Με τη χαλαρωση των capital controls επιστρεφουν στα ταμεια της ΔΕΥΑΚ και οι καταναλωτες

Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους συστηματικούς κακοπληρωτές η διοίκηση της Επιχείρησης - Και σχεδιάζει τη δημιουργία νέου υδραγωγείου στην Κομοτηνή

Προοδευτική αύξηση της προσέλευσης των δημοτών, καταναλωτών της ύδρευσης, για την αποπληρωμή των λογαριασμών τους, παρατηρούν στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής, μετά την πρόσκαιρη μείωση στις κινήσεις πληρωμής που έφτασε ακόμη και στο 50% τις πρώτες ημέρες επιβολής των τραπεζικών ελέγχων κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης κ. Δημήτρης Καρασταύρου, τα επίπεδα των εισπράξεων διαφέρουν συγκριτικά με την προ capital control, περίοδο. Σταδιακά εξελίσσονται οι πληρωμές στους προμηθευτές, με τα παλιά χρέη της επιχείρησης να εξακολουθούν να αποτελούν «βραχνά» καθώς για την αποπληρωμή τους διατίθεται μεγάλο μέρος των κεφαλαίων της επιχείρησης.
 
Εντός του καλοκαιριού, αναμένεται η ωρίμανση τεχνικών έργων στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων, για την προώθηση της υποβολής ένταξής τους στο νέο ΕΣΠΑ, μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο. Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνεται κι η κατασκευή νέου σύγχρονου υδραγωγείου στην Κομοτηνή, στο ίδιο οικόπεδο, που βρίσκεται το υφιστάμενο.
 
Απότομη πτώση της κίνησης πληρωμών στα ταμεία της ΔΕΥΑΚ, της τάξης του 50%, τις πρώτες ημέρες από το κλείσιμο των τραπεζών, ανέφερε ο κ. Καρασταύρου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το φαινόμενο ήταν παροδικό, διορθώνεται σταδιακά, με προοδευτική αύξηση των πληρωμών των λογαριασμών από τους καταναλωτές , «χωρίς να έχουμε φτάσει στα επίπεδα προ capital control». Καταγράφοντας την διάθεση των δημοτών να καλύπτουν τις πάγιες υποχρεώσεις όπως οι δαπάνες ύδρευσης, ο ίδιος επισήμανε την στάση ανοχής που επιδεικνύεται έναντι των τακτικών πληρωτών που δοκιμάζονται την παρούσα συγκυρία.
 
Την ίδια ώρα, η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ σκληραίνει την στάση της απέναντι σε οφειλέτες που εμφανίζονται εντελώς αδιάφοροι για την αποπληρωμή των λογαριασμών τους, με την βεβαίωση των χρεών τους στο δημόσιο ταμείο. Με αυτό τον τρόπο, «έχουν εισρεύσει χρήματα στο ταμείο της ΔΕΥΑΚ μέσω εφορίας και διαμέσου τραπεζών από οφειλέτες». Ο κ. Καρασταύρου, περιέγραψε «έντονο πρόβλημα σε οικισμούς και περιοχές ολόκληρες» με καταναλωτές που «μονίμως» δεν καταβάλουν το αντίστοιχο τίμημα των καταναλώσεων τους στην ύδρευση, υποστηρίζοντας ότι ήδη ξεκίνησαν ενδεδειγμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων.
 
Σταδιακά προχωρούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΚ σε τρίτους, όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, ο οποίος μίλησε και για το «βραχνά» της αποπληρωμής των παλαιών χρεών, όπου μοιραία κατευθύνεται μεγάλο μέρος των οικονομικών κεφαλαίων της.
 
Με τη ρευστότητα που διαμορφώνεται μόνο από τις απευθείας πληρωμές των λογαριασμών στο ταμείο της επιχείρησης, εντοπίζονται ορισμένα προβλήματα στις προμήθειες και παράλληλα «πιέσεις εκ μέρους των προμηθευτών που είναι εύλογο να θέλουν να πληρωθούν», προσθέτει ο κ. Καρασταύρου. Πρόσκαιρα προβλήματα στην εισαγωγή χλωρίου αντιμετωπίστηκαν σε συνεργασία με τον προμηθευτή και την πρώτη εβδομάδα από την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων η ΔΕΥΑΚ κάλυψε τις ανάγκες σε απαραίτητα σκευάσματα για το νερό, για δύο μήνες.
 
Μικρή καθυστέρηση παρουσιάζεται εξάλλου στην εκτέλεση έργων που χρηματοδοτούνται από πόρους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κομοτηνής, όπως ο αγωγός μήκους 2 χλμ. στην Αίγειρο που θα κατευθύνει νερό σε δύο νέες υδατοδεξαμενές και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. 

Εργώδης προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ

Τροχοπέδη για τον προγραμματισμό της ΔΕΥΑΚ , συνιστά το καθεστώς επιτήρησης που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά και για το νέο ΣΕΣ 2014-2020.
 
