Μειωση 50% στα τροφεια των δημοτικων παιδικων σταθμων

Για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα στο Δήμο Κομοτηνής

Σε σημαντική μείωση των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που φτάνει το 50% ειδικά για τους δημότες με χαμηλά εισοδήματα, προχωρά ο Δήμος Κομοτηνής, με την εκκίνηση της νέας σχολικής περιόδου, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Επιχειρώντας να ενισχύσει το κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας για απόρους και οικονομικά ασθενέστερους, που αυξάνουν στην περιοχή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ο τοπικός Δήμος, κατευθύνεται στην υλοποίηση ανάλογων δράσεων και μέσα στην ερχόμενη τετραετία, όπως δήλωσε στον «ΠτΘ» ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης και Πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος.
 
Πρόσφατη, ομόφωνη απόφαση του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης, που υιοθετείται πλήρως  από τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, πλειοψηφίας και μειοψηφίας,  καθορίζει το ύψος των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής, που θα ισχύσουν τη νέα σχολική χρονιά. Για γενναία μείωση υπέρ των δημοτών που χρήζουν ανάλογης υποστήριξης, ενταγμένη στο πλαίσιο των πολιτικών του Δήμου «γιατί η κρίση μεγαλώνει», έκανε λόγο ο κ. Σωτηρακόπουλος.

Οι μειώσεις, που τίθενται από φέτος σε ισχύ, – υπήρχαν καιρό τώρα σε επίπεδο σχεδιασμού-  αφορούν τις οικογένειες με παιδιά που θα φιλοξενηθούν στους 13 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, είναι κλιμακωτές και ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα τους και φτάνουν στο 50% για τους πολίτες χαμηλών εισοδημάτων. 

Οι μειώσεις των τροφείων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κομοτηνής, οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ συνεχίζουν να μην καταβάλουν καθόλου τροφεία. Για τους γονείς με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ, τα τροφεία μειώνονται από 30 ευρώ το μήνα – που ισχύει μέχρι σήμερα – σε 15 ευρώ μηνιαίως. Αντιστοίχως:
Για εισοδήματα από 15.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, τα τροφεία μειώνονται από 40 ευρώ σε 20 ευρώ.
Για την κλίμακα εισοδήματος από 20.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ, τα τροφεία μειώνονται από 50 ευρώ σε 30 ευρώ.
Για εισοδήματα από 30.000 ευρώ έως 35.000 ευρώ τα τροφεία μειώνονται από 70 ευρώ στα 50 ευρώ.
Για εισοδήματα από 35.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ, τα τροφεία μειώνονται από 80 ευρώ σε 60 ευρώ.
Για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 45.000 ευρώ το ύψος των τροφείων διαμορφώνεται από τα 90 ευρώ που είναι σήμερα σε 75 ευρώ.
Για εισοδήματα από 45.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, τα τροφεία διαμορφώνονται από τα 100 ευρώ στα 85 ευρώ.
Για εισοδήματα από 50.000-60.000, το ύψος των τροφείων μειώνεται από 110 ευρώ σε 100 ευρώ.
Τέλος για εισοδήματα από 60.000 και άνω, προβλέπεται μείωση των τροφείων από τα 150 ευρώ στα 135 ευρώ. 

Προετοιμασία για τις αιτήσεις μέσω ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς

Ο κ. Σωτηρακόπουλος σημείωσε εξάλλου και τις δυνατότητες δωρεάν φιλοξενίας παιδιών μέσω του προγράμματος «Εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» μέσω του ΕΣΠΑ. 360 παιδιά, φιλοξενήθηκαν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, την τελευταία περίοδο, με δαπάνες από το ίδιο πρόγραμμα, που έφερε έσοδα περί του 1 εκ. ευρώ, δημιουργώντας και θέσεις εργασίας για την υλοποίηση του. Ο ίδιος κάλεσε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και άνεργους δημότες να υποβάλλουν αιτήσεις και τη νέα περίοδο.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα, ανοίγει στις 5 Αυγούστου ενώ ήδη στελέχη του ΚΕΜΕΑ, στο Πολυλειτουργικό, παρέχουν σχετική ενημέρωση διανέμοντας τη λίστα των απαιτούμενων δικαιολογητικών στους ενδιαφερόμενους ενώ θα συνδράμουν και φέτος στην προετοιμασία των φακέλων των αιτήσεων που θα αποσταλούν προς την ΕΕΤΑΑ από τους δικαιούχους. 

Τρόφιμα και δημοτικό συσσίτιο

«Ο Δήμος Κομοτηνής, δίδει μεγάλη βαρύτητα στην αντιμετώπιση κοινωνικών φαινομένων, όπως η φτώχεια. Εστιάζει κατά προτεραιότητα σε κοινωνικά θέματα, αξιοποιώντας και ανάλογα ευρωπαϊκά προγράμματα» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος κ. Σωτηρακόπουλος, εντοπίζοντας ότι αυξάνουν όλο και περισσότερο δημότες που πλήττονται από τη φτώχεια και καταφεύγουν στις υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας.

180 άτομα-από 160- σιτίζονται φέτος στο δημοτικό συσσίτιο ενώ διανέμονται και είδη τροφίμων σε άπορους δημότες. Και νέο κονδύλι για την αγορά τροφίμων που προορίζονται για όσους χρήζουν ανάλογης στήριξης, αναμένεται να διατεθεί εκ μέρους του Δήμου. 

«Τρέχει» η προθεσμία για την επισιτιστική βοήθεια

Περί τους 200 δημότες, δυνητικά ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής, εξυπηρέτησαν στελέχη στις κοινωνικές υπηρεσίες της αρμόδιας Αντιδημαρχίας, στο Πολυλειτουργικό, από την περασμένη Δευτέρα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σωτηρακόπουλος, ο ρυθμός της προσέλευσης αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω τις προσεχείς ημέρες, κυρίως από δημότες που ζουν στους οικισμούς, όπου ξεκίνησε δράση ενημέρωσης από τους Προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, ύστερα από σύσκεψη που συγκλήθηκε από την Αντιδημαρχία Κοινωνικών Θεμάτων.

Η αίτηση των δυνητικά ωφελουμένων- που θα πρέπει απαραίτητα να έχουν καταθέσει τη φορολογική τους δήλωση για το 2015- υποβάλλεται ηλεκτρονικά, είτε ιδιωτικά, με χρήση των κωδικών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXIS), είτε μέσω των Εταίρων της Κοινωνικής Σύμπραξης.
Ο Δήμος Κομοτηνής είναι επικεφαλής εταίρος στην Κοινωνική Σύμπραξη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ», με εταίρους τον Δήμο Ιάσμου, τον Δήμο Αρριανών και τον Δήμο Μαρωνείας Σαπών, όπως επίσης την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι  για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων τους μέσω των εταίρων της κοινωνικής σύμπραξης, χρειάζεται να έχουν μαζί τους το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, την αστυνομική τους ταυτότητα, αντίγραφο εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ και αντίγραφο της φορολογικής  δήλωσης του 2015 (χρήσης του 2014).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.