Με επιτυχια πραγματοποιηθηκε η ημεριδα «Διαπολιτισμικες και διαθρησκειακες προκλησεις στην Ελλαδα του 21ου αιωνα: Τροποι και τοποι συναντησης της θρησκευτικης ετεροτητας»

Η πρώτη δράση του Προγράμματος «δια βίου εκπαίδευσης θεολόγων και ιεροδιδασκάλων της Θράκης σε θέματα θρησκευτικών, θρησκευτικής ετερότητας και διαπολιτισμικής θρησκευτικής αγωγής»

Επίσημη πρώτη για τις δράσεις του Προγράμματος «δια βίου εκπαίδευσης θεολόγων και ιεροδιδασκάλων της Θράκης σε θέματα θρησκευτικών, θρησκευτικής ετερότητας και διαπολιτισμικής θρησκευτικής αγωγής» με την ειδική ημερίδα με θέμα «Διαπολιτισμικές και Διαθρησκειακές Προκλήσεις στην Ελλάδα του 21ου αιώνα: Τρόποι και τόποι συνάντησης της θρησκευτικής ετερότητας», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ειδική αυτή ημερίδα αποτελεί την ημερίδα έναρξης του Προγράμματος που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους, το οποίο αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια συνάντησης και επιμόρφωσης διδασκόντων το μάθημα των Θρησκευτικών, με στόχο τη γνωριμία και την αλληλοϋποστήριξη στο κοινό σχολικό περιβάλλον και την κατάρτισή τους σε θέματα θρησκευτικών, θρησκευτικής ετερότητας και διαπολιτισμικής θρησκευτικής εκπαίδευσης.

Όπως εξήγησε η επιστημονική υπεύθυνη της ημερίδας και Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Αγγελική Ζιάκα το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μία σειρά επιμορφώσεων, τόσο Θεολόγων όσο και Ιεροδιδασκάλων από μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ, του ΕΚΠΑ και του ΔΠΘ καθώς και από Δρ. Θεολόγους, ειδικούς σε θέματα ισλαμικής θεολογίας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, κατά τις οποίες θα προωθηθούν ευρύτερα ζητήματα ειρηνικής συνύπαρξης, ηθικής, καταλαγής, ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας, λόγου και τέχνης, καθώς και άλλα παιδαγωγικά θέματα, έτσι όπως αυτά έχουν ορισθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ωφελούμενοι του προγράμματος αυτού είναι 93 Θεολόγοι (ΠΕ01) διορισμένοι στα Γυμνάσια και Λύκεια των νομών Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, καθώς και 240 συνολικά Ιεροδιδάσκαλοι επίσης από τους τρεις νομούς της Θράκης. Στόχος των επιμορφώσεων αυτών σύμφωνα με τα όσα «κατέθεσε» η κ. Ζιάκα είναι η ενίσχυση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού έργου των Θεολόγων ΠΕ01 με την περαιτέρω κατάρτιση και υποστήριξή τους σε θέματα διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών, η αναζήτηση ελκυστικότερων εφαρμογών του στο σύγχρονο σχολείο, η ενημέρωση των μουσουλμάνων διδασκόντων σε θέματα διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών και η δημιουργία προγράμματος σπουδών για τη διδασκαλία του Ισλάμ στο Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο καθώς επίσης και η ανάδειξη των κοινών πολιτισμικών αναφορών και γνώσεων «της θρησκείας του “άλλου”» όπως είπε η ίδια, στην περιοχή της Θράκης, μέσω κοινών επιμορφώσεων Θεολόγων και Ιεροδιδασκάλων.

Στόχος της εν λόγω πρώτης ειδικής ημερίδας ήταν η πληροφόρηση των μελών Δ.Ε.Π. που επιθυμούν να συνεισφέρουν στο έργο, η παρουσίαση των δράσεων και των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησής τους, οι τρόποι επιμόρφωσης των ωφελουμένων, το περιεχόμενο των διδακτικών φακέλων και τα παραδοτέα του υποέργου.

Μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσε και ο νέος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ο οποίος πέραν του χαιρετισμού που απηύθυνε στους παρευρισκομένους για καλή συνεργασία και εποικοδομητικά αποτελέσματα, επέλεξε να κάνει και μία επίκαιρη ακαδημαϊκή παρέμβαση για τα θέματα της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας και τα ζητήματα ερμηνείας που εγείρονται σχετικώς στα θρησκευτικά κείμενα των αποκεκαλυμμένων θρησκειών.

Στις εργασίες της ημερίδας παρευρέθηκαν μέλη Δ.Ε.Π. από σχολές του Α.Π.Θ., του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, διδάκτορες θεολογίας ισλαμικών σπουδών από τη Δυτική Θράκη, σχολικοί σύμβουλοι από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τον Έβρο, και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Θεολογίας.

Οι ενότητες της ημερίδας

Η ημερίδα χωρίστηκε σε πέντε διαφορετικές ενότητες, η πρώτη εκ των οποίων αφορούσε ζητήματα παιδαγωγικά και διδακτικές εφαρμογές του μαθήματος των θρησκευτικών, τα οποία ανέπτυξαν η επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ κ .Βασιλική Μητροπούλου και οι Λέκτορες κ.κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης και Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης.

Η δεύτερη ενότητα είχε ως θέμα την «διδασκαλία των Θρησκευτικών στο ελληνικό σχολείο: Η Ορθοδοξία διαλεγόμενη» το οποίο ανέπτυξαν η καθηγήτρια κ. Δήμητρα Κούκουρα, ο Επίκουρος καθηγητής κ. Στυλιανός Τσομπανίδης και αναπληρωτής καθηγητής στο «δικό» μας τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Γεώργιος Τσιγάρας.

Ο Επίκουρος καθηγητής κ. Χάσαν Μπαντάουη, μαζί με τους Δρ. Τζιχάντ Χαλίλ και Γιασάς Σερίφ Δαμάδογλου, μίλησαν για τη «διδασκαλία των Θρησκευτικών στο ελληνικό σχολείο: Η περίπτωση του Ισλάμ, Ζητούμενα και Σχεδιασμός», ενώ η τέταρτη ενότητα ήταν αφιερωμένη στα παραδείγματα εφαρμογών και καινοτόμων δράσεων για την αξιοποίηση της διαπολιτισμικότητας και της θρησκευτικής ετερότητας στο σχολικό περιβάλλον, με τους καθηγητές κ.κ. Ιωάννη Πέτρου και Παναγιώτη Παχή, καθώς επίσης και την αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Νίκη Παπαγεωργίου να παίρνουν το λόγο.

Η πέμπτη και τελευταία ενότητα είχε τον τίτλο «Γλωσσική διδασκαλία και θρησκευτική εκπαίδευση» και τη συζήτηση συντόνισε η καθηγήτρια κ. Άννα Κόλτσιου – Νικήτα καθώς επίσης και η επίκουρη καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Τικτοπούλου.

Η Θράκη πρωταγωνίστρια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας καθότι πρωταγωνιστεί παρουσιάζει η θεματολογία των εννέα κοινών, σε Θεολόγους και Ιεροδιδασκάλους, προγραμμάτων επιμόρφωσης που θα πραγματοποιηθούν σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο. Σύμφωνα με την παρουσίαση της κ. Ζιάκα, τα προγράμματα φέρουν τους τίτλους «Ο ιστορικός διάλογος του Χριστιανισμού και ιδιαίτερα της Ορθοδοξίας με το Ισλάμ», «Ο τόπος μου και οι θρησκείες “μας”: Ήθη και έθιμα της Θράκης και αναφορές σε πολιτισμικά συναπαντήματα», «Εκπαιδευτικές προκλήσεις στην περιοχή της Θράκης κατά τον 21ο αιώνα. Θρησκευτική Εκπαίδευση – θρησκευτική ετερότητα και διαπολιτισμική επικοινωνία» και «Κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας/Μουφτείας. Συνήθειες της θρησκευτικής ζωής (όπως θέματα υγιεινής και διατροφής, π.χ. νηστεία: η θρησκευτική και βιολογική της σημασία, κ.ά.)»

Φωτογραφίες: Θεολογικά Δρώμενα – Μόσχος Γκουτζιούδης
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.