Τα έργα της Δημοτικής Επιχείρησης που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, εκτελούνται κανονικά με βάση τα χρονοδιαγράμματά τους τουλάχιστον μέχρι στιγμής, με εξαίρεση προγραμματιζόμενα έργα όπως για παράδειγμα, τεχνική παρέμβαση στο ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στο ίδιο σημείο. Ο κ. Καρασταύρου υπογραμμίζει επιπλέον και τα προβλήματα στις πληρωμές των εργασιών, συνέπεια των κλειστών τραπεζών, που καταγράφονται οριζόντια σε όλη τη χώρα.
 
Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται η ενεργοποίηση των πρώτων μέτρων του νέου προγράμματος, που θα αφορούν τα επιχειρησιακά προγράμματα των Υπουργείων με τα ΠΕΠ των περιφερειών να έπονται, τον Οκτώβριο-Νοέμβριο όπως εκτιμά ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ που συμμετείχε και στην πρώτη επιτροπή παρακολούθησης του ΣΕΣ στην Αθήνα, ως εκπρόσωπος των ΔΕΥΑ της Ελλάδας.
 
Σε πυρετώδεις ρυθμούς εξελίσσονται αυτή την περίοδο, οι διαδικασίες για την τεχνική ωρίμανση των έργων αντικαταστάσεων εσωτερικών δικτύων στους οικισμούς του Δήμου, έπειτα από μεγάλο αντίστοιχο έργο στους 22 οικισμούς, σύμφωνα με τον κ. Καρασταύρου.
 
Στα τέλη του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα υπάρξει η ανάλογη ετοιμότητα, για την υποβολής πρότασης ένταξης στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα, νέου υδραγωγείου στην Κομοτηνή, με πρόβλεψη για κτιριακό και ανάλογες εγκαταστάσεις στο ίδιο οικόπεδο όπου λειτουργεί σήμερα το υφιστάμενο.
 
Αρχές του φθινοπώρου, αναμένεται κι η έγκριση δημοπράτησης του βιολογικού καθαρισμού στον οικισμό του Φαναρίου, προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ, έργο γέφυρα από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
 
Επιπροσθέτως προγραμματίζεται η υποβολή προτάσεων για την υλοποίηση έργων στο σύνολο των τομέων ευθύνης της επιχείρησης, για τα οποία υπάρχει η ανάλογη ετοιμότητα. Στον προγραμματισμό συμπεριλαμβάνεται, η τρίτη φάσης της ύδρευσης του Σιδηροχωρίου, η κατασκευή αγωγού για την μεταφορά νερού από το φράγμα της Γρατινής, νέες αποχετεύσεις για το Θρυλόριο, το Φύλακα και το Ανθοχώρι, και τον αντίστοιχο εξωτερικό αγωγό.
 
Έτοιμη είναι η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του Κικιδίου, προγραμματίζεται να ξεκινήσει η δημοπράτηση των μελετών για την ύδρευση, την αποχέτευση και τα όμβρια ύδατα στον οικισμό του Ηφαίστου. 

Λιγότερες διακοπές στην παραλιακή ζώνη

Η ανόρυξη δύο υδρευτικών γεωτρήσεων στην περιοχή της Αιγείρου περιόρισαν φέτος τα περιστατικά διακοπών στην ύδρευση στην παραλιακή ζώνη αλλά και τη διάρκεια τους. Τόσο οι γεωτρήσεις όσο κι η σύνδεση αγωγού με τον υδατόπυργο στο Φανάρι, εξομάλυναν την κατάσταση στην υδροδότηση στην περιοχή, που παρουσίαζε προβλήματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η ανόρυξη 4 γεωτρήσεων που έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader εδώ και δύο χρόνια, χωρίς να έχει δοθεί αρμοδίως η ανάλογη εντολή δημοπράτησής, πρόκειται να αντιμετωπίσει ριζικά, σύμφωνα με τον κ. Καρασταύρου, φαινόμενα διακοπών της ύδρευσης στην παραλιακή ζώνη του Δήμου και στους οικισμούς Αιγείρου, Μελέτης και Μεσσούνης. 

Προσοχή στο νερό

Κατακόρυφη μείωση καταγράφουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ στα περιστατικά σπασίματος δικτύων ειδικά μετά την αντικατάσταση δικτύων στους οικισμούς και στην πόλη της Κομοτηνής. Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης αναφέρει ότι διακοπές στο νερό, παρατηρούνται κυρίως εξαιτίας των διακοπών ρεύματος που επηρεάζει τη λειτουργία των αντλιοστασίων.
 
Ο ίδιος καταλήγοντας εφιστά την προσοχή στην κατανάλωση του νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Το νερό που έχουμε για ύδρευση το χειμώνα είναι αυτό που χρησιμοποιείται και για άρδευση το καλοκαίρι» επισημαίνει προτρέποντας σε λελογισμένη χρήση κι όχι σε άσκοπη κατανάλωση του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.