Μενελαος Μαλτεζος: «Ψιχουλα στους μικρους και στα ρετιρε το φιλετο»

Ο οικονομολόγος και μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου σχολιάζει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, εν μέσω νέου ρεκόρ στις τιμές των καυσίμων και των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά

Σε ιστορικό υψηλό έφτασε χθες η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης με την μέση πανελλαδική τιμή να αγγίζει τα 1,841 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης τιμών καυσίμων του παρατηρητηρίου του υπουργείο ανάπτυξης, σπάζοντας το ρεκόρ που κρατούσε από τον Αύγουστο του 2012.

Την ίδια ώρα που οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές μπαράζ ανατιμήσεων ακόμα και σε βασικά είδη επιβίωσης και τα κυβερνητικά αντίμετρα να κρίνονται τουλάχιστον από το ευρύ κοινό ανεπαρκή.

Η εκτίναξη του κόστους της ενέργειας προβληματίζει τόσο τους πολίτες όσο και τους επαγγελματίες του κλάδου των βενζινοπωλών, όπως κατέγραψε ο «ΠτΘ» και στην χθεσινή του συνομιλία με τον κ. Χρήστο Ταπατζά πρόεδρο των Βενζινοπωλών ν.Ροδόπης, με πάγια και διαχρονικά αιτήματα όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, να καθίστανται σύμφωνα και με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως ο κ.Οικονόμου απαγορευτικά λόγω …προϋπολογισμού.

Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε μέτρα ανακούφισης των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων με μέτρα όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ανώτατα επιτρεπτά όρια με βάση τους κανόνες της Ε.Ε.,  εν αντιθέσει με την Ελλάδα η οποία σύμφωνα με τον οικονομολόγο και μέλος της κεντρικής επιτροπής του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μενέλαο Μαλτέζο στερείται εργαλείων, καθώς η κυβέρνηση παραμένοντας πιστή στην υλοποίηση του πορίσματος Πισσαρίδη προκρίνει την άμεση ιδιωτικοποίηση των πάντων.

Δίνοντας το παράδειγμα της ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση της οποίας όπως τόνισε στερεί από την ελληνική αγορά την δυνατότητα ρυθμιστικής παρέμβασης έναντι των ιδιωτικών εταιρειών που λειτουργούν μονάχα με στόχο την αύξηση της τιμής της μετοχής τους στο χρηματιστήριο της ενέργειας, και υπογραμμίζοντας την απουσία δραστηριότητας από τις εποπτεύουσες αρχές της αγοράς, όπως οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, του πρώην Υπουργείου Εμπορίου αλλά και της Εθνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, λόγω έλλειψης, όπως μαρτυρά η ίδια η κυβέρνηση, προσωπικού.

Ο κ. Μαλτέζος έκανε λόγο για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να κρατά «όμηρο» την Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού όπου όπως κατήγγειλε «έβαλε και τους δικούς της εκλεκτούς ξηλώνοντας αυτούς που είχε τοποθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν κάνει τίποτα ως προς το κύριο έργο της που είναι να ερευνά το πώς διαμορφώνονται οι τιμές στο χρηματιστήριο της Ενέργειας».

Μειώσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες

Ερωτηθείς σε σχέση με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ ο κ. Μαλτέζος έκανε αρχικά λόγο για πολιτική λαθροχειρία εξηγώντας πως στα 960.000.000 ευρώ μείωση που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με το 2018 «εγκολπώνει» και τις μειώσεις που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, για να υπογραμμίσει έπειτα πως οι εξαγγελίες αφορούν στην ουσία την μείωση του συμπληρωματικού φόρου που καλούνται σήμερα να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μεγάλων ιδιοκτησιών άνω των 250.000 ευρώ, αφήνοντας αμετάβλητα τα ισχύοντα για τις χαμηλές περιουσίες έως 60.000 ευρώ.

Οι πολίτες με περιουσία κάτω των 60.000 ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2021 ανέρχονται όπως τόνισε σε 4.751.000, για τους οποίους σήμερα η μέση επιβάρυνση λόγω ΕΝΦΙΑ ανέρχεται περίπου στα 83 ευρώ ανά ιδιοκτήτη. Κάνοντας τους υπολογισμούς με βάση και την μεσοσταθμική μείωση  13% που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας αναμένεται να δουν μειώσεις της τάξεως των 10 ευρώ ανά ακίνητο, ενώ κάποιος που διαθέτει τέσσερα ακίνητα των 200.000 ευρώ θα απαλλαχθεί από τον συμπληρωματικό φόρο, κερδίζοντας περισσότερα των 2.000-3.000 ευρώ.

Πρόκειται όπως εξήγησε για «αντίστροφη διανομή, η οποία συνεπάγεται σε ψίχουλα στους μικρούς και στα ρετιρέ το φιλέτο» και η οποία προέρχεται από το πόρισμα Πισσαρίδη, το οποίο όπως τόνισε «σήμερα χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ για κάθε πολιτική που ασκεί».

Ερωτηθείς ως προς το αίτημα κατάργησης του ΕΝΦΙΑ αλλά και τις δυνατότητες ικανοποίησής του σε σχέση και με το δημοσιονομικό κόστος ενός τέτοιου μέτρου ο κ. Μαλτέζος τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασής και επιβολής του μόνο στην «μεγάλη» περιουσία, ενώ οι μικρές περιουσίες θα πρέπει να μην επιβαρύνονται με εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως εξήγησε «αν απαλλάξουμε τα 4.750.000 νοικοκυριά που είναι αξίας έως και 60.000 ευρώ, το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 395 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και με αναπτυξιακές πολιτικές, τον αναπροσανατολισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ σε δραστηριότητες που αφορούν τους μικρούς νομίζω ότι μπορεί να γίνει η ανακατανομή, εν αντιθέσει με το δόγμα της ΝΔ που λέει ότι στηρίζουμε τους πολύ μεγάλους για όταν ευαρεστηθούν να κάνουν κάποιες επενδύσεις προκειμένου να απασχοληθεί ο κόσμος».

Προτάσεις άμεσης «ανακούφισης» των πολιτών

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις για τα άμεσα μέτρα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά ο ίδιος αναφέρθηκε την ανάγκη κυβερνητικής παρέμβασης στη ΔΕΗ για την αποκλιμάκωση των τιμών της, άμεση μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε όπως τόνισε «να μπορέσουν να ανακουφιστούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα τα οποία σήμερα υποφέρουν από αυτή την πολιτική».

Το μόνο ερωτηματικό που υπάρχει, κατέληξε ο ίδιος « είναι αν η κυβέρνηση αυτή μπορεί να υλοποιήσει τέτοιου είδους πολιτικές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.