Με σταθερο αριθμο συμμετεχοντων αλλα και επιτυχοντων πραγματοποιηθηκαν οι μαθηματικοι διαγωνισμοι «ΘΑΛΗΣ» και «ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ»

Το 2018 έτος Μαθηματικών αλλά και έτος συμπλήρωσης των 100 χρόνων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Με σταθερή συμμετοχή εκατό σχεδόν μαθητών της Ροδόπης, πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου, 11 Νοεμβρίου οι μαθηματικοί διαγωνισμοί «ΘΑΛΗΣ» και «ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» από το παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ν.Ροδόπης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης.
 
Με σταθερό αριθμό μαθητών, καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ροδόπης κ. Νίκος Νικολαΐδης κάθε χρόνο οι συμμετοχές κυμαίνονται στους 100 με 150 μαθητές, όλων των τάξεων γυμνασίου και λυκείου, μιας και ο πανελλήνιος μαθηματικός διαγωνισμός «ΘΑΛΗΣ» απευθύνεται στους μαθητές των Β’ και Γ’ τάξεων Γυμνασίων και όλων των τάξεων των Λυκείων της χώρας, με διαφορετικά για κάθε τάξη θέματα, ενώ ο τοπικός μαθηματικός διαγωνισμός «ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» απευθύνεται στους μαθητές της Α’ τάξης Γυμνασίου των Γυμνασίων Ν. Ροδόπης. Με σταθερό όμως και τον αριθμό των επιτυχόντων όπου σύμφωνα με τον ίδιο κυμαίνεται κάθε χρόνο στους 25 με 30 μαθητές γεγονός ιδιαίτερα θετικό, καθώς όπως υπογράμμισε, «βλέπουμε ότι παρά τις συνθήκες της χώρας και τα όσα συμβαίνουν στον τομέα της παιδείας τα παιδιά συνεχίζουν να αγαπούν τα μαθηματικά και να δηλώνουν το παρών τους».
 

Ο σκοπός του διαγωνισμού είναι η διάδοση και καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης, η ανάδειξη νέων μαθηματικών ταλέντων και η προώθηση τους στα πλαίσια των καθιερωμένων Διεθνών Μαθηματικών Διαγωνισμών, καθώς όπως είναι γνωστό οι επιτυχόντες του «ΘΑΛΗ» προκρίνονται στη δεύτερη φάση, ήτοι στον διαγωνισμό «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», απ’ όπου όσοι προκρίνονται διαγωνίζονται στην τρίτη φάση στον «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» που είναι η Εθνική Ολυμπιάδα. Το επόμενο στάδιο είναι ο προκριματικός γύρος για να σχηματιστεί η Εθνική ομάδα τα μέλη της οποίας εκπροσωπούν την χώρα μας στην Βαλκανιάδα και στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα που πραγματοποιούνται ακολούθως.
 
Σε ό,τι αφορά τον τοπικό διαγωνισμό «ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου διαγωνίζονται σε θέματα, την απόλυτη επιμέλεια των οποίων, αλλά και τη διόρθωση αναλαμβάνουν τα μέλη του παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και όσοι προκρίνονται διαγωνίζονται εκ νέου στη δεύτερη φάση που είναι ο διαγωνισμός «ΒΙΩΝ» που διενεργείται επίσης παράλληλα με τον «ΕΥΚΛΕΙΔΗ». 

Μαθήματα προετοιμασίας για τους συμμετέχοντες και μη του διαγωνισμού 

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος το παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας διεξάγει μαθήματα προετοιμασίας των μαθητών για τους διαγωνισμούς της εταιρείας, που διεξάγονται κάθε Σάββατο, εκτός αργιών, στο 3ο Λύκειο της Κομοτηνής, τα οποία ωστόσο δεν απευθύνονται μόνο στους συμμετέχοντες ή τους επιτυχόντες των διαγωνισμών. «Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε τη μαθηματική σκέψη σε κομμάτια, τα οποία δεν τα βλέπουμε σχολικά, με την έννοια της χρησιμοποίησης της σχολικής  ύλης για να δούμε πιο δύσκολα πράγματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης για να απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής σε όποιον μαθητή το επιθυμεί να δώσει το παρών για να «δει δυσκολότερα θέματα ή θέλει να ετοιμαστεί για την επόμενη χρονιά». 

Οι δράσεις του παραρτήματος Ροδόπης της ΕΜΕ για το 2018 έτος Μαθηματικών 

Ερωτηθείς σχετικά με τα επόμενα βήματα της Μαθηματικής Εταιρείας στην Ροδόπη ο πρόεδρος της έκανε γνωστό πως το μαθηματικό συνέδριο που έλαβε χώρα πέρυσι με επιτυχία δεν θα πραγματοποιηθεί την φετινή χρονιά, λόγω της επίπονης διαδικασίας που απαιτείται για την ποιοτική και άψογη διοργάνωσή του, με το επόμενο ραντεβού να δίνεται για την επόμενη χρονιά. Στις σκέψεις των μελών του παραρτήματος είναι η καθιέρωσή του ανά δύο χρόνια, στο ίδιο πλαίσιο με το πρώτο και κύριο άξονα τη διδακτική. «Δεν έχουμε σκοπό να εκτοπίσουμε κανένα μαθηματικό συνέδριο που γίνεται παράλληλα. Θέλουμε να ενισχύσουμε τοπικά και να προβληθεί το έργο όλων των ερευνητών και δασκάλων , το Πολυτεχνείο στην Ξάνθη που έχει εδώ και λίγα χρόνια ένα μεταπτυχιακό εφαρμοσμένων μαθηματικών, το παιδαγωγικό τμήμα της Αλεξανδρούπολης, που έχει αντίστοιχη παραγωγή ερευνητικού έργου και τα οποία γενικότερα θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του συνεδρίου» τόνισε.
 
Το 2018, με απόφαση του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη ανακηρύχτηκε σε έτος μαθηματικών,  ημερομηνία που συμπίπτει με την συμπλήρωση των 100 χρόνων ίδρυσης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό σε πανελλαδική εμβέλεια θα διενεργηθούν πληθώρα δράσεων και δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, στις οποίες θα συμμετάσχει και το παράρτημα Ροδόπης. Πέραν της ενδεχόμενης συμμετοχής του σε δράσεις άλλων παραρτημάτων κεντρικών και μη, το παράρτημα Ροδόπης αναμένεται να εντάξει στις επετειακές αυτές δράσεις τις βραβεύσεις των επιτυχόντων μαθητών των προαναφερθέντων διαγωνισμών, αλλά και του «Μικρού Ευκλείδη» ήτοι του διαγωνισμού που πραγματοποιείται για τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού. Επίσης αναμένεται η πραγματοποίηση ημερίδας, στη θεματολογία της οποίας τα μέλη του παραρτήματος δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει, η οποία ωστόσο θα έχει ως στόχο την περαιτέρω ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών, η ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών με τους οποίους αποτελεί απώτερο στόχο τους. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.