Μεχρι το τελος του 2025 θα ολοκληρωθει το Φραγμα των Συμβολων

Την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στη Ροδόπη ανακοίνωσε και επίσημα ο Δήμος Κομοτηνής

Μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί, και να παρέχει νερό ώστε να καλύψει τις ανάγκες όλης της Κομοτηνής, το Φράγμα των Συμβόλων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑ Κομοτηνής.

Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Κομοτηνής, μαζί με στελέχη της ΔΕΥΑΚ με αφορμή την ένταξη της κατασκευής του Φράγματος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), μαζί με τα συνοδευτικά του έργα.

Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 19.111.023,64 ευρώ, από τα οποία 18.762.862,24 ευρώ αφορούν την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος, που είναι χωμάτινο με αργιλικό πυρήνα και ύψους περίπου 40 μέτρων επί του χειμάρρου Χιονόρεμα σε θέση περί τα 1.250 μέτρων βορείως του οικισμού Συμβόλων με τα συνοδά του έργα, ωφέλιμου όγκου 6.250.000 κυβικών μέτρων, μαζί με αγωγούς αλλά και αντλιοστάσια, και την κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στη Γρατινή.

Τα υπόλοιπα 348.161,40 ευρώ αφορούν αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες στην περιοχή υλοποίησης του έργου.

Με το έργο ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να υδροδοτήσει τόσο την πόλη της Κομοτηνής όσο και τους οικισμούς της, μέσω επιπλέον έργων, ενώ το στοίχημα τώρα είναι να προλάβει να συμβασιοποιηθεί το έργο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ώστε να μπορέσει να περάσει στην επόμενη περίοδο χρηματοδότησης.

Οριστική λύση στην υδροδότηση του Δήμου Κομοτηνής

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης, σημείωσε πως πρόκειται για ένα έργο πνοής για τον τόπο, που χρόνια τώρα αποτελούσε διακαή πόθο και στόχευση των διοικήσεων, ακόμα από την δεκαετία το ’80  με την σημερινή διοίκηση να ολοκληρώνει αυτή την προσπάθεια που θα λύσει οριστικά το θέμα της υδροδότησης του Δήμου και των οικισμών.

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου χωρίς μεγαλοστομίες δουλέψαμε σκληρά ως διοίκηση για να καταφέρουμε την υλοποίηση αυτού του μεγάλου ονείρου» σημείωσε, που παίρνει σάρκα και οστά, χάρη στις εργώδεις προσπάθειες διοίκησης και εργαζομένων, αλλά και με την ουσιαστική στήριξη μιας σειράς στελεχών.

Έτσι, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, που αποφάσισε την ένταξη του έργου, αλλά και τα στελέχη του Υπουργείου, κ. Γεώργιο Ζερβό, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, και τον κ. Νίκο Μαμαλούγκα, Αναπληρωτή Προϊστάμενο του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, τον κ. Χαράλαμπο Συρόπουλο, και τον κ. Βασίλη Κλωτσοτύρα. Επίσης ευχαρίστησε για τη στήριξή του τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, τον κ. Ιωάννη Σάββα.

Το έργο, 19 εκ. ευρώ, που μαζί με τα δίκτυα υπολογίζεται πως θα ανέλθει στα 35 εκ. ευρώ, που θα έρθουν στην περιοχή μας, δείχνουν όπως τόνισε ο Δήμαρχος «πως η ΔΕΥΑΚ, δουλεύοντας συνειδητά, σκληρά και σιωπηρά πέτυχαν την ένταξη αυτή, και η διοίκηση θα συνεχίσει να το κάνει με όλα τα αναπτυξιακά έργα για τον Δήμο».

Η διοίκηση μιλά με έργα

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτος Τσακιρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ του φράγματος των Συμβόλων, του μεγαλύτερου έργου που έχει εντάξει ποτέ η ΔΕΥΑΚ.

