Με καθε επισημοτητα τιμηθηκε η επετειος της μαχης των Οχυρων

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Οχυρό Νυμφαίας, 81 χρόνια μετά την ηρωική άμυνα των υπερασπιστών του

Η μάχη των οχυρών, η επέτειος της ηρωικής άμυνας του Οχυρού της Νυμφαίας αλλά και όλων των οχυρών της γραμμής Μεταξά απέναντι στις δυνάμεις της Ναζιστικής Γερμανίας, τιμήθηκε ξανά παρουσία κοινού στο χώρο του Οχυρού, μετά από τρία χρόνια, το πρωί της Κυριακής 10 Απριλίου.

Εκπρόσωποι φορέων και πολίτες βρέθηκαν στο χώρο του Οχυρού, παρά τον άσχημο καιρό, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων, με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ενώ τις κρίσιμες ημέρες της γερμανικής εισβολής ζωντάνεψε ο Διοικητής του 511 Τάγματος Πεζικού Αντισυνταγματάρχης Κ. Μάρκος.

Μέσα από μια περιγραφή η οποία διανθίστηκε από οπτικοακουστικό υλικό, ο Αντισυνταγματάρχης περιέγραψε την σφοδρή επίθεση των γερμανικών μονάδων με βομβαρδισμούς του οχυρού με πυρά πυροβολικού, προώθηση σχηματισμών αρμάτων, τμημάτων μοτοσικλετιστών και πεζικού.

Οι υπερασπιστές του οχυρού  απέκρουσαν με ηρωισμό τις προσπάθειες των Γερμανών να εισέλθουν σε αυτό, όμως τελικά η υπεροπλία σε προσωπικό και υλικό των κατακτητών άνοιξε τις στοές του οχυρού, και μετά από ώρες απεγνωσμένης μάχης μέσα στο Οχυρό ο Έλληνας Διοικητής, θεωρώντας ότι η αποστολή του είχε εκπληρωθεί, αποφάσισε την παράδοση του Οχυρού.

Ζωντανή η μνήμη των υπερασπιστών

Μετά την τελετή ο Διοικητής του Δ ΣΣ, Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, τόνισε πως ο άνδρες που έμειναν στα οχυρά αυτά και αγωνίστηκαν, με το μισό του οπλισμού και των πυρομαχικών τους, και με κρίσιμες ειδικότητες να έχουν φύγει στο Αλβανικό μέτωπο, αντιμετώπισαν τον πλέον σύγχρονο για την εποχή στρατό, υπερασπιζόμενοι τους βωμούς και τις εστίες τους. «Σε όλους όσους αγωνίστηκαν και χάθηκαν, στους απογόνους τους, αλλά και σε όσους συνεχίζουν να φρουρούν Θερμοπύλες, οφείλουμε την ύπαρξή μας και τη ζωή μας ως έθνος» ανέφερε, για αυτό και πρέπει να τους θυμόμαστε.

Το θάρρος των μαχητών παράδειγμα για τους νέους

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων επισήμανε πως η εξιστόρηση της μάχης στο οχυρό της Νυμφαίας, θύμισε αυτό που παραδέχθηκαν ακόμα και οι εχθροί της χώρας μας, πως οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες.

Για αυτό και είναι σημαντικό το ευλαβικό προσκύνημα από όλους στην τιμή, την ιστορία και τον ηρωισμό των ανθρώπων που θυσιάστηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδας, υπέρ βωμών και εστιών. «Εμείς πρέπει όχι μόνο να τους θυμόμαστε, αλλά και η θυσία τους να έρχεται στη ζωή μας, ώστε να αντιμετωπίζουμε τα σύγχρονα προβλήματα με το θάρρος τους» κατέληξε.

Όρθωσαν το ανάστημά τους

Ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου τόνισε πως τιμούμε αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις υπέρτατες δυνάμεις του ναζιστικού άξονα, γράφοντας μια από τις πιο λαμπρές σελίδες αντίστασης του Ελληνικού λαού.

Όμως είναι και ημέρα περισυλλογής, γιατί στην ευρύτερη γειτονιά μας μαίνεται ένας άγριος πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και το μήνυμα από το Οχυρό είναι να σταματήσει ο πόλεμος, και να επικρατήσει η λογική και η ειρήνη, χωρίς να αναβιώσει ο Ψυχρός Πόλεμος.

Κρητική παρουσία σε κάθε επέτειο

Το παρών, όπως κάθε χρονιά, έδωσε στον εορτασμό της επετείου η Κρητική Αδελφότητα Ν. Ροδόπης «ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ» τιμώντας τους μαχητές που αγωνίστηκαν, τραυματίστηκαν και έπεσαν κατά την υπεράσπιση της πατρίδας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν, όπως κάθε χρονιά, στο πρόσωπο του Εμμανουήλ Ορφανού· του Κρητικού δεκανέα που έλαβε μέρος στην μάχη του οχυρού της Νυμφαίας, διακρίθηκε για τον ηρωισμό, το θάρρος του, και τραυματίσθηκε σοβαρά με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασής του.

Μάλιστα ένας από τους γιούς του, ο Ιωάννης Ορφανός μαζί με τον γιό του Εμμανουήλ βρέθηκαν στην τελετή, με τον πρώτο να καταθέτει και στεφάνι κατά την εκδήλωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.