Μεγαλη ανταποκριση του κοινου στις θεματικες ημεριδες της Εβδομαδας Δημοσιας Υγειας και Κοινωνικης Μεριμνας

Ο «χρόνιος πόνος» και «η τέχνη ως μέσο θεραπείας των ψυχικών διαταραχών» αναλύθηκαν σε ομιλίες από διακεκριμένους ομιλητές - Η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια έχουν αυξήσει τα φαινόμενα των ψυχικών διαταραχών και της κατάθλιψης

Δύο θεματικές ημερίδες πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα «Γιώργος Παυλίδης» της Π.Ε. Ροδόπης στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας  και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 
 
Η πρώτη χρονικά είχε ως θέμα τον «χρόνιο πόνο» και η δεύτερη «την τέχνη ως μέσο θεραπείας των ψυχικών διαταραχών». Και στις δύο ομιλίες, η αίθουσα ήταν κατάμεστη φανερώνοντας το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου για τα θέματα υγείας. 

Δρ. Χρήστος Ιατρού «Η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για τη διευκόλυνση των ασθενών, που πάσχουν από χρόνιο πόνο» 

Για τον χρόνιο πόνο μίλησε στο κοινό της Ροδόπης ο Αναισθησιολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Δρ. Χρήστος Ιατρού, ο οποίος, αφού διέκρινε τις δύο μορφές του, εξήγησε  τις πτυχές της καθεμίας. «Υπάρχει ο οξύς  πόνος, που είναι χρήσιμος και απαραίτητος όπως σε οξεία σκωληκοειδίτιδα και ο χρόνιος πόνος, που είναι άχρηστος τελείως και προκαλεί ζημιές στον οργανισμό» επισήμανε ο κ. Ιατρού, εξηγώντας πως πρόκειται για μία κατάσταση οδύνης που την έχουν βιώσει όλοι οι άνθρωποι. «Δεν υπάρχει κανείς που δεν πόνεσε. Όταν λέμε χρόνιο πόνο εννοούμε αυτόν που κρατά πάνω από 3 μήνες. Ο οξύς πόνος κρατά ένα μήνα περίπου. Αν δεν θεραπευτεί μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο με τραγικά αποτελέσματα» ανέφερε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο χρόνιος πόνος αντιμετωπίζεται αλλά απαιτείται έγκαιρη προσέλευση των ασθενών στα ιατρεία, καθώς  όσοι έχουν χρόνιο πόνο και πηγαίνουν καθυστερημένα τότε η αντιμετώπιση είναι δύσκολη.
 
Ο κ. Ιατρού πληροφόρησε το κοινό πως υπάρχουν περίπου 50 ιατρεία πόνου, ένα σχεδόν σε κάθε νομό ενώ δεν υπάρχει ιατρείο πόνου για τα παιδιά. Όλοι όσοι πάσχουν από κάποιο πρόβλημα μπορούν κάλλιστα να επισκεφτούν τα ιατρεία για να τους παρακολουθούν ιατροί που είναι αλγολόγοι και έχουν εκπαιδευτεί στον πόνο.  

Ο χρόνιος πόνος με τη γλώσσα των αριθμών 

Μιλώντας με αριθμητικά στοιχεία, ο κ. Ιατρού πληροφόρησε πως στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ιαπωνία περίπου 250 εκ. άνθρωποι πονούν ενώ περίπου 1 στους 5 στην Ευρώπη υποφέρει από χρόνιο πόνο. Περίπου 20% των παιδιών εμφανίζουν χρόνιες κεφαλαλγίες. «Πρόκειται για τρομακτικά νούμερα» τόνισε ο Δρ. Ιατρού και στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι πάσχουν από χρόνιο πόνο. «Το κακό είναι εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν  πως παρατηρούνται προβλήματα στη συνταγογράφηση και σημειώνονται άλλες δυσκολίες, τις οποίες πρέπει η πολιτεία να παρέμβει και να τις αλλάξει» είπε ο Δρ. Ιατρού και σημείωσε πως δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στα ιατρεία πόνου και για αυτό πολλοί άρρωστοι είναι εκτός θεραπείας. 

Οι κοινωνικές προεκτάσεις του χρόνιου πόνου 

Ο Δρ. Ιατρού στάθηκε και στις προεκτάσεις που προκαλεί ο χρόνιος πόνος, αναφέροντας ενδεικτικά τον οικονομικό και ψυχολογικό τομέα. «Οι επιπτώσεις στον χρόνιο πόνο εκτός από τον οικονομικό παράγοντα αφορά και τον ίδιο τον άρρωστο αλλά και το περιβάλλον του» ανέφερε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ. εξηγώντας πως στο διάστημα που διαρκεί ο χρόνιος πόνος, ο ασθενής ίσως έχει χάσει τη δουλειά του, δεν έχει επαφή με τον έξω κόσμο και γενικά όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν πολλά προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που  εμφανίζονται ψυχικές διαταραχές, οι οποίες σύμφωνα με τον Δρ. Ιατρού ξεκινούν από το απλό άγχος και φτάνουν μέχρι την αυτοκτονία με σημαντικότερο σύμπτωμα που συνοδεύει κατά κανόνα όλους τους ασθενείς να είναι η κατάθλιψη. 

