Με ενα ταξιδι-αφιερωμα στους «μεγαλους» της ελληνικης δισκογραφιας απο τη χορωδια Ευμολπος

Άνοιξε τις εκδηλώσεις του το 5ο Φεστιβάλ Μαρωνείας -Σαπών «Πολιτισμού Λόγος» - Επίσκεψη του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη στη Μαρώνεια και το Φεστιβάλ ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Λαμπάκης - Γιάννης Σταυρίδης «Μόνοι μας μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς να έχουμε την ανάγκη ξενόφερτων σωτήρων, “δήθεν επενδυτών”, που μας αντιμετωπίζουν σαν ιθαγενείς»

Προσδοκώντας να στείλει μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες άνοιξε την Παρασκευή το βράδυ τις εκδηλώσεις του το 5ο Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών «Πολιτισμού Λόγος» με μία μεγάλη συναυλία στο συνεδριακό κέντρο Μαρώνειας από τη χορωδία Εύμολπος.
 
Πριν την έναρξη της συναυλίας στον ίδιο χώρο έλαβε χώρα η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ. Στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των θρησκευτικών, στρατιωτικών και θεσμικών αρχών του τόπου. Χαιρετίζοντας την έναρξη των εκδηλώσεων ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Βαρθολομαίος, θυμίζοντας πως η Μαρώνεια είναι η ιστορική έδρα της Μητρόπολής μας, μετέφερε τις ευχές του και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη για την επιτυχή διοργάνωση του Φεστιβάλ εκφράζοντας παράλληλα την ευχή ο Δήμος Μαρωνείας- Σαπών να προάγει πάντοτε έργα πολιτισμού και παιδείας. 

Χρήστος Μέτιος «Στόχος τέτοιου είδους εκδηλώσεων πρέπει να είναι η προσέλκυση επισκεπτών που αναζητούν την αυθεντική εμπειρία ενός τόπου»

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, εκ μέρους της περιφέρειας που είναι συνδιοργανώτρια του Φεστιβαλ, τόνισε πως «στόχος τέτοιου είδους εκδηλώσεων πρέπει να είναι η προσέλκυση επισκεπτών που αναζητούν την αυθεντική εμπειρία ενός τόπου» για να προσθέσει πως «η περιοχή που πραγματοποιείται η διοργάνωση είναι μεγάλης πολιτιστικής αξίας με κυρίαρχο το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας». «Άλλωστε βασική στόχευση της περιφέρειας» συνέχισε ο κ. Μέτιος «είναι η ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη και η ανάδειξη της περιοχής αυτής» και έκλεισε τον χαιρετισμό του υπογραμμίζοντας ότι «οι εποχές είναι δύσκολες και μέσα από τον πολιτισμό και την παιδεία μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα, γι αυτό και η περιφέρεια ως συνδιοργανωτής στηρίζει έμπρακτα το Φεστιβάλ που μεταξύ άλλων ενισχύει και ενθαρρύνει το καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής». 

Ευάγγελος Λαμπάκης «Η Ελλάδα με τοπικές κοινωνίες σαν κι αυτή ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον»

Παρών στην τελετή έναρξης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης ο οποίος μετέφερε τη δέσμευση του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη ότι θα επισκεφθεί τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και τη Μαρώνεια το τριήμερο στις 13 με 15 Ιουλίου, οπότε και θα διεξαχθεί το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη.

Μιλώντας δε εκ βάθους καρδίας σημείωσε πως «βλέποντας τον τόπο αυτό που είναι και ιστορικά και φυσικά μαγευτικός, θεωρώ ότι είναι ευλογία να μένεις σε αυτόν» για να προσθέσει στη συνέχεια με νόημα ότι «όλα αυτά τα χρόνια μάθαμε να δημιουργούμε υλικά αγαθά, να κυνηγάμε χίμαιρες και να προσπαθούμε να πολλαπλασιάσουμε αγαθά τα οποία δεν έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, τη σοφία τη σκέψη». Παράλληλα εκτίμησε πως «το φεστιβάλ Μαρωνείας- Σαπών, που διαρκεί τρεις μήνες, είναι ένα πολύ μεγάλο σε χρονική διάρκεια γεγονός για ένα τόπο μικρό σαν τη Μαρώνεια» για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι του δήμου είναι ενταγμένοι στο χώρο του πολιτισμού και να καταλήξει δηλώνοντας εμφαντικά «μη φοβόμαστε, η Ελλάδα με τοπικές κοινωνίες σαν κι αυτή ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον». 

