Με καθε επισημοτητα η υποδοχη της Θαυματουργης εικονας της Παναγιας της Φοβερας Προστασιας στην Κομοτηνη (+Gallery)

Στον πανηγυρίζοντα ναό της Αγίας Παρασκευής την παραμονή της εορτής της Αγίας

Την Ιερά και Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους υποδέχτηκε στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

 

Στην υποδοχή παρευρέθη και ο Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, επίσημοι, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Ζωή Κοσμίδου, ο πρώην βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Ζηλούδης, καθώς και εκπρόσωποι της αστυνομικής και στρατιωτικής ηγεσίας της περιοχής.
 
Η θαυματουργός ιερά εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει προς προσκύνηση, ευλογία και αγιασμό όλων μέχρι το πρωί του Σαββάτου, 29 Ιουλίου οπότε και θα αναχωρήσει, για να επιστρέψει στην Ιερά Μονήν Κουτλουμουσίου όπου φυλάσσεται.
 
 

Το ιστορικό της εικόνος «Φοβερά προστασία»

 
Αυτή η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου ήταν το μόνο αντικείμενο που σώθηκε από μία φοβερή πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ένα μετόχι της Μονής Κουτλουμουσίου στην Κρήτη. Μεταφέρθηκε έκτοτε στον Άθωνα όπου εξακολουθεί να επιτελή πολλά θαύματα, όπως λένε οι πατέρες της Μονής και αρκετοί προσκυνητές.
 

Στη νοτιοδυτική γωνιά του Μοναστικού συγκροτήματος της Ι. Μ. Κουτλουμουσίου βρίσκεται ο Πύργος όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, δημιούργημα του 13ου αιώνα. Σ’ αυτήν η Παναγία κρατεί το Χριστό στο αριστερό της χέρι, ενώ το βλέμμα της είναι στραμμένο και κοιτάζει τον άγγελο, ο οποίος κρατεί τα σύμβολα του Πάθους. Γύρω από τα πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού εικονίζονται διάφορες μορφές προφητών.
 
Για την ονομασία της εικόνος αυτής υπάρχει το ακόλουθο περιστατικό: σε μία επιδρομή πειρατών, οι μοναχοί βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση και κατέφυγαν στην Παναγία. Μπροστά στην εικόνα αυτή με θέρμη παρακάλεσαν για την προστασία τους. Η Παναγία τότε κατέστησε τη Μονή «αόρατη» στα μάτια των επιδρομέων, ενώ στη συνέχεια διασκορπίστηκαν και έφυγαν άπρακτοι από το χώρο του Μοναστηριού αλλά και από όλο το Περιβόλι της Παναγίας. Όλοι μίλησαν τότε για παρέμβαση της Παναγίας. Η εικόνα της Παναγίας έκτοτε ονομάστηκε Φοβερά Προστασία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.