Μαζικη κινητοποιηση στην επετειο των Τεμπων στην Κομοτηνη

Με σημαντική συμμετοχή φοιτητών αλλά και μαθητών η συγκέντρωση με αίτημα την δικαιοσύνη για τον θάνατο 57 επιβατών

Την αύξηση μισθών και την ενίσχυση του Δημοσίου ζήτησαν τα μέλη Σωματείων της Ροδόπης

Με μεγάλη συμμετοχή κυρίως από μαθητές και φοιτητές, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου η κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής,  την οποία οργάνωσαν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ζητώντας από τη μία δικαίωση για τους νεκρούς των Τεμπών, και από τη άλλη αύξηση μισθών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και όλων των υπηρεσιών, που θεωρούν πως σταδιακά παραδίδονται στους ιδιώτες.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε μουσικά, με ένα τραγούδι από την μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Ιουλία Παπαδοπούλου ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ συνεχίστηκε με μια σειρά ομιλιών από εκπροσώπους των σωματείων, για να ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.

Πλήττεται βάναυσα ο Δημόσιος Τομέας

Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, η Πρόεδρος κ. Μεταξία Σουλιώτη, τόνισε πως το διακύβευμα της απεργιακής κινητοποίησης είναι κατά βάση κοινωνικό, οικονομικό αλλά και υπαρξιακό, γιατί αφορά τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο σύνολό του που πλήττεται βάναυσα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης για το έγκλημα, όπως το χαρακτήρισε, των Τεμπών.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Κυριακίδης, μέλος της ΕΝΙΔΥΚ, τόνισε πως ήρθε η ώρα για αυξήσεις στους μισθούς και την εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και να καλυφθούν οι πολλαπλές ελλείψεις που υπάρχουν σε Δημόσια Υγεία, Παιδεία και άλλους τομείς, τονίζοντας πως τηρούν με την κινητοποίηση αυτή την υπόσχεσή τους πως το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Κοινωνικής Εργασίας Κομοτηνής, που στάθηκε στο θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και της συγχώνευσης Σχολών του ΔΠΘ, για τις οποίες συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους.

Προβλήματα σε όλη την εκπαίδευση

Την τραγική κατάσταση αποσύνθεσης της Δημόσιας παιδείας καυτηρίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, στο γενικότερο πλαίσιο απαξίωσης του Δημόσιου Τομέα που υποβαθμίζει, και στην περίπτωση των Τεμπών στερεί τις ζωές των πολιτών.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Μιχάλης Βασιλειάδης μίλησε για μια γκρίζα πραγματικότητα, με πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των εκπαιδευτικών, που δεν βλέπουν στήριξη από το Υπουργείο, ενώ ζητούν λογοδοσία για την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων.

Ανάγκη έντασης του αγώνα

Η αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης κ. Αμαλία Κασαπαντωνίου τόνισε πως ενώνουν τη φωνή τους με τους δεκάδες εργαζόμενους ένα χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, ενώνοντας τη φωνή τους με τις μανάδες των νεκρών, ενώ παράλληλα στηρίζουν και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων σε αυτή την κινητοποίηση.

Τέλος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης κ. Δημήτρης Μάγγας στάθηκε στην ανάγκη πραγματικών αυξήσεων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, θίγοντας και τη γενικότερη απαξίωση του Δημόσιου Τομέα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και το έγκλημα στα Τέμπη.

Έκανε όμως και την αυτοκριτική του, τονίζοντας πως «αυτή την ημέρα θα έπρεπε να είναι πολλοί περισσότεροι οι συνάδερφοι που βρίσκονται στο δρόμο, για να διεκδικήσουν αυτά που τους αξίζουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.