά είναι πολύ δύσκολα, ας ελπίσουμε πως θα πάνε πολύ καλύτερα» ανέφερε, μιας και πολύ πριν την πανδημία του κορωνοϊού, είχαμε τον καρκίνο, με 67.000 νέα κρούσματα και 32.000 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Να ενισχύσει την εξωστρέφειά του θέλει το Europe Direct ΑΜΘ

«Το γραφείο μας δεν θα μπορούσε να λείπει και να μην στείλει το δικό του κοινωνικό μήνυμα αυτή την ημέρα», τόνισε η κ. Ηράκλεια Γκατζίνη, στέλεχος του Europe Direct ΑΜΘ, για αυτό και συμμετείχαν σε αυτή τη δράση ευαισθητοποίησης, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες της Κομοτηνής να ενημερωθούν και να ενισχυθεί η πρόληψη για τη μάστιγα του καρκίνου.

Αυτό που θέλουν είναι να ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο για αυτό το θέμα, ενώ παράλληλα ανοίγονται στην κοινωνία της Κομοτηνής, θέλοντας να κάνουν γνωστή τη δομή τους και το έργο τους.

Για αυτό και κάλεσε όλους τους συμπολίτες μας να επισκεφτούν τη δομή, να ενημερωθούν για την ΕΕ, αλλά και να τους βοηθήσουν στην προσπάθειά τους για εξωστρέφεια και τη δημιουργία συνεργειών με την τοπική κοινωνία.

«Στηρίζουμε πάντα τέτοιες δράσεις, και προσπαθούμε, ειδικά αυτή την περίοδο που η πανδημία μας έχει κλείσει όλους στα σπίτια, είναι μια καλή ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε όλοι μαζί και να στείλουμε όλοι το κοινωνικό μας μήνυμα» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.