Μαθητριες του 4ου Γυμνασιου Κομοτηνης πηραν μερος σε πανελλαδικο διαδικτυακο παιχνιδι

Θέμα του παιχνιδιού τα δικαιώματα του παιδιού

Επτά μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής πήραν μέρος σε διαδικτυακό ομαδικό παιχνίδι – κυνήγι θησαυρού σχετικό με τα δικαιώματα του παιδιού, με τον τίτλο «ΒΡΕΣΤΑ και ΠΑΡΤΑ. Κάνε δικά σου τα δικαιώματα». Το παιχνίδι περιλάμβανε 12 αποστολές σχετικές με 12 ομάδες δικαιωμάτων που έχουν κατοχυρωθεί στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το ολοκλήρωσαν 38 ομάδες από διαφορετικές περιοχές της χώρας, που πραγματοποίησαν μικρές έρευνες, κουίζ και συνεντεύξεις, δημιούργησαν memes, αφίσες, ποιήματα, τραγούδια, σταυρόλεξα, βίντεο και ζωγραφιές, έγιναν φωτογράφοι και συγγραφείς μικρών διηγημάτων. Το παιχνίδι διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12 και τις Ομάδες Φρεσκάδας Αθήνας και Θεσσαλονίκης από τις 9 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου 2021. (Η «Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12», με τον συνοπτικό τίτλο «ΠΡΩΤΑ.12» («InArt12») είναι μια κίνηση που αποβλέπει στη διάδοση και εφαρμογή του άρθρου 12  της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δηλαδή του δικαιώματος όλων των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, να ακούγονται και η γνώμη τους να λαμβάνεται υπόψη σε όλα τα θέματα και τις διαδικασίες που τα αφορούν. (https://inart12.org/index.php/el).

Η ομάδα “Κυνηγοί δικαιωμάτων”, αποτελούμενη από τις μαθήτριες του Γ1: Δαλακούρα Αθανασία, Δουδουλακάκη Σοφία και Κουτσοβασίλη Κωνσταντίνα, κατέλαβε την 4η θέση και η ομάδα “Η φωνή των κοριτσιών”, αποτελούμενη από τις μαθήτριες επίσης του Γ1: Βασιλάκη Μαρία, Γιανναράκη Ασημένια-Μαρία, Ζερβούλη Ελισάβετ και Πανταζίδου Άννα, την 5η. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός ήταν η Σουβατζόγλου Σοφία, φιλόλογος. Οι Ομάδες κέρδισαν διπλώματα συμμετοχής, κονκάρδες, βιβλία, μέχρι και Όσκαρ! Κυρίως όμως το “ωραίο ταξίδι”.

Οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν από την όλη διαδικασία, από τη συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με άλλες Ομάδες. Σύμφωνα με δική τους δήλωση: «Ήταν απίστευτη εμπειρία, που θα θέλαμε να επαναληφθεί ή να γίνει κάποια παρόμοια δράση. Είχε πολύ ενδιαφέρον και φυσικά ήταν πολύ ωραίο ότι γνωρίσαμε νέα άτομα».

«Τα κορίτσια μας έχουν φωνή και μακάρι πάντα να υποστηρίζουν τα δικαιώματα όλων και κυρίως εκείνων που δεν είναι σε θέση να τα διεκδικήσουν μόνοι τους» επεσήμανε από την πλευρά του το σχολείο.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να απευθύνει «θερμές ευχαριστίες στην «ΠΡΩΤΑ.12» και προσωπικά στον κ. Γ. Μόσχο, καθώς και στις Ομάδες Φρεσκάδας (αποτελούνται από νέους και νέες 15-25 ετών) για τη θαυμάσια αυτή εμπειρία και μάλιστα σε καιρό πανδημίας, κλειστών σχολείων, περιορισμών, αβεβαιότητας. Ήταν μία βιωματική γνωριμία με το νόημα των δικαιωμάτων του παιδιού, μια δημιουργική, συνεργατική απασχόληση, μέσω διαδικτύου, σε μέρες υποχρεωτικού εγκλεισμού. Ένα μάθημα ζωής!»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.