Χριστίνα Μπαξεβάνη «Όσο πιο πρώιμο είναι το στάδιο εμφάνισης των συμπτωμάτων τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπιση τους» 

Η ψυχολόγος κ. Μπαξεβάνη στάθηκε στη σημασία που έχει η σωστή ενημέρωση του πληθυσμού για την ευαισθητοποίηση και την καταπολέμηση του φαινομένου των ψυχικών διαταραχών. «Πεδίο έρευνάς μας είναι τα φαινόμενα που προκαλούν το άγχος, το  πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά και οι συγκεκριμένες τεχνικές γύρω από την καταπολέμηση του άγχους, όπως είναι τεχνικές χαλάρωσης, η ψυχολογική υποστήριξη και η φαρμακευτική αγωγή, όταν κρίνεται απαραίτητη» ανέφερε αρχικά η κ. Μπαξεβάνη, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις εναλλακτικές θεραπείες όπως η τέχνη, που αποτελεί μέσο έκφρασης και εξωτερίκευσης των συναισθημάτων με έναν πιο δημιουργικό τρόπο.  «Η επαφή με την κοινότητα είναι σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας, καθώς καλούμαστε να  ενημερώνουμε τον πληθυσμό για θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία με στόχο την ευαισθητοποίηση και την καταπολέμηση του στίγματος» επισήμανε η Ψυχολόγος.
 
Μεγάλο ρόλο στην αύξηση των επιπέδων άγχους παίζει η οικονομική κρίση και οι πολλαπλοί ρόλοι που καλείται να ακολουθήσει ο καθένας στην καθημερινότητα του. Για τον λόγο αυτό απαιτείται, σύμφωνα με την κ. Μπαξεβάνη, ψυχολογική υποστήριξη για να  καταφέρει οποιοσδήποτε να διαχειριστεί τις δυσκολίες του άγχους. «Για αυτό ενθαρρύνω όποιον αντιμετωπίζει προβλήματα άγχους, φόβου, θλίψη, θυμού να μην διστάσει να απευθύνεται στους ειδικούς και να ζητά βοήθεια, ιδιαίτερα όταν αυτά τα συμπτώματα είναι σε πρώιμο στάδιο, γιατί όσο πιο άμεση είναι η αντιμετώπιση τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία» ανέφερε χαρακτηριστικά η ψυχολόγος και ομιλήτρια της ημερίδας. 

Γιώργος Φιλιππίδης «Οι διάφορες μορφές τέχνης παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση ψυχιατρικών παθήσεων» 

Ο Διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου κ. Φιλιππίδης στάθηκε στη σημασία που έχουν οι διάφορες μορφές τέχνης, όπως το δράμα, η μουσική, η ζωγραφική και το θέατρο στη βελτίωση της κατάστασης ατόμων που πάσχουν από διάφορες ψυχικές παθήσεις και από αγχώδεις διαταραχές.  «Είναι ένα θέμα, το οποίο είχαμε αποφασίσει να το κάνουμε στο πλαίσιο της πρόληψης και της αντιμετώπισης ψυχιατρικών παθήσεων και έχει να κάνει με θέματα αγωγής και υγείας» ανέφερε αρχικά ο κ. Φιλιππίδης και εξήγησε τη σημασία που έχουν οι διάφορες μορφές τέχνης στα άτομα που πάσχουν από διάφορες ψυχικές παθήσεις και κυρίως από αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη, ώστε να ανακάμψουν και να μπορέσουν μέσα από την τέχνη να βρουν το δρόμο της ψυχικής ηρεμίας. 

Αθηνά Παναγιωτίδου «Η τέχνη είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο απέναντι στην κατάθλιψη» 

Η Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, Συγγραφέας και Σεναριογράφος κ. Παναγιωτίδου μίλησε στο κοινό για την τέχνη ως ψυχική ανθεκτικότητα σε προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη.  «Η τέχνη είναι ένα εφόδιο πολύ σημαντικό απέναντι στην κατάθλιψη και το άγχος και οφείλουμε να μάθουμε μερικά πράγματα για να μπορούμε στις μέρες μας που κατακλυζόμαστε από άγχος  να το διαχειριστούμε» ανέφερε συμπληρώνοντας πως  τα φαινόμενα κατάθλιψης σημειώνουν  μεγάλη αύξηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως  «μέσω της τέχνης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε  τα προβλήματα για να μην οδηγηθεί κάποιος στην κατάθλιψη». 

Λουίζα Σαλτσίδου «Η οικονομική κρίση προκαλεί αύξηση των φαινομένων ψυχικών διαταραχών στους νέους» 

Η  κ. Σαλτσίδου, επικεφαλής του «Europe Direct» Κομοτηνής, αφού ευχαρίστησε όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της για τη διεξαγωγή της ημερίδας, τόνισε πως πρόκειται για ένα επίκαιρο θέμα που αφορά όλους.  «Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανασφάλειας που υπάρχει, παρατηρούνται έντονα φαινόμενα ψυχικών διαταραχών,  όπως η αγχώδης διαταραχή, οι κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη» επισήμανε η κ. Σαλτσίδου, συμπληρώνοντας πως  «δυστυχώς έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα στους νέους και για αυτό θεωρήσαμε πως το θέμα έχει ενδιαφέρον και αξίζει να ενημερωθεί το νεανικό κοινό που γέμισε την αίθουσα το πώς η τέχνη βοηθά στην αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.