Με ενα ασθενοφορο κινδυνευει να μεινει η Κομοτηνη λογω ελλειψης…στεγης

Με «μεταφερόμενους» εργαζόμενους προσπαθεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το ΕΚΑΒ Ροδόπης για τους οποίους όμως δεν βρίσκει καταλύματα

Την μηδενική ανταπόκριση των φορέων, με εξαίρεση τον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης Σταύρος Καμπουραντώνης

Με μόλις ένα ασθενοφόρο κινδυνεύει να μείνει η Κομοτηνή, λόγω υποστελέχωσης, αλλά και της αδυναμίας φιλοξενίας εργαζομένων από άλλες περιοχές.

Αυτήν την στιγμή και ενώ σύμφωνα με την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία θα έπρεπε να λειτουργούν 4 ασθενοφόρα – 1 για κάθε 30.000 πολίτες – λειτουργούν δύο ασθενοφόρα, με το δεύτερο όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης κ.Σταύρος Καμπουραντώνης μιλώντας στον «ΠτΘ» να βρίσκεται ένα βήμα πριν «κοπεί» λόγω αδυναμίας των αρμοδίων να τα στελεχώσουν με το απαραίτητο προσωπικό.

Και ενώ το Σωματείο με επίμονες προσπάθειες κατάφερε να εξασφαλίσει την άφιξη τριών στελεχών από τα Γιάννενα, την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο, ώστε να υποβοηθήσουν την κατάσταση για διάστημα δύο και ενός μηνός αντίστοιχα, αυτή τίθεται εν αμφιβόλω καθότι δεν βρίσκουν καταλύματα που θα τους φιλοξενήσουν.

Όπως εξήγησε ο κ.Καμπουραντώνης το Σωματείο έχει εδώ και καιρό στραφεί στην λύση των «εισαγόμενων» συναδέλφων από άλλες περιοχές καθώς το υφιστάμενο προσωπικό του ΕΚΑΒ στην Ροδόπη αριθμεί μόλις 17 άτομα, εκ των οποίων επίκεινται 3 συνταξιοδοτήσεις, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και 2 επικουρικοί οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στα τέλη του 2022.

Σε ό,τι αφορά τους τελευταίους προφορικά υπάρχει η δέσμευση της ανανέωσης των συμβάσεών τους, ωστόσο μέχρι στιγμής παραμένουν σε άτυπη «ομηρία» μη γνωρίζοντας το τι μέλλει γενέσθαι. Σύντομα δε, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εξαντλήσουν τα προβλεπόμενα στην σύμβασή τους ρεπό και άδειες που δικαιούνται, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα λειτουργίας του δεύτερου ασθενοφόρου.

700 τα οφειλόμενα ρεπό και άλλες τόσες οι άδειες

 Αυτή τη στιγμή όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου στο σύνολο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στην Ροδόπη οφείλονται 700 ρεπό και αντίστοιχος αριθμός αδειών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να προσπαθούν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα ώστε να μην μείνει η περιοχή με την κάλυψη μόλις ενός ασθενοφόρου.

Μηδενική η ανταπόκριση των φορέων

Η λύση των «μεταφερόμενων» στελεχών έχει επιλεγεί και στο παρελθόν, με την διαφορά ότι τότε υπήρχε ανταπόκριση από τοπικούς φορείς για την κάλυψη των αναγκών στέγασής τους, εν αντιθέσει με τώρα που στο σύνολό τους οι φορείς στους οποίους έχουν απευθυνθεί, αρχής γενομένης από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, την αντιπεριφέρεια Ροδόπης, τον Δήμο Κομοτηνής, αλλά και την ΙΜΜΚ, δεν ανταποκρίθηκαν.

Ο μόνος που από την πρώτη στιγμή όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ανταποκρίθηκε άμεσα και διέθεσε ένα δωμάτιο για την κάλυψη των αναγκών στέγασης ενός εκ των τριών στελεχών για διάστημα δύο μηνών είναι ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων ν.Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ».

Οι τοπικοί φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Ο πρόεδρος του Σωματείου έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση» υπογραμμίζοντας πως «θα έπρεπε το σύνολο των τοπικών φορέων να ενσκήψουν πάνω από το πρόβλημα γιατί είναι ζήτημα υγείας». «Είναι ενήμεροι όλοι και θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους» ανέφερε για να τονίσει πως «δεν μπορούν μετά να καταγγέλλουν ότι δεν πήγε σε ένα συμβάν το ασθενοφόρο από την στιγμή που δεν θα υπάρχει».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα θα έπρεπε να είναι ήδη λυμένο, για να εξηγήσει πως «το σημαντικό για εμάς είναι να μην εκτεθούμε στους συναδέλφους που θα έρθουν από άλλες περιοχές, γιατί αλλιώς θα αναγκαστούμε να τους κόψουμε με ό,τι αντίκτυπο θα έχει όπως αντιλαμβάνεστε αυτό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.