Με «ηλεκτρονικο» ματι ο ελεγχος των γιατρων του ΕΣΥ που θα χειρουργουν και σε ιδιωτικες κλινικες

Πώς θα ελέγχονται οι γιατροί του ΕΣΥ που θα χειρουργούν και σε ιδιωτικές κλινικές

Με ψηφιακό τρόπο σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να ελέγχει τους γιατρούς του ΕΣΥ, που θα εργάζονται πλέον και στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το healthreport.gr, αναμένονται άμεσα να εκδοθούν από το Υπουργείο Υγείας οι υπουργικές αποφάσεις, που θα δίνουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που θα εργάζονται οι γιατροί του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, είτε σε ιδιωτικές κλινικές είτε ανοίγοντας δικό τους ιατρείο.

Πρόκειται για τον νέο νόμο, που ανοίγει το δημόσιο σύστημα υγείας προς τον ιδιωτικό τομέα αλλά και αντίστροφα, καθώς και ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να προσληφθούν με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία.

Ηλεκτρονικό μάτι από το Υπουργείο Υγείας

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας θα ορίσει δικλείδες ασφαλείας, που θα πρέπει να τηρηθούν στο ΕΣΥ, ώστε να μην παρακάμπτεται το κανονικό ωράριο στα δημόσια νοσοκομεία προς όφελος ορισμένων γιατρών που θα επικαλούνται φόρτο εργασίας στο ΕΣΥ ή μεγάλη αναμονή, για να μεταφέρουν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα έναντι αμοιβής.

Ο έλεγχος θα εστιάζεται τόσο γενικότερα στο ωράριο που θα πρέπει να τηρούν οι γιατροί του δημοσίου όσο και στον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων που θα κάνουν τις πρωινές ώρες σε σύγκριση με τα χειρουργεία που θα κάνουν σε ιδιωτικές κλινικές.

Το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή ένα ψηφιακό σύστημα, ώστε να ελέγχονται κεντρικά και ηλεκτρονικά όλες οι χειρουργικές διαδικασίες.

Οι γιατροί με χειρουργικές ειδικότητες, θα πρέπει να πραγματοποιούν συγκεκριμένο αριθμό επεμβάσεων τις πρωινές ώρες στο ΕΣΥ που είναι δωρεάν, ώστε να μπορούν να εργασθούν και στον ιδιωτικό τομέα.

Η παρακολούθηση όλων των χειρουργείων θα γίνεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας με ηλεκτρονικό τρόπο όπου θα είναι εγγεγραμμένες όλες οι επεμβάσεις που έχουν προγραμματισθεί.

Για τις περιπτώσεις, πάντως, όπου γιατροί θα επικαλούνται έκτακτη ανάγκη για να παρακάμψουν τη λίστα προτεραιότητας, θα υπάρχει ειδικό σύστημα που θα καταμετρά τον αριθμό των χειρουργείων που έγιναν με αυτόν τον τρόπο, ώστε να σημαίνει συναγερμός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.