Με καθε τιμη υποδεχτηκε την εικονα της Παναγιας του Αξιον Εστιν η Κομοτηνη

Χιλιάδες κόσμου γέμισαν τους δρόμους της πόλης για την εφέστια εικόνα του Αγίου Όρους

Με κάθε επισημότητα, και παρουσία πλήθους Αρχιερέων, Στρατιωτικών, Πολιτειακών και Πολιτικών Αρχών, αλλά και πολλών πιστών από την Κομοτηνή και όλη τη Ροδόπη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου η Υποδοχή της Ιεράς και Σεβασμίας Εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστίν», που έφτασε στην πόλη μας από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας, με προπομπούς της σε όλη τη διαδρομή ήταν οι πολιτιστικοί Σύλλογοι όλης της Ροδόπης, ενώ Κομοτηναίοι όλων των ηλικιών περίμεναν να υποδεχθούν την εικόνα, ραίνοντάς την κατά διαστήματα με άνθη.

Ακολουθούσαν άντρες ντυμένοι με ιστορικές στολές, η φιλαρμονική του Δήμου αλλά και η μπάντα του στρατού, με την εικόνα να συνοδεύεται από δεκάδες μοναχούς της κοινότητας του Αγίου Όρους, οι οποίοι τη συνοδεύουν και θα βρίσκονται στην πόλη μας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της σε αυτή.

Αφού η πομπή κινήθηκε μέσα από την πόλη, έφτασε στο Ηρώο, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη Υποδοχή. Στην υποδοχή παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης κ. Παντελεήμονας, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Τριπόλεως Θεοφύλακτος, Περαιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωρόθεος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Φιλίππων κ. Στέφανος, Σισανίου κ. Αθανάσιος, Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Λευκοπόλεως (Βουλγαρία) κ. Πολύκαρπος. Παρέστη επίσης ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής δρ. Τζιχάντ Χαλήλ.

Τιμή για την περιοχή μας η έλευση της εικόνας

Εκ μέρους της Κομοτηνής και των κατοίκων της καλωσόρισε την έλευση της Ιεράς Εικόνας ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης, που τόνισε πως περιποιεί μέγιστη τιμή για την περιοχή μας το γεγονός αυτό.

«Μετά από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο έρχεται να ευλογήσει με τη θαυμαστή Της παρουσία και τους πιστούς στην ακριτική γη μας» ανέφερε, σε δύσκολους καιρούς, που όλοι έχουν ανάγκη να στηριχτούν στα Ιερά και Όσια της θρησκείας μας, Αυτή είναι εδώ. «Είναι εδώ για να μας στηρίξει, να μας ενθαρρύνει και να μας εμψυχώσει. Για να μας υπενθυμίσει ότι το Θαύμα της πίστης είναι παντού γύρω μας. Κι εμείς, θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να προσκυνήσουμε τη θαυματουργή, ιστορική εικόνα του «Άξιον Εστί», εδώ, στον Νομό μας» ανέφερε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη και την απόφαση της Ιεράς κοινότητας του Αγίου Όρους.

«Η σεπτή εικόνα του «Άξιον Εστίν» ας σκέπει με την Ιερή της ευλογία την πόλη μας. Κι ας γίνει για όλους τους πιστούς ο φάρος της ανάτασης και της ελπίδας, που θα παρηγορήσει και θα ενδυναμώσει τις ψυχές μας» κατέληξε.

Ευλογία για τη γη της Ροδόπης

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Δημήτρης Γαλαμάτης, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο οποίος τόνισε πως η εικόνα έρχεται στην Κομοτηνή 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, σε ένα ακριτικό τόπο που δέχτηκε τους πρόσφυγες και όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, βρήκαν την ευκαιρία να συμβιώσουν αρμονικά και να προκόψουν χάρη στους νόμους του Ελληνικού κράτους, ενός κράτους φιλελεύθερου και ανεξίθρησκου, το οποίο είναι διαποτισμένο από τις πολιτιστικές παρακαταθήκες, τις αρχές και τις αξίες του χριστιανικού ανθρωπισμού.

Η Παναγία, σημείωσε, είναι η αρχετυπική φιγούρα της αρετής, που υπερβαίνει δόγματα και θρησκείες, και σε μια δύσκολη εποχή, ζητούμε ξανά τη χάρη της τόσο για την πατρίδα μας όσο και κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, χωρίς κανένα διαχωρισμό, και η επίσκεψη της εικόνας της αποτελεί ευλογία για την γη της Ροδόπης.

Γεγονός χαράς και ελπίδας για όλους

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος σημείωσε πως πρόκειται για μεγάλη τιμή για την Κομοτηνή, τη Θράκη και όλη την Περιφέρεια να φιλοξενεί την τόσο σημαντική αυτή εικόνα, την εφέστια προστάτιδα του Αγίου Όρους.

Στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους, οι χριστιανοί στρέφονται στην Παναγία, το ιερό και αιώνιο σύμβολο της μητρότητας, για να πάρουν κουράγιο. Σε μια εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων, που κυριαρχεί η ανασφάλεια και η ανησυχία για το αύριο, η σκέψη της παναγίας μας παρέχει δύναμη και θάρρος για να κάνουμε τις σωστές επιλογές και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.

Η έλευση της εικόνας στην Κομοτηνή είναι γεγονός χαράς και ελπίδας για όλους, και εκπέμπει το μήνυμα ότι συνεχίζουμε να πορευόμαστε με προσήλωση στις αρχές και τις αξίες μας.

Αναζωπύρωση του εκκλησιαστικού φρονήματος όλων

«Η τιμή για το πλήρωμα της ιεράς μας επαρχίας τυγχάνει ανυπέρβλητη, η δε σημασία της επισκέψεως ιστορικά μοναδική και ανεξίτηλη», ανέφερε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που ζήτησε από όλους με την ευκαιρία της παρουσίας της στην πόλη να προσευχηθούν να αποτελεί διαρκώς για όλους πηγή εμπνεύσεως και τύπο μιμήσεως.

Ελπίζει δε πως θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναζωπύρωση του εκκλησιαστικού φρονήματος όλων, ώστε να κατανοήσουν το διαχρονικό και μεστό αληθείας κήρυγμα της Εκκλησίας, ότι τούτο το Γένος και Έθνος, δεν δύναται να εξέλθει από κάθε ποικιλώνυμο κρίση ή πειρασμό «ει μη εν προσευχή και νηστεία» διά της ασκητικής της αγάπης και του Σταυρού και της εν Χριστώ αναστάντι βεβαίας ελπίδος.

Ευχαρίστησε δε τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτεπιστάτη κ. Χριστοφόρο Ιβηρίτη, τα Μέλη της Ιεράς Κοινότητος και τους Πανοσιολογιωτάτους Καθηγουμένους των Ιερών Μονών του Όρους Άθω για την συμβολή τους στην έλευση της εικόνας.

Προαιώνιες οι σχέσεις Άθω και Κομοτηνής

Στην αντιφώνησή του ο Πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητας κ. Χριστοφόρος Ιβηρίτης, τόνισε πως το Αγιώνυμο όρος του Άθωνος κατέχει ξεχωριστή θέση στην Θράκη και στην καρδιά του χρηστού λαού της, μιας και στην περιοχή της Κομοτηνής ο ενάρετος μοναχός Κοσμάς Τζιντζιλούκης ίδρυσε την μονή της Παναγίας, ενώ στο γειτονικό Παπίκιο όρος μονάχευσαν μεγάλοι αγιορείτες άγιοι και διδάσκαλοι, η ζωή των οποίων συνδέθηκε στενά με την Θεοτόκο, ο Όσιος Μάξιμος ο Καυσοκαλυβήτης και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.

«Έτσι η πόλη σας από την αρχή της ιδρύσεώς της ήταν ταυτισμένη στην πνευματική παράδοση του Αγίου όρους, και οι άγιοι αυτοί αποτελούν την κοινή πνευματική κληρονομία μας. Για αυτό και πιστεύουμε πως η Παναγία δεν επισκέπτεται μια άγνωστή σε αυτή πόλη, αλλά ότι επιστρέφει στο θρόνο της, εκεί που ήταν άλλοτε ενθρονισμένη η Παναγία η Τζιντζιλουκιώτισσα, η Παναγία η ελεούσα της Μονής του Παπικίου Όρους» ανέφερε.

Η μεταφορά της εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστίν», τόνισε, ενισχύει τους μακραίωνους δεσμούς της εκκλησίας της περιοχής, με το ιερό εργαστήριο της αρετής, τον αγιοτρόφο Άθωνα.

«Η Παναγία μας έρχεται να αφουγκραστεί τα προβλήματα, τον πόνο, την αγωνία και τους πόθους καθενός από όσους θα προσέλθουν με ευλάβεια να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα της, να τον ευλογήσει, να τον χαροποιήσει, να τον παρηγορήσει, να του δώσει ελπίδα και υπομονή, να ενδυναμώσει την πίστη του να μεταδώσει τη χάρη της» ανέφερε, ευλογώντας ταυτόχρονα όλη την πόλη, την Ροδόπη και τη Θράκη.

Η Ιερά Πομπή κατέληξε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου ετελέσθη ή Επίσημη Δοξολογία, και η εικόνα θα βρίσκεται εκεί για να προσκυνήσουν οι πιστοί μέχρι το πρωί της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.