Μεγαλωνει ο Εθνικος Διαγωνισμος Εικονικης Δικης της ELSA

Ενημέρωση στη Νομική Κομοτηνής για την προσομοίωση που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα

Ενημέρωση για τον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης που διοργανώνει κάθε χρόνο η ELSAGreece και έχει πλέον εδραιωθεί στην ελληνική νομική κοινότητα ως ο μόνος Διαγωνισμός προσομοίωσης δικαστηρίου με αντικείμενο υπόθεση δικαίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 21 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή.
 
Αυτή είναι η 4η φορά που πραγματοποιείται ο διαγωνισμός, για αυτό και οι διοργανωτές του, ενόψει των προοπτικών εξέλιξης που διαφάνηκαν από τις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις, αποφάσισαν να «μετακομίσει» από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, όπου και θα λάβει χώρα τον Απρίλιο του 2018.
 
Παράλληλα, θέλοντας να προσεγγίσουν όλα τα πεδία και τους τομείς του δικαίου, για πρώτη φόρα, κατά τη διάρκεια του 4ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης θα προσομοιωθούν δίκες τόσο ενώπιον Ποινικού και όσο και ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου.
 
 

Αύξηση της συμμετοχής από την Κομοτηνή 

Ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα project της ELSA Greece, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων της ELSA Κομοτηνής κ. Στέλιος Βούκουνας, μιας και τα μέλη τους θα μπορέσουν να γνωρίσουν πώς γίνεται μια πραγματική δίκη στα δικαστήρια.
 
Θέλησαν δε με την εκδήλωση αυτή και την παρουσία εκπροσώπων της οργανωτικής επιτροπής να ενημερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συμφοιτητές τους, γιατί είναι η μόνη εικονική δίκη στην Ελλάδα και θέλουν να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές νομικής.
 
 

Έντονο ενδιαφέρον από τους φοιτητές της Νομικής 

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ένας εκ των δύο υπεύθυνων για τη διοργάνωση της εικονικής δίκης φέτος, ο Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Δραστηριοτήτων της ELSA Greece, κ. Παναγιώτης Βιόπουλος, επί πτυχίω φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, που σημείωσε πως είναι ίσως το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό project σε σχέση με τη νομική επιστήμη που αφορά φοιτητές και γίνεται στην Ελλάδα.
 
Φέτος έχουν δύο αλλαγές, αφενός διοργανώνεται στην Αθήνα, αφετέρου θα προσομοιώνει για πρώτη φορά δύο διαφορετικές δικαιοδοσίες.
 
Έτσι θα προσομοιωθεί μια δίκη ενώπιον ποινικού δικαστηρίου, μία μία ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου, ώστε να πάρουν εμπειρίες που δύσκολα θα βρουν εντός των αιθουσών των σχολών τους.
 
«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους φοιτητές και των τριών σχολών, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, και ειδικά φέτος, που δίνεται η δυνατότητα με την προσομοίωση δύο διαφορετικών αντικειμένων να ασχοληθούν με κάτι που έχει να κάνει και αντικατοπτρίζει ακριβώς τα ενδιαφέροντά τους» σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα πως οι φοιτητές συμμετέχουν σε μια διαδικασία από την οποία έχουν να κερδίσουν πολλά, γιατί λαμβάνουν μια εικόνα του πώς είναι στην πράξη να είσαι δικηγόρος, κάτι που δεν μπορεί κάποιος να πάρει από τα μαθήματα σε μια νομική σχολή.
 
Παράλληλα είναι μια διαδικασία που τους κάνει πιο ενεργούς, πιο δραστήριους και τους μαθαίνει να εξασκούν αναγκαίες ικανότητες, όπως η εκφορά δημόσιου λόγου και η παραγωγή νομικών επιχειρημάτων σε γραπτό και δημόσιο λόγο ενώπιον ακροατηρίου και δικαστών, που τους φέρνει σε επαφή με συμφοιτητές τους από άλλα μέρη της Ελλάδας, ώστε μέσα από όλη αυτή τη διαδραστική διαδικασία να κερδίσουν πάρα πολλά πράγματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.