Με τις καλυτερες των εντυπωσεων αναχωρησαν απο την πολη μας μαθητες απο πεντε ευρωπαικες χωρες

Γνώρισαν τις ομορφιές του τόπου μαζί με τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής

«Around Cultural Heritage Investigate European Values with Erasmus+ (ACHIEVE) (Διερευνώντας τις Ευρωπαϊκές Αξίες μέσα από την Πολιτιστική Κληρονομιά)» είναι ο τίτλος του προγράμματος Erasmus + στο οποίο συμμετέχει το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής  (2018-2020), μαζί με σχολεία άλλων 5 ευρωπαϊκών χωρών (Πορτογαλία, Τσεχία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η 4η συνάντηση των εταίρων, από τη Δευτέρα 4 έως και την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019.
 
Οι αντιπροσωπείες καθηγητών και μαθητών έγιναν δεκτές στο 4ο Γυμνάσιο το πρωί της Δευτέρας με μία μικρή γιορτή καλωσορίσματος και αλληλογνωριμίας. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν από τον Dr. Ι. Σιγούρο, υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στην πόλη μας. Επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Τείχος, το Ιμαρέτ, το Παλιό Τζαμί και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια στο 4ο Γυμνάσιο. Το ένα αφορούσε τη γαστρονομία της κάθε χώρας. Συγκεκριμένα οι μαθητές κάθε σχολείου παρουσίασαν συνταγές για ορεκτικά, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο, όλα αντιπροσωπευτικά της χώρας τους. Επίσης κάθε αντιπροσωπεία είχε φέρει μια, φτιαγμένη διά χειρών μαθητών, μικρογραφία ενός τοπικού πολιτιστικού μνημείου κι έτσι η δεύτερη παρουσίαση ήταν σχετική με το βασικό πέτρωμα από το οποίο είναι κατασκευασμένο κάθε μνημείο. Άλλωστε ο βασικός άξονας του προγράμματος είναι η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ποικιλομορφία.
 
Την Τρίτη οι αντιπροσωπίες επισκέφτηκαν το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου και της Παναγίας Παντάνασσας στο Πόρτο Λάγος και στη συνέχεια το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Κατόπιν ξεναγήθηκαν στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις, καθώς και στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης από τον κ. Ν. Kοσμίδη, γραμματέα του CEMES.
 

Επίσκεψη σε Μαρώνεια και Θρυλόριο

 

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου περιηγήθηκαν στον Αγ. Χαράλαμπο και τη Μαρώνεια. Το έργο της ξενάγησης στον οικισμό ανέλαβε η κ. Περβανά, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιππαρχία», η οποία παρείχε στους μαθητές διαφωτιστικές πληροφορίες κατά τη βόλτα στα σοκάκια του οικισμού, καθώς και αναμνηστικά δώρα. Ακολούθησε επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, όπου η αρχαιολόγος  Ν. Δαλακούρα μύησε τους συμμετέχοντες, με τον δικό της χαμογελαστό τρόπο, στον θαυμαστό κόσμο του αρχαίου θεάτρου, ελληνικού και ρωμαϊκού, και δη του θεάτρου της Μαρώνειας. Αμέσως μετά οι μαθητές δραματοποίησαν μία σύντομη σκηνή από τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, και συγκεκριμένα την επίθεση των πουλιών στην Πάροδο. Τα … πουλιά υποδύθηκαν 10 μαθητές από τις συμμετέχουσες χώρες. Όλοι δήλωσαν ότι λάτρεψαν το θέατρο της Μαρώνειας. Ακολούθησε μια γαστρονομική δοκιμή τοπικού εδέσματος στη Μαρώνεια, του παραδοσιακού χαλβά που γίνεται με νισεστέ και κατόπιν περιήγηση και φαγητό στην παραλία της Αλεξανδρούπολης.
 
