Μεγαλωνει συνεχως ο Πανθρακικος Συλλογος Ταχυδρομικων Περιστεριων

Ολοκλήρωσαν τον αγώνα 300 χιλιομέτρων από τη Βέροια με επιτυχία

Στόχος να διαδώσουν ακόμα περισσότερο την εκτροφή ταχυδρομικών περιστεριών σε όλη τη Θράκη, τονίζει ο Άγης Βεσεξίδης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες ο αγώνας ταχυδρομικών περιστεριών που διοργάνωσε ο Πανθρακικός Σύλλογος Ταχυδρομικών Περιστεριών (33), που δραστηριοποιείται στην Κομοτηνή με εκτροφείς από όλη τη Θράκη, και στον οποίο συμμετείχαν εκτροφείς τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Ο αγώνας αυτός, απόστασης 300 χιλιομέτρων, βάζει τις βάσεις ώστε οι εκτροφείς από την περιοχή μας, οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται, να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα σημείωσε ο πρόεδρος και ιδρυτής κ. Άγης Βεσεξίδης, που τόνισε πως ο σύλλογος παρότι είναι νεοϊδρυθείς, είναι πάρα πολύ δυναμικός.

Δυναμικό ξεκίνημα για το Σύλλογο

Να σημειωθεί πως και ο φετινός αγώνας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με τους διάφορους εκτροφείς που συμμετείχαν να στέλνουν τα περιστέρια τους πριν ακόμα πετάξουν, στον κ. Βεσεξίδη. Αφού πετάξουν για πρώτη φορά στην Καρυδιά, όπου έχει την έδρα του, θεωρούν αυτή το σπίτι τους, και στη συνέχεια τα μέλη του Συλλόγου τα παίρνουν και τα πηγαίνουν στο χώρο από όπου απελευθερώνονται, αυτή τη φορά στη Βέροια, και διένυσαν τα 300 χιλιόμετρα της επιστροφής στην Καρυδιά.

Φέτος για πρώτη χρονιά μάλιστα δεν ήρθε πρώτο περιστέρι του ίδιου, με το πρώτο περιστέρι να είναι του Γιάννη Αργυριάδη, που πήρε για φέτος το κύπελλο, ένα νέο σχετικά μέλος του Συλλόγου, που είναι ενταγμένος στην Ελληνική Ομοσπονδία ταχυδρομικών περιστεριών, αλλά και στη διεθνή οργάνωση, που ιδρύθηκε από 21 μέλη.

Ο κ. Βεσεξίδης τόνισε πως παρότι για πρώτη φορά έχασε σε αυτό τον αγώνα, αισθάνεται χαρά μιας και αυτός μύησε τον κ. Αργυριάδη στο άθλημα, και τονίζει πως αποτελεί τη μεγαλύτερη χαρά του δασκάλου να τον ξεπερνά ο μαθητής του.

Απαιτητική η εκτροφή περιστεριών

Ο ίδιος ασχολείται εδώ και πέντε χρόνια με την εκτροφή, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ όμορφο χόμπι, το οποίο εντάσσεται και στον αθλητισμό, και στη φιλοζωία, και στη γενικότερη ενασχόληση με τα ζώα, κάτι που δίνει απίστευτη ενέργεια.

Το φάσμα δραστηριοτήτων άλλωστε είναι πολύ μεγάλο, από τις εκθέσεις περιστεριών, τους αγώνες αλλά και τα σεμινάρια. Εξάλλου δεν είναι τα κοινά περιστέρια της πλατείας, αλλά περιστέρια αθλητές, που συντηρούνται με ειδικές τροφές, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, που ακολουθούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που επιτρέπει να γίνονται αγώνες και σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.

Το ταχυδρομικό περιστέρι, σημείωσε είναι ο βασιλιάς των περιστεριών, ένας αθλητής, που πρέπει να προπονείται, και να μένει σε πολύ υγιείς συνθήκες.

Οι περιστερώνες είναι εξαιρετικά καθαροί, και ξεκινούν από το ένα χιλιόμετρο, αυξάνοντας τις αποστάσεις σταδιακά, μέχρι να φτάσουν στην απόσταση που θέλουν.

Άλλωστε ο αγώνας των 300 χιλιομέτρων θεωρείται μικρός όσο αφορά τις αποστάσεις, και οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτόν συμμετείχαν πουλιά κάτω του ενός έτος, ενώ για μεγαλύτερα οι αγώνες μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 2.500 χιλιόμετρα.

Φέτος δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στον αγώνα μεγαλύτερων αποστάσεων που διοργανώνει η Ομοσπονδία, θα προσπαθήσουν όμως του χρόνου, αν όλα πάνε καλά.

Στόχος η διάδοση του χόμπι στην περιοχή

Το άθλημα, που σε κάποια φάση βρισκόταν σε αποδρομή, πλέον μεγαλώνει συνεχώς, με νέους εκτροφείς να μπαίνουν σε αυτό συνέχεια, ενώ πλέον υπάρχουν εταιρείες διεθνώς που εμπορεύονται τα καλύτερα περιστέρια, με pedigree, με Βέλγους, Ολλανδούς και Γερμανούς να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κορυφή, και την Κίνα να αποτελεί ανερχόμενη δύναμη.

Χαρακτηριστικό είναι πως το πιο ακριβό περιστέρι που έχει πουληθεί κόστισε 1,5 εκ. ευρώ, με τις τιμές για τα ακριβότερα να κινούνται σε παρόμοια επίπεδα.

Βέβαια ο τοπικός σύλλογος δεν έχει σχέση με το εμπορικό κομμάτι, και συμμετέχουν ως εκτροφείς, και αγοράζουν περιστέρια που θα τους δώσουν σωστούς απογόνους.

Αυτό που θέλουν είναι να φέρουν ακόμα περισσότερους εκτροφείς στο χόμπι αυτό, τη συστηματικοποίηση του οποίου ξεκίνησε ο ίδιος στην περιοχή μας, και είναι μεγάλη χαρά τους να το συνεχίζουν, μιας και πέρα από το χόμπι, έχουν γίνει μια παρέα. Ελπίζουν δε και στην περαιτέρω στήριξη της πολιτείας στο μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.