Μαθητες του ΓΕΛ Ιασμου εμαθαν για τα εθιμα των εορτων σε αλλες χωρες

Συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με σχολεία από την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Τουρκία

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Start with Yourself πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μαθητών από τα σχολεία της Ευρώπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 μαθητές του ΓΕΛ Ιάσμου και σχολείων από την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Τουρκία με την υποστήριξη των δασκάλων τους παρουσίασαν παραδοσιακά έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και αντάλλαξαν ευχές και μηνύματα για τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά.

Το πρόγραμμα Start with Yourself, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την Ελλάδα είναι το ΙΚΥ, έχει στόχο την καλλιέργεια των ηθικών αξιών της ζωής,  της κοινωνικής ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού στους μαθητές. 

Όπως είναι γνωστό, ένας από τους βασικότερους λόγους, εξ αιτίας του οποίου οδηγούμαστε σε φαινόμενα απομόνωσης, ρατσισμού και διακρίσεων, είναι ο φόβος που μας διακατέχει για το ξένο, το διαφορετικό, το άγνωστο.

Όπως εξήγησε η διευθύντρια του σχολείου κ. Βάγια Σερέτη «μέσα από αυτήν τη συνάντηση οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιορίσουν αυτόν τον φόβο, να γνωρίσουν όψεις του πολιτισμού συνομηλίκων τους, να νιώσουν εκτίμηση και σεβασμό για το διαφορετικό. Με την ανταλλαγή σκέψεων, εμπειριών και ευχών οι μαθητές των πέντε σχολείων ασκήθηκαν στη βίωση της κατανόησης, της αποδοχής και της ανεκτικότητας. Κατανόησαν ότι τελικά είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν».

Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εξ αποστάσεως πραγματοποίηση τέτοιου είδους εκδηλώσεων, επισημαίνοντας ότι «πριν από έναν χρόνο ούτε που φανταζόμασταν ότι θα είμαστε σε θέση μαθητές και εκπαιδευτικοί να επικοινωνούμε, να μαθαίνουμε και να δημιουργούμε μαθησιακές κοινότητες διαδικτυακά». Ειδικά για το ΓΕΛ Ιάσμου η κ. Σερέτη παραδέχθηκε πως  «η αλήθεια είναι ότι αρχικά υπήρξαν προβλήματα με τη χρήση των νέων ψηφιακών εργαλείων, με τις υποδομές και τον εξοπλισμό των μαθητών». Ωστόσο, αντέτεινε «με συστηματική οργάνωση και ενημέρωση επιλύθηκαν θέματα που αφορούσαν το εκπαιδευτικό κομμάτι, και με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και την υποστήριξη του Δήμου Ιάσμου επιλύθηκαν προβλήματα που αφορούσαν στην υλικοτεχνική υποστήριξη των μαθητών.  Πλέον είμαστε σε θέση να διοργανώνουμε εκδηλώσεις διαδικτυακά, τηλεδιασκέψεις με γονείς και εξ αποστάσεως συνεργατικές δράσεις με άλλα σχολεία. Περιμένοντας να κοπάσει η πανδημία και να επιστρέψουμε όλοι γεροί στις αίθουσες, εκεί όπου πραγματικά ανήκουμε, νιώθουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί ότι με το έργο μας συμβάλλουμε στη διαχείριση των επιπτώσεων του εγκλεισμού που βιώνουν οι μαθητές μας και στην εξέλιξη της μαθησιακής διαδικασίας».

Η κ. Σερέτη, ένεκα των ημερών, έκλεισε μεταφέροντας την  ευχή ενός εκ των μαθητών του ΓΕΛ Ιάσμου: «δέκα, εννέα, οχτώ, επτά, έξι, πέντε, τέσσερα, τρία, δύο, ένα, «Ευτυχισμένο το 2021! Χρόνια Πολλά με υγεία, χωρίς κορωνοϊό!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.