Μειωνονται τα ελαχιστα χρονια παραμονης για την απονομη συνταξης σε παλιννοστησαντες Ποντιους και Βορειοηπειρωτες

Ε. Στυλιανίδης: «Θα παρακολουθούμε το θέμα ώσπου να δούμε ότι η Ελληνική Πολιτεία αποκαθιστά πλήρως στην πράξη τη δικαιοσύνη»

Διευκολύνεται η απονομή πλήρους εθνικής σύνταξης στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και στους Έλληνες Πόντιους που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση και που για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλιννοστήσουν στην Ελλάδα πριν το 1992 με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία τροποποιείται η διάταξη του Ν. 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου») που έθετε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ τη διαμονή επί 40 χρόνια στην Ελλάδα, η οποία ήταν αδύνατο να εκπληρωθεί αφού τα σύνορα άνοιξαν το 1990. Με την προτεινόμενη διάταξη, θα απαιτούνται 30 αντί για 40 χρόνια διαμονής προκειμένου να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη -από 1η Ιανουαρίου 2022- οι ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται σε πραγματικούς όρους η εθνική σύνταξη που λαμβάνουν, καθώς μέχρι τώρα αυτή υπολογιζόταν σε σχέση με το πόσο υπολείπονται τα χρόνια της διαμονής τους από τα 40 χρόνια (π.χ. πλήρης εθνική σύνταξη στα 40 χρόνια, 50% της εθνικής σύνταξης στα 20 χρόνια διαμονής κ.ο.κ. μέχρι το ελάχιστο των 15 ετών). Με τη μείωση του ορίου για την πλήρη εθνική σύνταξη στα 30 χρόνια καθένας από τους ομογενείς αυτούς θα δει αντίστοιχη αύξηση στη σύνταξή του. Η πλήρης σύνταξη θα δίνεται πλέον στα 30 χρόνια παραμονής, ενώ αντίστοιχη θετική επίδραση θα υπάρχει και για όσους έχουν διαμονή μικρότερη των 30 ετών. Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της ρύθμισης θα εξειδικευθούν σε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

Ε. Στυλιανίδης: «Με την ψήφιση αυτής της τροπολογίας ελπίζω να μπει οριστικό τέλος στην αχαριστία που επί χρόνια επιδεικνύει το Ελληνικό Κράτος»

Το γεγονός χαιρέτισε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, που εργάστηκε για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος. Ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό της υπόθεσης κάνοντας λόγο για κατάφορη αδικία σε βάρος των Παλιννοστησάντων Ποντίων και Βορειοηπειρωτών που συντελέστηκε την περίοδο των μνημονιακών χρόνων και είχε ως συνέπεια οι περισσότεροι εξ αυτών είτε να μην πάρουν σύνταξη ή να πάρουν εξαιρετικά μειωμένη, διότι ουδέποτε υπογράφηκε αντίστοιχη διμερή συμφωνία με τα περισσότερα νεοσύστατα Κράτη, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, από τα οποία προήλθαν για την αναγνώριση των δεδουλευμένων τους.

Κλείνοντας ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την ελπίδα «με την ψήφιση αυτής της τροπολογίας να μπει οριστικό τέλος στην αχαριστία που επί χρόνια επιδεικνύει το Ελληνικό Κράτος έναντι των αδελφών μας Ποντίων και Βορειοηπειρωτών». Δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει τον Πρωθυπουργό για την ανταπόκριση, δεσμευόμενος ότι «ως Βουλευτές προσφυγικής καταγωγής θα παρακολουθούμε μέχρι τέλους όλα τα θέματα που αφορούν στους αδελφούς μας Ποντίους και Βορειοηπειρώτες, ώσπου να δούμε ότι η Ελληνική Πολιτεία αποκαθιστά πλήρως στην πράξη τη δικαιοσύνη και τιμά τις θυσίες που σιωπηλά έκανε και συνεχίζει να κάνει αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού για την μητέρα πατρίδα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.