Με 30 δρομολογια καθημερινα απο και προς την Πανεπιστημιουπολη ξεκινησε η ακαδημαικη χρονια για τους φοιτητες του ΔΠΘ

Νίκος Λυκούδης, Πρόεδρος Αστικών ΚΤΕΛ Κομοτηνής «Αυξημένος ο όγκος των φοιτητών, με μικρότερα όμως κονδύλια για την μεταφορά τους»

Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε και επισήμως με την έναρξη του πρώτου μηνός του φθινοπώρου, που βρήκε τους φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ήδη στις θέσεις τους. Η Κομοτηνή έχει ήδη γεμίσει είτε από τους παλαιότερους φοιτητές που επέστρεψαν νωρίς στις φοιτητικές τους εστίες, για την έγκαιρη προετοιμασία τους εν όψει και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου -που επίσης έχει ξεκινήσει- είτε από τους νεοεισερχόμενους που από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με την ανακοίνωση συγκεκριμένα των βάσεων, έσπευσαν να «κατοχυρώσουν» την φοιτητική τους στέγη και να πάρουν μία πρώτη γεύση από την πόλη και το πανεπιστήμιο πριν την έναρξη των μαθημάτων.
 
Οι πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου σήμαναν και την επανέναρξη των δρομολογίων των Αστικών ΚΤΕΛ Κομοτηνής, για την μετακίνηση των φοιτητών από και προς την Πανεπιστημιούπολη. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αστικών ΚΤΕΛ Κομοτηνής, κ. Νίκο Λυκούδη, αυτή τη στιγμή και έως τα τέλη του Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δοθεί από τις Πρυτανικές Αρχές του Δημοκριτείου, πραγματοποιούνται τριάντα δρομολόγια ημερησίως, εκτός σαββατοκύριακου που τα δρομολόγια είναι μειωμένα. 

Σε συζητήσεις αστικό ΚΤΕΛ και ΔΠΘ για την αύξηση των δρομολογίων

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου για ενδεχόμενη αύξηση των δρομολογίων, καθώς αναμένεται αυξημένος όγκος φοιτητών και επομένως αυξημένες ανάγκες μετακίνησής τους.
 
«Πάνω στο δεδομένο ότι αναμένεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των φοιτητών βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις πρυτανικές αρχές για να βρεθεί η κατάλληλη “φόρμουλα” ώστε να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν καλύτερα οι σπουδαστές» επεσήμανε ο ίδιος τονίζοντας ότι το πρόγραμμα μπορεί και θα μεταβληθεί από εβδομάδα σε εβδομάδα ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, επισημαίνοντας όμως πως οι ενδεχόμενες μεταβολές έγκεινται στην ευχέρεια των πρυτανικών αρχών.
 
Ο κ. Λυκούδης δήλωσε καθόλα έτοιμος για την εξυπηρέτηση όποιου όγκου φοιτητών ζητηθεί από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου υπογραμμίζοντας όμως πως το φετινό κονδύλι που διατίθενται από το Πανεπιστήμιο για την μεταφορά των φοιτητών είναι αισθητά μικρότερο από πέρυσι, λόγω και του γενικότερου κλίματος περικοπών των οικονομικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Αύξηση του ΦΠΑ και περικοπές στη χρηματοδότηση δημιουργούν ερωτηματικά για το αντίτιμο του εισιτηρίου

Ο ίδιος τόνισε ότι θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση σήμερα με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου για να συζητηθεί το θέμα της πιθανής αύξησης των πόρων που θα διατεθούν για την μετακίνηση των φοιτητών, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το αν και κατά πόσο το γεγονός αυτό θα επηρεάσει το αντίτιμο που καλούνται να πληρώσουν σε κάποια δρομολόγια οι φοιτητές της Κομοτηνής, τόνισε πως «αυτό εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, ξεκινώντας από το αν το Πανεπιστήμιο καταφέρει τελικά να εξασφαλίσει κάποιους περαιτέρω πόρους».
 
Ο κ. Λυκούδης τόνισε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το γεγονός ότι φέτος υπάρχει αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, την ώρα που τα κονδύλια που είχαν ζητηθεί για το εν λόγω θέμα περιελάμβαναν ΦΠΑ 13%. «Σε πρώτη φάση λοιπόν θα ζητηθεί αύξηση του κονδυλίου λόγω της αλλαγής του ΦΠΑ» επεσήμανε ο ίδιος για να υπογραμμίσει όμως κλείνοντας πως «στην παρούσα φάση η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και επομένως μέχρι να γίνουν εκλογές δεν μπορούν να παρθούν τέτοιες αποφάσεις».
 
«Είναι προβλήματα που απαιτούν λύση και πιθανώς θα δημιουργήσουν κάποια προβλήματα» τόνισε ο ίδιος τέλος, ευχόμενος «όλα να πάνε καλά και να γίνονται οι μετακινήσεις σε ανθρώπινες συνθήκες χωρίς κανένα πρόβλημα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.