Το απόγευμα οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τον κ. Αντ. Λιάπη στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά στο Θρυλόριο. Άκουσαν πολλές ιστορίες από αυτές  που κρύβουν μέσα τους τα καλάθια και ολοκλήρωσαν τη μέρα με μαθήματα Ποντιακής γαστρονομίας με τη συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς» και της Πρόεδρου του κ. Χρ. Μαυρίδου, που επεφύλαξαν εγκάρδια υποδοχή και παρείχαν πολλές πληροφορίες γευσιγνωστικής φύσεως γύρω από την ποντιακή κουζίνα. Οι μαθητές έφτιαξαν και δοκίμασαν ποντιακά πιροσκί με τυρί και «ωτία» με την καθοδήγηση των γυναικών του Συλλόγου. Άκουσαν πληροφορίες για τον ποντιακό ελληνισμό και ιδιαίτερα για το Θρυλόριο και δέχτηκαν πολλά αναμνηστικά δώρα. Μαθητές και καθηγητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι και μαζί συγκινημένοι.
 

Επίσκεψη σε Φιλίππους και Καβάλα

 
Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ξεναγήθηκαν στο θέατρο, τους παλαιοχριστιανικούς ναούς και στα λουτρά και έμαθαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορική διαδρομή και τη σπουδαιότητα του  μακραίωνου οικισμού και των κατοίκων του. Στη συνέχεια , στην Καβάλα, οι φιλοξενούμενοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φρούριο και την παλιά πόλη της με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, καθώς συνδυάζει πολλούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, που είναι και το αντικείμενο του προγράμματός. Απόλαυσαν τον ήλιο, τη  θάλασσα, την ελληνική κουζίνα και  φυσικά τα ολόφρεσκα ψάρια  της περιοχής.
 

Αξιολόγηση και πάρτι αποχαιρετισμού

 
Την Παρασκευή τελευταία μέρα του προγράμματος, οι συμμετέχοντες του προγράμματος την αφιέρωσαν στην αξιολόγησή του, με συμπλήρωση  online ερωτηματολογίων από όλους τους εμπλεκόμενους, μαθητές και καθηγητές. Έγινε η συνάντηση καθηγητών για αποτίμηση της έως τώρα πορείας, η επισήμανση τυχόν εκκρεμοτήτων και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων, καθώς και των υποχρεώσεων της κάθε χώρας για την επόμενη συνάντηση που θα γίνει στη Βουλγαρία. Παράλληλα με την αξιολόγηση του προγράμματος,  πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια για τους συμμετέχοντες καθηγητές, ένα για μεθόδους αξιολόγησης μέσω εφαρμογών και ένα για τις μαθησιακές δυσκολίες και τον τρόπο αντιμετώπισής τους στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.
 
Το βράδυ της ίδιας μέρας έγινε το αποχαιρετιστήριο πάρτι στη ΛΑΦΚ με μεγάλη  επιτυχία, κέφι, χορό και υποσχέσεις να μην αφήσουν τις φιλίες που δημιούργησαν όλες αυτές τις μέρες να φθαρούν λόγω της απόστασης.
 

«Όλοι οι συμμετέχοντες έφυγαν ενθουσιασμένοι από την ελληνική φιλοξενία»

 
Με την ολοκλήρωση της φιλοξενίας και την αναχώρηση μαθητών και καθηγητών, οι υπεύθυνοι του προγράμματος καθηγητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής σε μήνυμά τους απευθύνουν ένα μεγάλο ευχαριστώ «για την τόσο πετυχημένη ελληνική φιλοξενία στους συμμετέχοντες καθηγητές, μαθητές αλλά και γονείς που δέχθηκαν με μια ζεστή αγκαλιά τους ξένους μαθητές. Επίσης ευχαριστούμε τους συλλόγους και φορείς για τη θερμή τους ανταπόκριση. Όλοι οι συμμετέχοντες έφυγαν ενθουσιασμένοι από την ελληνική φιλοξενία και δήλωσαν χαρούμενοι που επέλεξαν την Ελλάδα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.