Με φοβο επεστρεψε στην δια ζωσης λειτουργια το ΔΠΘ λογω των κρουσματων κορωνοιου

Υπέρ της εξ αποστάσεως εξεταστικής η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Ζωή Γαβριηλίδου – Τι προβλέπει η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας

Με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα για το σύνολο των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με την δυνατότητα ωστόσο της εξέτασης σε άλλη ημερομηνία, μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου, για όσους φοιτητές νοσούν ή νοσήσουν από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που εστάλη στα ΑΕΙ οι φοιτητές που νοσούν με λοίμωξη, δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε απομόνωση σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο απομόνωσης.

Η απουσία τους λόγω νόσησης θα προκύπτει μέσω της καταγραφής τους στην πλατφόρμα edupass, ενώ όλοι οι φοιτητές που προσέρχονται στο Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. για τη συμμετοχή τους σε γραπτές ή προφορικές εξετάσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση στην πλατφόρμα edupass (https://edupass.gov.gr), εάν δεν έχουν ήδη υποβάλει σχετική δήλωση κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου.

Όπως εξήγησε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία υποχρεωτικώς απουσίαζαν, σε άλλη ημερομηνία που θα οριστεί με επιμέλεια του διδάσκοντος, ενώ για όλους τους υπολοίπους η εξεταστική θα πραγματοποιηθεί κανονικά με την τήρηση όσων ορίζει το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο ήτοι την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου, εξέτασης PCR έως εβδομήντα δύο  ωρών ή εξέτασης rapid test έως σαράντα οχτώ  ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης του μαθήματος,  χρήση προστατευτικής μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης – με ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή ΚN95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας – ανοιχτά παράθυρα για τον αερισμό του χώρου κ.ο.κ.

«Θα ένοιωθα καλύτερα αν η πολιτεία προνοούσε για την εξ αποστάσεως εξεταστική»

Η κ. Γαβριηλίδου υπογράμμισε ότι η επιστροφή στη δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων μετά τις εορτές των Χριστουγέννων έγινε με μεγάλο φόβο, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν πολλά κρούσματα κορωνοϊού και στην φοιτητική κοινότητα. Ερωτηθείσα σε σχέση με τη διεξαγωγή της εξεταστικής με δια ζώσης παρουσία η ίδια εξέφρασε την ανησυχία του συνόλου της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας υπογραμμίζοντας πως «ως Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων θα ένιωθα καλύτερα αν η πολιτεία προνοούσε και περνούσαμε στην εξ αποστάσεως εξεταστική».

Η ίδια αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα προβλέπει η εγκύκλιος για την διεξαγωγή της εξεταστικής δια ζώσης για να επισημάνει πως κάθε φοιτητής ή φοιτήτρια που νοσεί θα πρέπει να το δηλώσει απαραιτήτως στην πλατφόρμα edupass ώστε να έχει το δικαίωμα συμμετοχής στη νέα ημερομηνία εξέτασης που θα αποφασιστεί από κάθε τμήμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.