Με κατανυξη και φετος ο εορτασμος των Φωτων στη Ροδοπη

Σε τέσσερα σημεία θα βρεθεί ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, με κατάδυση του σταυρού για λαμβάνει χώρα σε όλη τη Ροδόπη

Με τη μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων κλείνει το Άγιο Δωδεκαήμερο, με την ανάλογη κατάνυξη και τον σεβασμό που θα δείξουν όλοι όσοι γιορτάσουν σε όλη τη Ροδόπη.

Άλλωστε οι πιστοί όλο το Δωδεκαήμερο αγκάλιασαν την εκκλησία και το μήνυμα των ημερών, όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής.

Ο Σεβασμιώτατος ξεκίνησε με την ευχή να πορευτούμε μέσα στην δική μας εποχή, που καταξιώνεται από την αίσθηση και την ευθύνη που έχει ο καθένας απέναντι στους ανθρώπους.

Όλες τις ημέρες των εορτών οι πιστοί προσήλθαν στις εκκλησίες, τόσο για τις λειτουργίες όσο και στις αγρυπνίες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που έλαβαν χώρα και στα τρία μοναστήρια της Ροδόπης, ώστε οι άνθρωποι να μην μείνουν μόνο. Μάλιστα στη Μονή του Αγίου Μάξιμου Καυσοκαλύβη βρέθηκαν 50 άτομα για την αγρυπνία, με την εκκλησία να καλύπτει και αυτή την κοινωνική ανάγκη.

Όλες αυτές τις ημέρες οι ακολουθίες και οι λειτουργίες ακολούθησαν το εορτολόγιο των ημερών, χωρίς στεναχώριες και προβλήματα, ενώ ακόμα και στα μικρότερα χωριά, που δεν ήταν δυνατόν να γίνει Λειτουργία ανήμερα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, αυτή έγινε την παραμονή ή την επόμενη ημέρα, για τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

Με την κατάλληλη κατάνυξη ο εορτασμός των Φώτων

Τώρα έχουμε μπροστά την μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων, με τον Σεβασιμώτατο να ιερουργεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, πραγματοποιώντας την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού, ενώ στη συνέχεια θα βρεθεί σε τέσσερα σημεία της Ροδόπης για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού: στην δεξαμενή της ΔΕΥΑΚ στις 11:15, στο Λιμάνι της Μαρώνειας στις 12:00, στο Λιμάνι του Φαναρίου στις 13:00 και στον Ποταμό Κομψάτο στις 14:00.

Ο εορτασμός των Θεοφανίων ξεκινά βέβαια από την παραμονή, 5 Ιανουαρίου, που είναι αυστηρά και αλάδωτη νηστεία, με ακολουθία το πρωί στις 5, ο όρθρος, οι μεγάλες Βασιλικές ώρες της εορτής, ο Εσπερινός των Θεοφανείων και η Θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, με τον Μητροπολίτη να ιερουργεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Την επόμενη θα γίνει η λειτουργία και οι αγιασμοί, με τον ίδιο να πηγαίνει στα τέσσερα προαναφερθέντα σημεία, όμως ανάλογες τελετές θα λάβουν χώρα σε όλη τη Ροδόπη, από τους τοπικούς Ιερείς, από τα σιντριβάνια και τα ποτάμια που διέρχονται από τους οικισμούς, μέχρι την λίμνη Κιζαρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.