Μεγαλοπρεπης η εορτη της Αγιας Παρασκευης στην Κομοτηνη

Λιτάνευση της εικόνας μετά από δύο χρόνια στην πόλη, που γιόρτασε την πολιούχο της

Με κάθε επισημότητα τίμησε, χωρίς περιορισμούς για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η Κομοτηνή την πολιούχο της Αγία Παρασκευή, με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται με τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας στην Κομοτηνή.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την παραμονή, στο αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή Ιερό Παρεκκλήσι εντός του στρατοπέδου της ΧΧΙ ΤΘΤ, αλλά και τον Πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας που ακολούθησε, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής.

Παράδειγμα ανδρείας η Αγία Παρασκευή

Απευθυνόμενος στους πιστούς ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, αναφέρθηκε στην ζωή και το μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής, που δίδαξε την αρετή της ανδρείας, με την οποία αντιμετώπισε τις προκλήσεις της εποχής της.

«Σήμερα και εμείς καλούμαστε ‘ανδρείω φρονήματι’ να έχουμε στη ζωή μας, να ομολογούμε την αλήθεια, να πιστεύουμε στο Χριστό, να προχωρούμε μπροστά σε αυτά τα δύσκολα χρόνια» τόνισε, που οι δυσκολίες θέλουν να μας γονατίσουν, όμως εμείς όσοι πιστεύουν στο Χριστό, δεν γονατίζουν, παρά μόνο σε Εκείνον που ζητάμε τη χάρη του.

Για αυτό ζήτησε από όλους να βάλουν στην άκρη της μικρότητες, και να μπορέσουν πάντα να υπηρετήσουν την αλήθεια με την ανδρεία, σε μια εποχή που το ψέμα, δια του θράσους φαίνεται πολλές φορές να επικρατεί στη ζωή μας, όμως όποιοι υπηρετούν την αλήθεια, ζουν στο κόσμο με θάρρος και όχι με θράσος, όπως δείχνει με το παράδειγμά της η Αγία Παρασκευή.

«Ας λειτουργούμε και εμείς με γνώμονα την Αλήθεια, και ας έχουμε και εμείς, ως γνώμονα να περπατάμε με καθαρό το μέτωπο, και ψηλά το κεφάλι» σημείωσε και συμπλήρωσε πως ως άνθρωποι, θα κάνουμε και λάθη, όμως όποιος έχει ανδρεία, δεν φοβάται να πει συγγνώμη, και όσο λέμε συγγνώμη για τα λάθη μας, τόσο πιο πολύ μας υψώνει ο Θεός.

Λιτανεία στην πόλη

Ακολούθησε η λιτανεία της Ιερής Εικόνας της Αγίας Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής, παρουσία πλήθους πιστών, αιρετών εκπροσώπων αλλά και στρατιωτικού αγήματος, από τον Παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής από εκεί την Οδό Παρασίου και ακολούθως στην οδό Νικολάου Ζωίδη για να καταλήξει και πάλι στο Παρεκκλήσι για προσκύνημα.

Ακολούθησε βραδινή αγρυπνία, ενώ ανήμερα της εορτής ξεκίνησε με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα τελέστηκε εσπερινός και παράκληση στην Αγία Παρασκευή στο Παρεκκλήσι στο Άλσος του κέντρου της πόλης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.