Με εκδηλωσεις επι διημερον τιμησε τους Τρεις Ιεραρχες η Μητροπολη Μαρωνειας και Κομοτηνης

Με ομιλία από τον Πρωτοπρεσβύτερο Σταύρο Κολιούση με βάση το Συναξάρι της εορτής των Αγίων

Και βράβευση από τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα δύο συνταξιούχων εκπαιδευτικών  και της ομάδας e-Αιμοδότες

Τους Τρεις Ιεράρχες τίμησε η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής τόσο την παραμονή, όσο και την ημέρα της εορτής τους, αποδίδοντας σε αυτούς τη δέουσα τιμή, ως προστάτες της παιδείας.

Έτσι το απόγευμα της Κυριακής 29  Ιανουαρίου έλαβε χώρα εκδήλωση στην αίθουσα του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής, κατά την οποία ο ομιλητής Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Σταύρος Κολιούσης ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα: «Η εν Χριστώ παιδεία μέσα από το Συναξάρι της Εορτής των Τριών Ιεραρχών».

Πατήρ Σταύρος Κολιούσης 

«Από τη ζωή των Τριών Ιεραρχών κατανοούμε ότι  ό,τι χάρισμα έχει ο άνθρωπος  στόχο ας έχει να υπηρετήσει  τον Θεό»

Η προαναφερθείσα ήταν μια τελείως διαφορετική ομιλία για τους παρευρισκομένους, καθότι ο Αιδεσιμολογιώτατος πατήρ Σταύρος εστίασε στους τρεις ιεράρχες ως πρόσωπα, που επέλεξαν να υπηρετήσουν την Ορθοδοξία και πολύ δοκιμάστηκαν. Με βάση το Συναξάρι  της εορτής των Αγίων ανέδειξε τις επί γης αρετές τους όπως παρουσιάζονται από τα πεπραγμένα του βίου τους, καθιστώντας τους κοντινούς και ανθρώπινους.

Συγχρόνως, εμμέσως, δια του λόγου του,  ανέδειξε την αναγκαιότητα και στα σημερινά χρόνια να καταφεύγουμε στις πρωτογενείς πηγές για να αποκομίζουμε υποδείγματα βίου και παρρησίας, αποκτώντας αυτοσυνειδησία και αντλώντας πρότυπα.

Ο πατήρ Σταύρος εστίασε στους τόπους καταγωγής των Τριών Ιεραρχών, στις οικογένειές τους, στις σπουδές τους, στις εν ζωή δοκιμασίες, κακουχίες και ονειδισμούς που βίωσαν, στη διαδρομή τους στα εκκλησιαστικά αξιώματα.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Στο  βαθύ υπόστρωμα κλασικής παιδείας που διέθεταν, με σπουδές όπως ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος στην Αθήνα, και στην αξία των ποιημάτων που έγραψε σε ομηρικό ύφος, και στα οποία υποκλίνονται διεθνούς κύρους βυζαντινολόγοι, για τους ορθοδόξους όμως έχουν και κατηχητικό νόημα.           

Ως σταθμό  στη ζωή του Αγίου Γρηγορίου ανέφερε τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της αίρεσης του αρειανισμού, αναφέροντας ότι όταν οι εκκλησίες της Κωνσταντινουπόλεως λειτουργούνταν από οπαδούς του Αρείου, ο Άγιος  Γρηγόριος επέλεγε να λειτουργεί σε αυλές λέγοντας  «οίκο (εκκλησία δηλαδή)  δεν έχουμε, έχουμε όμως τον ένοικο (τον Ιησού Χριστό)».

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ο πατήρ Σταύρος στην περίπτωση του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου ανέδειξε τις ταλαιπωρίες του από τις εξορίες και τη συμμόρφωσή του στις βασιλικές εντολές απομάκρυνσής του, προκειμένου να προφυλάξει το ορθόδοξο ποίμνιό του.

Αναφέρθηκε, εν ολίγοις, και στις νουθεσίες του Αγίου  για τα έγγαμα ζευγάρια, που αφορούν τόσο τις συζύγους όσο και τους συζύγους, συστήνοντας στις πρώτες «υπερβολή υπακοής» και στους δεύτερους «υπερβολή αγάπης», μεταξύ των οποίων και η νουθεσία επαίνου  προς τις συζύγους, για αρετές υπαρκτές, ή και ανύπαρκτες, αλλά ουσιαστικές για την ισορροπία των ανασφαλών, ενίοτε, γυναικών.

 Η ομιλία του πατρός Σταύρου έκλεισε, με την τελευταία φράση του Ιερού Χρυσοστόμου,  που κατέγραψε ο μαθητής του Παιάνιος,  όταν, παρόλες τις κακουχίες και τις στερήσεις που είχαν φθείρει ανεπανόρθωτα την υγεία του, έφυγε από τη ζωή με το «Δόξα Σοι ο Θεός πάντων ένεκεν», δείχνοντας την απόλυτή του εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Κυρίου και Θεού του.

Απόδοση τιμών στους εκπαιδευτικούς και μαθητές

Στην εκδήλωση, η Ιερά Μητρόπολη τίμησε τον συνταξιούχο Εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, κ. Γεώργιο Ευθυμίου, διατελέσαντα Σχολικό Σύμβουλο Ν. Ροδόπης και τον συνταξιούχο Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γεώργιο Χαραλαμπίδη, Καθηγητή Φιλόλογο.

Επίσης, τιμήθηκε η Ομάδα Ρομποτικής και Προγραμματισμού του 3ου Γ.Ε.Λ. Κομοτηνής, για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στον 33ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2022, που πραγματοποιήθηκε στο Λάιντεν της Ολλανδίας, με το πρόγραμμα: «e-Αιμοδότες», με τον Μητροπολίτη να τονίζει πως ειδικά αυτή η βράβευση θέλει να δώσει το έναυσμα στα παιδιά για να προχωρήσουν σε άλλες καλύτερες επιδόσεις.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του, τόνισε τη σύνδεση των Τριών Ιεραρχών, με τα Ελληνικά Γράμματα και την πολιτιστική τους ακτινοβολία και την αξία της μνήμης των συγκεκριμένων Αγίων, στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Κομοτηνής

Ανήμερα της εορτής, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, από τις 7.00 έως 10.30 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αρτοκλασία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ευεργετών της Παιδείας του Γένους.

Στις 11:00 το πρωί της ίδιας ημέρας παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν του Εκπαιδευτικού κόσμου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.