«Με σωστη διατροφη χανουμε αμεσως τα περιττα κιλα των εορτων»

Οι γιορτές πέρασαν… και ήρθε η ώρα της αλήθειας και του απολογισμού της… ζυγαριάς! Τα παραδοσιακά εδέσματα και γλυκίσματα των Χριστουγέννων μας παρέσυραν σε υπερβολές και καταχρήσεις και ό,τι κυρίως μας άφησαν είναι περιττά κιλά. Η μία αδιαμφησβήτητη αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια των εορτών παίρνουμε κάποια κιλά. Η άλλη αλήθεια είναι ότι για την απώλειά τους, χρειάζεται να προσφέρουμε στον οργανισμό μας την απαραίτητη αποτοξίνωση, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, με πολλά φρούτα και λαχανικά.

 

Η διατροφολόγος Φαίη Καλλίδου μιλά σήμερα για το θέμα αυτό στον ΠτΘ, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται πανικός ούτε υπερβολή με το να καταφεύγουμε σε ακρότητες. Απλά ένα οργανωμένο σωστά διατροφικό πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να χάσουμε γρήγορα τα περιττά κιλά των εορτών.

 

ΠτΘ: Τα Χριστούγεννα και γενικότερα τις γιορτές η ζυγαριά παίρνει την ανιούσα για πολλούς. Αυτό πρέπει να δημιουργεί πανικό;

Φ.Κ.: Γενικότερα όλοι οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των εορτών καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες. Αυτό δεν πρέπει να μας αγχώσει και να μας οδηγήσει στο να μην κάνουμε καμία προσπάθεια και να παραμείνουν αυτά τα περιττά κιλά στο σώμα μας. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε ένα σωστό διατροφικό χειρισμό, ο οποίος βέβαια δεν είναι και πολύ δύσκολος. Φυσικά να μην καταφύγουμε σε ακρότητες και να παρασυρθούμε σε ανορθόδοξες δίαιτες και συνταγές, εννοώ αυτό που κάνουν μερικοί να τρώνε μόνο φρούτα ή να πίνουν μόνο χυμούς. Όλα αυτά είναι ακραίοι διατροφικοί χειρισμοί που πρέπει να αποφεύγονται.

 

ΠτΘ: Όλα αυτά δηλαδή που λέγονται για αποτοξίνωση με φρούτα ή μονοφαγίες πρέπει να τα αποφεύγουμε;

Φ.Κ.: Γενικότερα να πούμε ότι ο όρος αποτοξίνωση με αποκλειστική διατροφή δηλαδή με μονοδίαιτες, τρώω ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που συνήθως είναι φρούτα ή λαχανικά, δεν είναι αποδεκτός από την επιστημονική κοινότητα. Εν αντιθέσει χαρακτηρίζεται επικίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου καθώς δεν παρέχει για τον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη λειτουργία του.

Επομένως, κύριο μέλημά μας μετά τις γιορτές πρέπει να είναι η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών, που είναι τρόφιμα που συνήθως «ξεχνιούνται» κατά τη διάρκεια των διακοπών, θα έλεγα σε περιόδους που δεν βρισκόμαστε στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

 

ΠτΘ: Αυτά τα περιττά κιλά ο οργανισμός μας μπορεί εύκολα να τα χάσει;

Φ.Κ.: Γενικότερα επειδή είναι κάποια κιλά τα οποία όπως λέμε στην καθημερινότητά μας δεν έχουν “κάτσει” στον οργανισμό μας, είναι κάποια κιλά τα οποία έχουν μπει σε ένα χρονικό διάστημα δεκαπέντε ημερών το περισσότερο ή ένα μήνα και ο οργανισμός δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί με αυτό το πλεονάζον βάρος, άρα είναι ευκολότερο να τα χάσουμε, γιατί έχει μάθει ο οργανισμός να λειτουργεί σε λιγότερο βάρος. Επομένως δεν είναι κάτι δύσκολο να μειωθούν αυτά τα κιλά.

