Μεληχ Ζιγια Σεζερ: Ο παλαιοτερος φαρμακοποιος της Κωνσταντινουπολης

«Αυτός είναι ο παράδεισός μου»

Το φαρμακείο “Yeni Moda”, που βρίσκεται στο Καντίκιοϊ, είναι ένα από τα παλαιότερα φαρμακεία της Κωνσταντινούπολης. Το 119 ετών φαρμακείο, με την εξωτερική εμφάνιση, τα έπιπλα και με τη μουσική του μοιάζει με μουσείο. Παράλληλα, από την ημέρα που άνοιξε, χρησιμοποιούνται τα ίδια αντικείμενα στο φαρμακείο.

Το φαρμακείο “Moda”, ιδρύθηκε από τον Φαίκ Ισκεντέρ Γκιοκσέλ το 1902, και σήμερα ο Μελήχ Ζιγιά Σεζέρ είναι ο ιδιοκτήτης του.

«Από το 1937 έχουμε το φαρμακείο»

Ο Μελήχ Ζιγιά Σεζέρ, κληρονόμησε το φαρμακείο από τον πατέρα του και το έχει για 71 χρόνια «Το φαρμακείο “Yeni Moda” είναι ένα από τα παλαιότερα φαρμακεία της Κωνσταντινούπολης, που ιδρύθηκε το 1902. Το φαρμακείο ιδρύθηκε για πρώτη φορά στο Κιζίλτοπράκ από τον Φαίκ Ισκεντέρ με την επωνυμία “Eczane-i Saadet”. Δεδομένου ότι ένα από τα δύο φαρμακεία στο Κιζίλτοπράκ έπρεπε να κλείσει λόγω του νόμου που εκδόθηκε το 1928, το φαρμακείο μετακόμισε στην περιοχή Μόδα και το όνομά του άλλαξε σε “Moda Eczanesi”» δήλωσε. «Το 1936» συμπλήρωσε, «όταν ο Φαίκ Ισκεντέρ πέθανε, ο πατέρας μου αγόρασε το φαρμακείο. Ο πατέρας μου, Χαλήλ Νετζάτ Σεζέρ, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης το 1925 και πέθανε σε ηλικία 44 ετών. Εγώ έχω το φαρμακείο από το 1950». 

«Η φαρμακευτική δεν είναι εμπόριο αλλά τέχνη»

«Στις παλιές εποχές, τα περισσότερα φάρμακα παραγόταν στα φαρμακεία και μετά το 1950, τα κατασκευασμένα φάρμακα εισήλθαν στην αγορά. Εκείνες τις εποχές οι γιατροί μας έγραφαν τις συνταγές για τα φάρμακα, τώρα υπάρχουν λίγοι που τα ξέρουν. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν πελάτες που μας φέρνουν συνταγές, οπότε κάνουμε ό,τι μπορούμε με τη συνταγή που φέρνουν. Η φαρμακευτική δεν είναι εμπόριο, αλλά τέχνη. Απολαμβάνεις την τέχνη όταν παράγεις κάτι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτός είναι ο παράδεισος μου»

«Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του με αγάπη» δήλωσε ο Σεζέρ, προσθέτοντας «ο πατέρας μου, εγώ και ο γιος μου είμαστε και οι τρεις απόφοιτοι του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Όλα τα έπιπλα που βρίσκονται σήμερα σε αυτό το κατάστημα κατασκευάστηκαν στο Κιζίλτοπρακ το 1902. Παλιά, κάθε φαρμακείο είχε ένα στυλ όμως τώρα δεν υπάρχουν τέτοια φαρμακεία πια. Δεν έχω καν μηχάνημα POS στο κατάστημά μου».

Περιγράφοντας τον δεσμό με το επάγγελμα του εκμυστηρεύεται πως «δεν θα δούλευα μέχρι σε αυτή την ηλικία αν δεν με ικανοποιούσε το επάγγελμα μου. Αυτό το φαρμακείο είναι ο παράδεισος μου.  Το φαρμακείο δεν είναι ένα μέρος που μπορείς να βγάλεις πολλά κέρδη. Αυτό που θα συμβούλευα στους νέους φαρμακοποιούς είναι να κάνουν το επάγγελμά τους με αγάπη» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.