Με φορα ξεκινα το νεο Νοσοκομειο το Ιδρυμα Σταυρος Νιαρχος

Να ξεκινήσει η κατασκευή το συντομότερο δυνατό θέλει το ίδρυμα - «Τώρα όλοι ξεκινάμε να ονειρευόμαστε» τα πρώτα λόγια του Ρέντσο Πιάνο

Το νοσοκομείο Κομοτηνής και τον χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Κομοτηνής επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, και τον διάσημο αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο. 

Η επίσκεψη αυτή ακολουθεί την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 21 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Το κλιμάκιο υποδέχτηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης μαζί με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργο Φιλιππίδη, και τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Ευστράτιο Πλωμαρίτη, ενώ παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, οι δυο βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μουσταφά Μουσταφά και κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούν, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Νίκος Τσαλικίδης, τον μέλος της ΠΕ ΑΜΘ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο σύμβουλος Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κοσμάς Παπαχρήστου, κ.α.
 
 

Έμβλημα ανθρωπισμού το νοσοκομείο 

Κατά την επίσκεψη ο κ. Πιάνο, ο οποίος έχει αναλάβει τη σύλληψη και το σχεδιασμό του νέου Νοσοκομείου περιηγήθηκε τόσο στους χώρους του Νοσοκομείου Κομοτηνής, όσο και το οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Κομοτηνής στην 4η ΥΠΕ για την κατασκευή του νοσοκομείου, στην περιοχή της Αιγείρου, κοντά στο παλιό αεροδρόμιο.
 
Εκεί πήρε μια ιδέα για την θέση και τον χώρο, γνώρισε τις προσβάσεις που υπάρχουν και τα διαθέσιμα δίκτυα, αλλά και ξεκίνησε να επεξεργάζεται ιδέες τόσο για το κτίριο του Νοσοκομείου, όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο, μιας και το οικόπεδο είναι πάνω από 90.000 τετραγωνικά μέτρα και έτσι μπορούν να γίνουν πολλαπλές παρεμβάσεις πέρα από το νοσοκομείο.
 
Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα υπέροχο μέρος, με τα βουνά σε πανόραμα, το φως και τον αέρα και «τώρα όλοι ξεκινάμε να ονειρευόμαστε».
 
Μια από τις πρώτες ιδέες του είναι να φυτευτούν δέντρα στο χώρο, και σημείωσε πως ήδη έχει κάτι στο μυαλό του για το σύνολο του χώρου, παρόλο που δεν επεκτάθηκε σε αυτό. Θεωρεί πάντως πως ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος για να γίνει ένα πραγματικό campus, ώστε να γίνει προορισμός, με χώρους εκπαίδευσης αλλά και διαμονής, παρόλα που όλα αυτά θα αποφασιστούν σε συνεργασία με τους συνεργάτες του.
 

Προηγουμένως, μιλώντας στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα συγκινημένος, μιας και κάθε φορά που ξεκινά ένα έργο, όποιο και αν είναι αυτό, είναι μια καταπληκτική εμπειρία, μιας και «απορροφάς, κατανοείς αλλά και γνωρίζεις νέους ανθρώπους», ενώ εξήρε την προσπάθεια της ομάδας του, με την οποία δουλεύουν εδώ και σχεδόν 10 χρόνια.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που κάνει, είναι να απορροφά ερεθίσματα, να βλέπει και να ακούει τους ανθρώπους, ενώ θεωρεί πολύ σημαντικό να υπάρχει στοργή και πάθος, κάτι που αισθάνεται ότι υπάρχει στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, γιατί και οι αρχιτέκτονες χρειάζονται την αγάπη.
 
«Το να δημιουργείς ένας νοσοκομείο, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα για ένα αρχιτέκτονα, γιατί εκεί η επιστήμη συναντά τον άνθρωπο» σημείωσε ο ίδιος για να προσθέσει πως «περιβάλλον, πάθος, αλληλεγγύη, συναντώνται όλα μαζί σε ένα νοσοκομείο, και γίνονται ανθρωπισμός, που αποτελεί τη βάση του πολιτισμού μας».
 