Γιάννης Σταυρίδης «Η Μαρώνεια μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής»

Κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης αφού έκανε αναλυτική αναφορά στην ιστορικότητα και τις φυσικές ομορφιές της Μαρώνειας τόνισε εμφατικά πως «όταν η Μαρώνεια έχει πλούτο όπως οι ελιές της με το βραβευμένο πλέον ελαιόλαδό τους και το κρασί που καταναλωτές το αναζητούν παγκοσμίως, δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι φτώχια και αδιέξοδο». «Αυτό σημαίνει» συνέχισε ο ίδιος «ότι τόσα χρόνια κάτι δεν κάναμε σωστά και πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, να πείσουμε ότι μόνοι μας μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς να έχουμε την ανάγκη ξενόφερτων σωτήρων, «δήθεν επενδυτών» που μας αντιμετωπίζουν σαν ιθαγενείς και νομίζουν οι “χρυσοί” αυτοί άνθρωποι» ότι θα φέρουν την ευημερία στον τόπο.»
 
Αναφερόμενος δε στη σημειολογία του Φεστιβάλ ο κ. Σταυρίδης τόνισε πως μέσω του Φεστιβάλ η διοίκηση του δήμου θέλει να στείλει το μήνυμα ότι «εδώ κάτι αλλάζει, πως ο τόπος αυτός μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο ανάπτυξης που να συνδυάζει αγροτική παραγωγή με τυποποιημένα προϊόντα που έχουν ταυτότητα, υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν και παροχή υπηρεσιών. Η Μαρώνεια μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής» αλλά και για τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, ότι «μέσα από τον πολιτισμό μπορούμε να δούμε ένα καλύτερο αύριο για το μέλλον και τη χώρα μας» εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι ο πολιτισμός είναι η μόνη διέξοδος να βγει η χώρα μας από το οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιπέσει αυτή τη στιγμή. «Σαν τόπος και σαν χώρα έχουμε πολλά πράγματα να αναδείξουμε» σημείωσε χαρακτηρίζοντας τον πολιτισμό ως τον «κρυφό άσσο στο μανίκι μας» που θα πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
Τέλος, ο κ. Σταυρίδης απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς όλους να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όσοι παρευρεθούν στις εκδηλώσεις θα ζήσουν μοναδικές στιγμές. 

Μάγεψε τους παρευρισκόμενους η χορωδία Εύμολπος

Ακολούθως, θέση στη σκηνή πήραν οι 50 χορωδοί του Εύμολπου, υπό τη διεύθυνση του κ. Σάκη Βαργιεμτζίδη ταξιδεύοντας τους παρευρισκόμενους σε όλους τους μεγάλους σταθμούς της ελληνικής δισκογραφίας. Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος και τόσοι άλλοι εμβληματικοί δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού εναλλάσσονταν επί σκηνής μέσα από τις εμπνευσμένες ομολογουμένως «διασκευές» του Σάκη Βαργιεμτζίδη που τροποποίησε τα τραγούδια ώστε να μπορούν να ερμηνευθούν πολυφωνικά, εγχείρημα διόλου ευκαταφρόνητο, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς, όπως αποκάλυψε ο κ. Βαργιεμτζίδης κατά τη διάρκεια της συναυλίας, ότι για να μπορέσει η χορωδία να ερμηνεύσει κάποια «φρεσκοδιασκευασμένα» κομμάτια, που δεν είχε παρουσιάσει η χορωδία κατά το παρελθόν, χρειάστηκαν πολύμηνες πρόβες.

Μουσικοχορευτική ποντιακή εκδήλωση αύριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ

Επόμενο ραντεβού για το 5ο Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών είναι η μουσικοχορευτική εκδήλωση που διοργανώνει ο σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» με θέμα «Παρχάρι Αροθυμίας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 και ώρα 21:00 στο Υπαίθριο Θέατρο Σαπών.
 
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, οι χορευτές θα μας μεταφέρουν μέσα από το χορό, τη δράση και το τραγούδι στα Παρχάρια του Πόντου. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι χορευτικές μας ομάδες θα μας παρουσιάσουν ποντιακούς παραδοσιακούς χορούς, αποχαιρετώντας τη χορευτική σεζόν 2014-2015, ανανεώνοντας παράλληλα το ραντεβού τους με το χορό τον Σεπτέμβριο. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.