Μεγαλες οι ελλειψεις στους ελεγκτικους μηχανισμους τηρησης της εργατικης νομοθεσιας στην ΑΜΘ

Ανάληψη πρωτοβουλιών για κάλυψη του θεσμικού κενού ζητά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής

Το ζήτημα της ανυπαρξίας Τμημάτων Τεχνικής Επιθεώρησης σε Ξάνθη και Ροδόπη καθώς και τη θεσμική αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών για θέματα εργασίας θίγει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής. Λαμβάνοντας αφορμή από το εργατικό δυστύχημα στην Ξάνθη που συνέβη προ ημερών, το Κέντρο σε ανακοίνωσή του απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης όλων των φορέων  στην κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλιών για την κάλυψη του θεσμικού κενού των ελεγκτικών μηχανισμών στην περιοχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το εργατικό δυστύχημα στην Ξάνθη ήρθε να προσθέσει άλλον έναν εργαζόμενο από τον τεχνικό κλάδο στα θύματα- θυσία των χρόνιων ανεπαρκειών στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ).

Πέρυσι, τέτοιες μέρες με αφορμή τα πολλά εργατικά ατυχήματα ιδιαίτερα στα λατομεία και ύστερα από πρόσκληση του Ε.Κ. Καβάλας σε συνάντηση της Γραμματείας ΥΑΕ της ΓΣΕΕ με τους Προέδρους των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ζητήσαμε σε κοινή επιστολή των Προέδρων την κάλυψη των νομών της Περιφέρειας ΑΜΘ από Τμήματα της Επιθεώρησης Μεταλλείων και της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας.

Ένα χρόνο μετά, συνεχίζουμε να πληρώνουμε την θεσμική αποδυνάμωση των δομών ελέγχου, σε ανθρώπινες ζωές. Η ψηφισμένη τον περασμένο Ιούνιο, αναμενόμενη απόσχιση του ΣΕΠΕ από το Υπουργείο Εργασίας θα επιτείνει την δύσκολη αυτή και επικίνδυνη κατάσταση και ανησυχούμε ιδιαιτέρως ότι θα μετρηθεί σε αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων.

Είναι αδιανόητο στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης (έδρα Περιφέρειας !!!) να μην υπάρχουν Τμήματα Τεχνικής Επιθεώρησης.

Η Γραμματεία ΥΑΕ της ΓΣΕΕ μαζί με τον σ. Άγγελο Μπεμπεκίδη, Πρόεδρο του Ε.Κ. Ξάνθης διερευνούμε τις συνθήκες του τελευταίου δυστυχήματος στην Ξάνθη, ακολουθώντας το πρωτόκολλο που έχουμε δημιουργήσει ως Γραμματεία ΥΑΕ και στηρίζοντας το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης σε όλες τις ενέργειές του. 

Τα μικρά ιδιωτικά οικοδομικά έργα είναι άλλος ένας εργασιακός χώρος όπου δεν τηρούνται τα στοιχειώδη θέματα ΥΑΕ. Και σε αυτή την περίπτωση, σωρεία λαθών και παραλείψεων οδήγησε στην απώλεια άλλης μιας ανθρώπινης ζωής. 

Η αποκλειστική νομική ευθύνη σύμφωνα με το εργασιακό δίκαιο σε Ευρώπη και Ελλάδα βαραίνει τον εργοδότη.

Καλούμε όλους τους φορείς της ΑΜΘ, Περιφέρεια, Δήμους, Επιμελητήρια να συντονιστούν με τα Εργατικά κέντρα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την κάλυψη του θεσμικού κενού των ελεγκτικών μηχανισμών στην περιοχή.

Παράλληλα μαζί με το Ε.Κ. Ξάνθης βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΕΠΕ Β. Ελλάδος και με όλους τους εμπλεκόμενους για την καλύτερη διερεύνηση του δυστυχήματος, την απόδοση των ευθυνών και την αποτροπή αντίστοιχων παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.