 

Το τέλος μια μεγάλης προσπάθειας

Στην υποδοχή στο νοσοκομείο Κομοτηνής, τους επισκέπτες καλωσόρισε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργος Φιλιππίδης, ο οποίος τόνισε πως με την ανακοίνωση της πολυσήμαντης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος γιορτάζει, γιατί ένα όνειρο πολλών ετών λαμβάνει επιτέλους σάρκα και οστά.
 
Άλλωστε το Νοσοκομείο της κάθε πόλης αποτελεί το βασικό κύτταρο της κάθε τοπικής κοινωνίας, καθώς η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για κάθε πολίτη, και ένα σύγχρονο και αξιόπιστο Νοσοκομείο παρέχει ασφάλεια, κοινωνική προστασία και αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της κοινωνίας.
 
Στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και γενικότερα στη χώρα, το υφιστάμενο Νοσοκομείο είναι από τα παλαιότερα σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κομοτηνής, σε αγαστή συνεργασία με όλες τις τοπικές αρχές, έκανε σημαία τη διεκδίκηση ενός νέου, σύγχρονου και αξιόπιστου Νοσηλευτικού Ιδρύματος.
 

Το Νοσοκομείο Κομοτηνής έχει αρχική κατασκευή το 1934 από τον Μεγάλο Ευεργέτη Κωνσταντίνο Σισμάνογλου, σημείωσε, και σήμερα έρχεται ένας άλλος Μεγάλος Έλληνας Εθνικός Ευεργέτης, ο Σταύρος Νιάρχος να συνεχίσει την μεγάλη κοινωνική προσφορά προς τον ακριτικό Νομό της Ροδόπης.
 
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Κομοτηνής, όλων των εργαζομένων, των ασθενών, των συνοδών τους, αλλά και του κάθε χρήστη υπηρεσιών υγείας, για την τεράστια αυτή δωρεά προς τον τόπο, ενώ ευχαρίστησε και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την καθοριστική συμβολή της, και τους τοπικούς φορείς, που από την πρώτη στιγμή συστοιχίστηκαν στην κοινή προσπάθεια για να γίνει το όνειρο του Νοσοκομείου πράξη, κάνοντας ειδική μέριμνα στο πρώην Δήμο Αιγείρου, νυν Δήμο Κομοτηνής, που παραχώρησε το οικόπεδο όπου θα χτιστεί το νέο Νοσοκομείο.
 
Ευχαρίστησε δε όλους όσους κατά το παρελθόν έκαναν σημαντικές προσπάθειες για να έχουμε σήμερα έτοιμο οικόπεδο και μελέτες, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση των αρχικών συνομιλιών με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και όλους τους συνεργάτες του στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής,  που από την πρώτη στιγμή στήριξαν το αίτημά για την κατασκευή νέου Νοσοκομείου και εργάστηκαν μήνες σκληρά γι’ αυτό.
 
 

Σημαντική συνεργασία και σε τοπικό επίπεδο 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, σημείωσε πως δεν τους αρέσουν τα πολλά λόγια, αλλά τα έργα, για αυτό και βρέθηκαν στην Κομοτηνή μόλις δύο μέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την κυβέρνηση.
 
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να πει πως είναι ιδιαίτερη χαρά του το γεγονός ότι βρέθηκαν εδώ μαζί με τον κ. Πιάνο, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί τους για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και πέρα από εξαίρετος αρχιτέκτονας είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος, φίλος της Ελλάδας, με μεγάλο σεβασμό για το περιβάλλον και τον τελικό χρήστη του κάθε έργου που κάνει.
 
Για αυτό θεώρησαν πως θα είναι ο πλέον ειδικός που θα τους βοηθήσει να φέρουν σε πέρας το έργο αυτό, και θα είναι μεγάλη τιμή για τους ίδιους, τη χώρα μας και την Κομοτηνή να έρθει ένας τόσο διακεκριμένος αρχιτέκτονας για να αναλάβει αυτό το έργο.
 
Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που ήδη υπήρξε, είναι όλοι έτοιμοι να προχωρήσουν, και αυτό κάνει και τους ίδιους να προχωρήσουν. Το Νοσοκομείο της Κομοτηνής βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αυτής της πρωτοβουλίας του ιδρύματος. Για αυτό και μετά τη χθεσινή επίσκεψη, θέλουν να βάλουν μπροστά και με έργα, για να αποπερατωθεί αυτή η προσπάθεια.
 