 

• Η συμβολή της γυμναστικής

 

ΠτΘ: Ουσιαστικά τι θα πρέπει να κάνουμε;

Φ.Κ.: Γενικότερα, κάτι εύκολο και το οποίο δεν μας κουράζει είναι να τρώμε πολλά γεύματα, δηλαδή να τρώμε τουλάχιστον τέσσερα γεύματα, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό, να καταναλώνουμε με τα γεύματα οπωσδήποτε σαλάτα, οπωσδήποτε το απόγευμα να τρώμε φρούτα και το κορυφαίο όλων που αφορά σε ένα διαιτολόγιο είναι ένα καλό πρωινό που μας δίνει δύναμη και μας κρατά μέχρι το μεσημέρι.

 

ΠτΘ: Συγχρόνως με αυτά θα πρέπει να ακολουθούμε και ένα πρόγραμμα γυμναστικής;

Φ.Κ.: Γενικότερα η γυμναστική πρέπει να είναι ταυτόχρονη με τη διατροφή. Η γυμναστική δεν μας βοηθά στην μείωση των θερμίδων, αλλά μας βοηθά στο να διατηρήσουμε τον μεταβολισμό μας, δηλαδή τις θερμίδες που καίμε ημερησίως  σε υψηλό επίπεδο. Με τη γυμναστική δηλαδή δεν χάνουμε βάρος τόσο εύκολα, απλά μας βοηθά περισσότερο στην προσπάθειά μας αυτή.

 

ΠτΘ: Το να χάνουμε και να βάζουμε κιλά συνέχεια είναι επικίνδυνο για την υγεία;

Φ.Κ.: Είναι επικίνδυνο, αλλά όταν μιλάμε για ένα ποσό κιλών. Ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια ενός χρόνου σίγουρα παίζει κατά δύο ή και τρία κιλά συν και πλην και αυτό είναι φυσιολογικότατο γιατί  εξαρτάται ακόμη και από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και από τις κλιματικές αλλαγές. Όταν όμως μιλάμε για έξι ή οκτώ κιλά παραπάνω και παρατηρείται αυτό το ανεβοκατέβασμα που αναφέρετε, τότε αυτό έχει αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου και φυσικά στην ορμονική του ισορροπία και στον μεταβολισμό του.

 

ΠτΘ: Καλόν είναι μετά τις γιορτές να επισκεπτόμαστε και ένα διατροφολόγο για τα περιττά κιλά;

Φ.Κ.: Αυτό είναι τελείως προσωπικό θέμα. Ο διατροφολόγος ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να προγραμματίσει τη διατροφή -και μάλιστα αυτή την ισορροπημένη διατροφή που ακούμε ή διαβάζουμε στα βιβλία- και να την εφαρμόσει στον ενδιαφερόμενο, δηλαδή να πάρει από τη μία την ισορροπημένη διατροφή και από την άλλη τον ενδιαφερόμενο και αυτά τα δύο να τα «κουμπώσει», δηλαδή να εξάγει ένα ωραίο αποτέλεσμα  το οποίο ούτε τον ενδιαφερόμενο θα κουράζει, αλλά και να μπορεί να ακολουθήσει όλα αυτά για τα οποία ενημερώνεται. Αυτό βασικά κάνει ο διατροφολόγος, δεν θα δώσει κάτι σημαντικό, κάτι που δεν το ήξερε ο ενδιαφερόμενος για να αδυνατίσει.

 

• Η ψυχολογία

 

ΠτΘ: Όλα αυτά επηρεάζουν την ψυχολογία;

Φ.Κ.: Βέβαια, και όλα τα χρόνια που δουλεύω η εμπειρία μου δείχνει ότι αποτελεί την κινητήριο δύναμη ή αυτή που αποτρέπει να κάνεις διάφορα η ψυχολογία. Έχω δει ανθρώπους που έχουν καλή ψυχολογία και έχουν άσχημη ορμονική ισορροπία να χάνουν κιλά σε σχέση με κάποιους άλλους που δεν πιστεύουν αυτό που κάνουν και δεν έχουν αποτελέσματα. Γενικότερα η ψυχολογία μας επηρεάζει άμεσα, αν θα χάσω ή αν θα βάλω κιλά, όσο τρελό αν ακούγεται αυτό.

 

Άννα Πατρωνίδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.