Μεγαλη η ενδοοικογενειακη διασπορα του κορωνοιου στη Ροδοπη

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος για τα «αδήλωτα» κρούσματα, το αυξημένο ιικό φορτίο της περιοχής και το νέο εμβόλιο της Novavax

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Novavax σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρίας Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας.

Η πρωτεϊνική φύση του εμβολίου θεωρείται από κάποιους ως η «λύση»  για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι πολίτες αλλά και για να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη, ενώ σε κάθε περίπτωση όπως τόνισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος «αποτελεί μια ακόμα επιλογή».

Όπως εξήγησε ο ίδιος η διαφορά του με τα εμβόλια mRNA που μέχρι στιγμής χρησιμοποιούνται στην «μάχη» κατά του κορωνοϊού είναι ότι η πρωτεϊνική ακίδα χορηγείται έτοιμη σε αυτόν που εμβολιάζεται χωρίς να την παράγει ο οργανισμός.

Είναι ένα εμβόλιο παλιάς τεχνολογίας και σε αυτήν βασίζεται η παρασκευή του εμβολίου της γρίπης και άλλων εμβολίων, κυρίως με τα οποία εμβολιαζόμαστε στην παιδική ηλικία, ενώ η αποτελεσματικότητά του ως προς τις περιπτώσεις βαριάς νόσησης ή θανάτου κρίνεται σε ποσοστό άνω του 85%.

Αναφερόμενος και στις αλλαγές που επήλθαν στα πιστοποιητικά εμβολιασμού από την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου επεσήμανε την ανάγκη εμβολιασμού με αναμνηστική δόση όλων των πολιτών, ειδικά των άνω των 50 ετών, καθώς με την πάροδο πέντε μηνών από τον προηγούμενο εμβολιασμό το ποσό των αντισωμάτων πέφτει σε πολύ μεγάλο βαθμό αφήνοντας «έκθετο» τον οργανισμό στο ενδεχόμενο νόσησης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι, ειδικά οι άνω των 50 πρωτίστως για την υγεία τους και δευτερευόντως για να πάρουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νοσούν αλλά δεν το δηλώνουν για να αποφύγουν την καραντίνα

Κληθείς να σχολιάσει την υφιστάμενη κατάσταση στη Ροδόπη ο ίδιος έκανε λόγο για αρνητική ισορροπία σε μεγάλο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά που επιβεβαιώνει και το αυξημένο ιικό φορτίο. Μάλιστα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι λόγω της μεγάλης ενδοοικογενειακής διασποράς συμπολίτες νοσούν και το διαπιστώνουν κάνοντας self test, χωρίς ωστόσο να απευθύνονται στη συνέχεια σε ιδιωτικά ή δημόσια εργαστήρια για την καταγραφή του αποτελέσματος μετά από την διεξαγωγή pcr test.

Αυτό, όπως τόνισε, έχει ως αποτέλεσμα τον μικρότερο αριθμό διαγνώσεων από όσους νοσούν στην πραγματικότητα, με τον ίδιο να επισημαίνει πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που βγαίνουν θετικοί ωστόσο δεν προβαίνουν σε rapid ή pcr test ώστε να αποφύγουν την καραντίνα. Γεγονός που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά», που εγκυμονεί κινδύνους καθώς οι νοσούντες αποτελούν κινητή πηγή μόλυνσης και διασποράς του ιού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.