Μειωνεται η προστασια για τις περιοχες Natura 2000

Νομοσχέδιο με περίοδο διαβούλευσης “express” του ΥΠΕΝ επιτρέπει τις εξορύξεις, τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, τουριστικές δραστηριότητες

Με ένα νομοσχέδιο 97 άρθρων και δημόσια διαβούλευση μόλις μίας εβδομάδας – έως τις 13 Ιουλίου – το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μειώνει την προστασία για τις περιοχές Natura 2000, επιτρέποντας μέσω των διατάξεών του εξορύξεις, έργα και δρόμους, τουριστικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου που αφορούν τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου «Φύση 2000» στις περιοχές που καθορίζονται ως Ζώνες Απόλυτης Προστασίας της φύσης, δηλαδή τον πυρήνα των προστατευόμενων περιοχών, θα επιτρέπονται μεταξύ άλλων οι οδοί κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, πλατείες, μονοπάτια και θαλάσσιοι διάδρομοι και η ελεύθερη βόσκηση και η ερασιτεχνική αλιεία.

Επιπλέον, επιτρέπονται οι εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θορύβου και μετεωρολογικών παραμέτρων, με τον αναγκαίο εξοπλισμό και τις συναφείς εγκαταστάσεις, υπέργειων ή υπόγειων.

Οι δραστηριότητες που θα επιτρέπονται

Πλουσιότερο «μπουκέτο» δραστηριοτήτων θα επιτρέπεται στις περιοχές που καθορίζονται ως Ζώνες Προστασίας της Φύσης, στις οποίες δίνεται η δυνατότητα και τουριστικών δραστηριοτήτων, μεγαλύτερη δυνατότητα για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και συνολικά θα μπορούν να φιλοξενούν μεταξύ άλλων:

  • Αναψυκτήρια μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα,
  • Τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, εφόσον εξυπηρετούν λειτουργικά μια ή περισσότερες μορφές θεματικού τουρισμού.
  • Υπαίθρια στάθμευση μόνο για τη ζώνη.
  • Εξορυκτικές δραστηριότητες που διενεργούνται υπόγεια υπό την προϋπόθεση ότι η είσοδος της υπόγειας εκμετάλλευσης βρίσκεται εκτός ζώνης προστασίας της φύσης και ζώνης απολύτου προστασίας της φύσης.
  • Εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με εξειδίκευση ανά υποκατηγορίες.
  • Εγκαταστάσεις ύδρευσης, εξαιρουμένης της αφαλάτωσης, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνιών, σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θορύβου και μετεωρολογικών παραμέτρων με τον αναγκαίο εξοπλισμό και συναφείς εγκαταστάσεις, υπέργειων ή υπόγειων.
  • Εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Κατασκηνώσεις – Παιδικές εξοχές.
  • Πλωτές υποδομές και εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής.

Επιτρέπονται επίσης τα ορειβατικά καταφύγια καθώς και δραστηριότητες τύπου αναρρίχησης, η ιππασίας, περιήγησης σε σπήλαια, η κατάβαση ποταμού, ανεμοπορίας με αλεξίπτωτο πλαγιάς ή αιωροπτερισμός.

Επίσης καταργείται ο περιορισμός, οι δρόμοι να είναι αποκλειστικά για την «εξυπηρέτηση της προστασίας και της βέλτιστης διαχείρισης του προστατευτέου αντικειμένου».

Στις περιοχές που καθορίζονται ως Ζώνες Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών επιτρέπονται μεταξύ άλλων η εστίαση, αναψυκτήρια και τουριστικά καταλύματα χωρίς κανέναν περιορισμό καθώς καταργούνται οι επιμέρους περιορισμοί (αναψυκτήρια 100. τ.μ., τουριστικά καταλύματα έως 150 κλινών), εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις, οι εξορυκτικές δραστηριότητες, ιδίως ορυχεία, λατομεία, μεταλλεία, αμμοληψία και ζώνες αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τα πάρκα κεραιών τηλεπικοινωνιών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

Επίσης καταργούνται οι διατάξεις που επέτρεπαν χρήσεις μόνον στις εντός σχεδίου περιοχές, ενώ προστίθενται οι «εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» με την εξαίρεση «εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα».

Επιπλέον:

  • Καταργούνται οι επιμέρους περιορισμοί στις επιτρεπόμενες ειδικές χρήσεις.
  • Καταργείται η απαγόρευση της κατοικίας στις εκτός σχεδίου περιοχές.
  • Εξειδικεύεται η δυνατότητα δημιουργίας τουριστικής εγκατάστασης υπό όρους.
  • Καταργούνται ορισμένες χρήσεις που με τις υφιστάμενες διατάξεις προοριζόντουσαν αποκλειστικά για τις εντός σχεδίου περιοχές.

Συρρικνώνονται και τα πρόστιμα

Παράλληλα το υπουργείο μειώνει και τα ελάχιστα προβλεπόμενα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις ώστε αυτά να βρίσκονται «σε αναλογία με το πραγματικό οικονομικό μέγεθος πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανήκουν στην κατηγορία Β’, προς διασφάλιση της αρχής της αναλογικότητας».

Τα πρόστιμα επιβάλλονται μετά από ενιαία αξιολόγηση της σοβαρότητας του συνόλου των παραβάσεων, ενώ οι παραβάσεις κατατάσσονται σε τέσσερεις κατηγορίες, όπως έχει ήδη θεσμοθετηθεί:

  • Χαμηλής σοβαρότητας με πρόστιμο έως 0,5%, επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, που κυμαίνεται από 500 έως και 50.000 ευρώ,
  • Μέτριας σοβαρότητας, για τις οποίες το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το 1,5% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας και κυμαίνεται από 1.000) έως και 200.000 ευρώ,
  • Σημαντικής σοβαρότητας, για τις οποίες το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το 6% και κυμαίνεται από 4.000 έως και 800.000 ευρώ.
  • Πολύ σημαντικής σοβαρότητας, για τις οποίες το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το 10% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας και κυμαίνεται από 10.000 έως και 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικά για την έλλειψη Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) επιβάλλεται πρόστιμο 2%, επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων 1.000 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.