«Είναι πάρα πολύ σπουδαίο η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και σε τοπικό επίπεδο, και με το Υπουργείο Υγείας, με το οποίο έχουμε πολύ καλή συνεργασία, και έχω ξαναπεί πως όταν δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες, όταν υπάρχει διαφάνεια και σκληρή δουλειά γίνονται τα πάντα, και εδώ είμαστε να δουλέψουμε και να μην χάνουμε πολύ καιρό» επεσήμανε κλείνοντας.
 
 

Μνημείο ένταξης στο φυσικό περιβάλλον το νέο Νοσοκομείο 

Στην τεράστια προσπάθεια ανάτασης του καθημαγμένου, όπως το χαρακτήρισε, σύστημα υγείας που παρέλαβαν το 2015, αναφέρθηκε ο κ. Πολάκης, ο οποίος τόνισε πως αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο έκλεισε το 2017 με ταμειακό διαθέσιμο, ενώ προστέθηκαν 125 άτομα προσωπικού.
 
Σε αυτό θα κάνουν περισσότερα, και βρήκαν ένα μεγάλο σύμμαχο στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και όταν ήρθε ο καιρός προχώρησαν στις παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής.
 
Τόνισε δε πως ο Ρέντσο Πιάνο, ένας εξαιρετικός αρχιτέκτονας, θα σχεδιάσει δύο νοσοκομεία, σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη, αλλά και την παρέμβαση που προβλέπεται στον Ευαγγελισμό, που θα αποτελέσουν μνημεία ένταξης στο φυσικό και το αστικό περιβάλλον, που εκτός από όλη την αναβάθμιση της λειτουργίας θα έχουν ένα διηνεκές λειτουργικό και αισθητικό αποτύπωμα.
 
Κλείνοντας τόνισε πως έχουν απέναντί τους το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας, το οποίο πρέπει να τσακιστεί, και εδώ θα είναι και ο ρόλος όλων να κυλήσουν όλα ομαλά και με ταχύτητα.
 
 

Στήριξη και συνεργασία 

Το νέο νοσοκομείου ήταν πάγιο αίτημα όλων των φορέων, σημείωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, που τόνισε πως πρόκειται για ένα μεγάλο δώρο στην περιοχή.
 
Ευχαρίστησε δε όλους όσους προσπάθησαν για την υλοποίηση αυτού του έργου, και το ίδρυμα και το Υπουργείο που έθεσαν ψηλά στις προτεραιότητές τους την Ροδόπη και την Περιφέρεια ΑΜΘ.
 
Η προσφορά αυτή φανερώνει την ποιότητα της προσπάθειας και το χαρακτήρα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, που βάζει τις βάσεις για ένα νέο υπερσύγχρονο νοσοκομείο το οποίο θα παρέχει υψηλές προδιαγραφές υπηρεσιών στους κατοίκους της περιοχής.
 
Τόνισε δε πως κάθε φορέας, από το πόστο που του αναλογεί, οφείλει να στηρίξει αυτό το σημαντικό έργο, συμβάλλοντας στην κάλυψη όποιων αναγκών προκύψουν σε κάθε περίπτωση.
 
Όσους πίστεψαν ότι μετά από τόσα χρόνια αυτό το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα ευχαρίστησε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, και κυρίως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
 
Μάλιστα τόνισε πως είχε χτυπήσει πόρτες για το Νοσοκομείο και με προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως άνοιξε μόνο με αυτή την κυβέρνηση, ενώ τέλος ευχήθηκε όταν ολοκληρωθεί το Νοσοκομείο, η κατάσταση στην πατρίδα μας να είναι τέτοια που να μπορεί να στελεχωθεί με το προσωπικό που χρειάζεται για να δουλέψει.
 
Με αυτό το έργο το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γίνεται κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου, σημείωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο το ίδρυμα όσο και το Υπουργείο Υγείας γιατί άκουσε την αγωνία όλων των αρχών του τόπου, για αυτή την προσφορά σε αυτόν τον τόπο.
 
Τέλος ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Αλέξανδρος Σπανός ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για αυτό το δώρο ζωής στην τοπική κοινωνία, κάτω από την σκέπη του Υπουργείου Υγείας, αλλά και τον κ. Πολάκη που θεωρεί πως χάρη στις ενέργειές του αναδείχθηκε το νέο νοσοκομείο ως εθνικό ζήτημα της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.