Με τα κτιριακα να προχωρουν εντος του ετους, το ΔΠΘ εστιαζει και στην ακαδημαικη επεκταση του (+Video)

Στόχος να ξεκινήσουν το συντομότερο τα μεταπτυχιακά εξ’ αποστάσεως και να συνεχιστούν οι συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας

Παραμένει αγκάθι το οικονομικό αλλά και η φοιτητική μέριμνα, που αποθαρρύνει φοιτητές να ταξιδέψουν στην Θράκη 

Μια ανασκόπηση των δράσεων του ΔΠΘ την προηγούμενη χρονιά, καθώς και των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει πραγματοποίησε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης.
 
Ο κ. Καραμπίνης ξεκίνησε επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση του ιδίου και των συναδέρφων του ότι η Θράκη είναι στο κέντρο, και όχι στην άκρη της Ελλάδας και των εξελίξεων, για αυτό και ένα πανεπιστήμιο που είναι το μοναδικό στη Θράκη οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν για τους κατοίκους και την κοινωνία της περιοχής.
 
«Θεωρούμε πως έχουμε αναλάβει την ευθύνη που μας αναλογεί, και θέλουμε να δείξουμε τι έχουμε κάνει και τι προβλέπουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα, και να δεχτούμε παραινέσεις, συμβουλές, κριτική ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί» σημείωσε. 

Αναβάθμιση των υποδομών 

Το στίγμα που επιθυμούν να δώσουν στο πανεπιστήμιο, είναι ότι οφείλει να είναι παρόν στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, όπου και δραστηριοποιείται, αλλά όχι μόνο, αλλά και παρόν στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.
 
Έτσι έκανε αναφορά στην προσπάθεια που έχουν κάνει για την ενίσχυση των υποδομών, με την ένταξη του νέου συγκροτήματος των πολιτικών μηχανικών στην Ξάνθη, αλλά και την μεταφορά των σχολών της Κομοτηνής στην πανεπιστημιούπολη, με τη χρηματοδότηση των υποδομών από την ΕΤΕπ, με τον εργολάβο να εγκαθίσταται πριν το τέλος του 2017, ενώ προχωρά και η μελέτη για τη δημιουργία ενός ανοιχτού Campus με ευρωπαϊκό προφίλ για την περιοχή, ενισχύοντας την ώσμωση με την τοπική κοινωνία.
 
Παράλληλα προχωρά η 4η φάση του Τμήματος Ιατρικής, ώστε να ολοκληρωθεί, ενώ προχωρούν σε μελέτες για να ολοκληρωθεί η κτιριακή αναβάθμιση των πολυτεχνικών τμημάτων καθώς και των παιδαγωγικών τμημάτων στην Αλεξανδρούπολη.
 
Τέλος προχωρά η προσπάθεια να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το αρμόδιο Υπουργείο για το Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ελατιά της Δράμας, όπου επιθυμούν να κάνουν επενδύσεις και να φέρουν από το εξωτερικό άτομα που θέλουν να κάνουν την έρευνα ή το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό τους εκεί. 

Στήριξη των ακαδημαϊκών δράσεων 

Όσο για τον ακαδημαϊκό τομέα, το πανεπιστήμιο ίδρυσε 53 μεταπτυχιακά, πολλά από αυτά διιδρυματικά, διεπιστημονικά και διακρατικά με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
 
Επίσης έχουν υπογράψει 63 μνημόνια συνεργασίας με άλλα πανεπιστήμια για ευρύτερες συνεργασίες έρευνας, μετακίνησης φοιτητών και μελών ΔΕΠ, αλλά και 200 συμβάσεις Erasmus+.
 
Επίσης παρουσίασαν το έργο τους μέσα από εκθέσεις, δράσεις και συνέδρια τοπικά και Διεθνή, δείχνοντας πως το ΔΠΘ έχει πάψει να είναι ένα ακριτικό μικρό πανεπιστήμιο αλλά αντίθετα ένα δυναμικό και εξωστρεφές πανεπιστήμιο.
 
Μερικές από αυτές είναι το Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών, η Ακαδημία για την Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά και σεμινάρια για ιεροδιδασκάλους, καθώς και το εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας.

Πανεπιστήμιο χωρίς συρματοπλέγματα 

Επίσης αναφέρθηκε στη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΚΕ), τις μεταπτυχιακές σπουδές αλλά και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για την οποία σημείωσε πως το Πανεπιστήμιο έχει επενδύσει 800.000 ευρώ για να πραγματοποιήσουν σύγχρονη εκπαίδευση εξ αποστάσεως, και περιμένουν την έγκριση του Υπουργείου για να προχωρήσουν.
 
Αφού αναφέρθηκε στην πάγια υποστελέχωση του Πανεπιστημίου, όπου υπάλληλοι που επιθυμούν να έρθουν δεν μετακινούνται παρά τα αιτήματα αλλά υπάλληλοι μετακινούνται από αυτό  αστραπιαία, έκλεισε ευχαριστώντας τους συναδέρφους του και διαβεβαίωσε πως αναλογιζόμενοι ότι είναι πανεπιστημιακοί και ότι θα πρέπει να δείξουν το δρόμο μέσα στον οικονομικό πόλεμο που ζει η χώρα, διαβεβαίωσε ότι η Σύγκλητος σε όλες τις δράσεις που δίνει κουράγιο στην κοινωνία, της εξασφαλίζουν μια επιπλέον μόρφωση ή και μια επιπλέον δεξιότητα.
 
«Δεν θέλουμε συρματοπλέγματα, θέλουμε το campus να είναι ανοιχτό και μεταφορικά και στην πραγματικότητα» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.