Από τη δεκαετία του ’80, όταν και ξεκίνησε η προσπάθεια, κάθε διοίκηση προσέθεσε το λιθαράκι της για να φτάσουμε στη φάση της ολοκλήρωσης, ενώ από το 2011, που η τρέχουσα παράταξη ανέλαβε τις τύχες του Δήμου, θεωρεί πως διεκπεραίωσε τις περισσότερες εργασίες και ενέργειες ώστε το έργο να καταστεί πλήρες και ώριμο, και να καταφέρει να ενταχθεί.

Θεωρεί δε ότι πλέον αναλαμβάνει την ευθύνη για την άμεση κινητοποίηση της υπηρεσίας, ώστε το έργο να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει άμεσα, ευχαριστώντας όλη την τεχνική υπηρεσία και το προσωπικό της ΔΕΥΑΚ για να εντάξουν το έργο. «Αυτή η διοίκηση, έχει αποδείξει εδώ και αρκετά χρόνια, ότι δεν μιλάει ούτε με αναρτήσεις, ούτε με φωτογραφίες, μιλάει ξεκάθαρα μόνο με έργα» κατέληξε.

Ίσως το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νότης Χαραλαμπίδης, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε προτεραιότητά τους να αποκολλήσουν το έργο από τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με την παρέμβαση του κ. Γκαράνη να χρειάζεται πολλές φορές, ώστε να ξεπεραστούν αυτά και να φτάσουν στην ένταξη.

Το έργο αφορά όλες τις διοικήσεις, ανέφερε, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ΔΕΥΑΚ θα κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα «ίσως το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή μας».

Ο δε αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Θέμης Τζενετίδης, ευχαρίστησε και συνεχάρη όσους είχαν εμπλοκή με το έργο, αλλά και την τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΚ που κατάφεραν να εντάξουν το έργο.

Τόνισε δε πως με το φράγμα θα έχουμε επάρκεια για την ύδρευση, αλλά και θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ, μιας και δεν θα χρησιμοποιούνται παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης τα αντλιοστάσια που καλύπτουν τις ανάγκες ύδρευσης το μισό χρόνο για την Κομοτηνή.

Τέλος ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ κ. Κώστας Πελτέκης αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, σημειώνοντας πως με την κατασκευή του φράγματος, θα έχουμε συνεχή ροή στο ρέμα του Βοσβόζη, ενισχύοντας την ύδρευση μέχρι την λίμνη Μητρικού. Στάθηκε δε στην εξοικονόμηση ενέργειας από τα αντλιοστάσια, τα οποία δεν θα παροπλιστούν αλλά θα μπορούν να λειτουργήσουν ως δεύτερο εναλλακτικό πεδίο αν υπάρξει πρόβλημα με το νερό από το φράγμα.

Αυτό θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες μέχρι και τους παραλιακούς οικισμούς για όλο το Δήμο, για αυτό και ήδη έχει υποβληθεί στο Αντώνης Τρίτσης μελέτη προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, που αφορά στην κατασκευή των αγωγών μεταφοράς νερού από το υδραγωγείο Κομοτηνής μέχρι το παραλιακό μέτωπο, καταργώντας και τις παραλιακές υδρευτικές γεωτρήσεις.

Το ζητούμενο πλέον είναι, ανέφερε, να συμβασιοποιηθεί το έργο και να γίνει έστω και μια πληρωμή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, όταν και ολοκληρώνεται η προγραμματική περίοδος στην οποία εντάχθηκε το φράγμα, ώστε να μην απενταχθεί.

Αν γίνει αυτό θα περάσει στην επόμενη προγραμματική περίοδο, (2021-2027) που σημαίνει πως θα επεκταθεί η χρηματοδότηση μέχρι το 2030.

Όσο για την υδροδότηση της πόλης στο μεσοδιάστημα, θα δημιουργηθεί, μετά την εκτροπή της κοίτης ώστε να κατασκευαστεί το φράγμα, ένα πρόφραγμα, από όπου θα γίνεται απόληψη νερού τους χειμερινούς μήνες, με τις γεωτρήσεις να καλύπτουν την υδροδότηση τους καλοκαιρινούς, όπως γίνεται και σήμερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.