Μαθητες της Ροδοπης εδειξαν το παθος τους για τις φυσικες επιστημες

Ανταπεξήλθαν επιτυχώς στις ιδιαίτερα απαιτητικές πειραματικές διεργασίες του Τοπικού Διαγωνισμού Επιστημών - Η ομάδα του 2ου ΓΕΛ θα εκπροσωπήσει τον νομό στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό

Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κομοτηνής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών διοργάνωσε τον τοπικό διαγωνισμό επιστημών που ανέδειξε νικήτρια την ομάδα του 2ου ΓΕΛ Κομοτηνής με τις μαθήτριες Ιωάννα Ράπτη, Αικατερίνη Ράπτη και Γαβριέλλα – Νεφέλη Σαββάκη.

Οι τρεις μαθήτριες προκρίθηκαν για να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό από όπου θα γίνει η επιλογή για την  17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2019.
 
Ο τοπικός διαγωνισμός διεξήχθη στις 15 Δεκεμβρίου σε πειραματικές δεξιότητες και πρακτικές και έχει τρεις φάσεις. Σε κάθε φάση, τριμελείς ομάδες μαθητών από τρία Λύκεια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης διαγωνίστηκαν σε πειραματικές διατάξεις της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας αντίστοιχα.

Όλοι οι μαθητές έδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια των πειραματικών δοκιμασιών αγωνιστικό πνεύμα, όρεξη,  πνεύμα άμιλλας, συνεργασίας και ομαδικής δουλειάς.  Εφάρμοσαν επιστημονικές μεθοδολογίες και ανταπεξήλθαν  επιτυχώς  σε ιδιαίτερα απαιτητικές πειραματικές διεργασίες.

Νικόλαος Κάπουας «Ο διαγωνισμός είναι ένας τρόπος να δουν την διασκεδαστική πλευρά των επιστημών χωρίς να τους νοιάζει τι βαθμό θα πάρουν» 

Την ομάδα του Μουσικού Σχολείου προετοίμασε και συνόδευσε ο καθηγητής τους κ. Νικόλαος Κάπουας, Χημικός, που εξήγησε πως η ιδέα προέκυψε έπειτα από πρωτοβουλία των ίδιων των μαθητών.  Ο ίδιος τόνισε πως ο διαγωνισμός είναι ένας τρόπος να δουν την διασκεδαστική πλευρά των επιστημών χωρίς να τους νοιάζει τι βαθμό θα πάρουν.

Μανώλης Τσιάκος «Θα είναι κάτι πολύ χρήσιμο τόσο για την μαθητική ζωή τους όσο και για την μετέπειτα» 

Συνοδεύοντας τους μαθητές ο κ. Μανώλης Τσιάκος, Βιολόγος, πληροφόρησε πως δεν πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή του ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών υπογραμμίζοντας ότι «έφερα τα παιδιά για να αποκτήσουν μία εμπειρία και να συνδυάσουν θεωρητική με πρακτική γνώση. Θα είναι κάτι πολύ χρήσιμο τόσο για την μαθητική ζωή τους όσο και για την μετέπειτα». 

Γαβριέλλα – Νεφέλη Σαββάκη «Πρόκειται για μία δράση που δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με τις θετικές επιστήμες» 

«Θεωρούμε πως πρόκειται για μία δράση που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με τις θετικές επιστήμες και είναι μία πολύ ωραία ευκαιρία να επεκταθούμε στο αντικείμενο που μας ενδιαφέρει και μελλοντικά» σημείωσε η Γαβριέλλα –  Νεφέλη Σαββάκη, μέλος της ομάδας του 2ου ΓΕΛ Κομοτηνής για να προσθέσει πως «έχουμε πολλά να κερδίσουμε και θέλουμε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο, όμως βασικός στόχος μας είναι η απόκτηση γνώσεων». 

Χριστίνα Νταβίδου «Μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε και γενικώς να αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους» 

Παρούσα και η Χριστίνα Νταβίδου από το ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, που, εξηγώντας την απόφασή της, είπε ότι «όλο αυτό είναι μία τεράστια εμπειρία και μία μεγάλη ευκαιρία που μας δίνεται απλόχερα. Είμαστε και οι 5 μας άτομα από την θετική κατεύθυνση και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας. Μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε και γενικώς να αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους». 

Αναστάσιος Ράπτης «Σίγουρα θα μάθω πολλά» 

Από πλευράς το ο Αναστάσιος Ράπτης, μαθητής του Μουσικού Σχολείου εκμυστηρεύθηκε πως «θα ήθελα να ακολουθήσω τον κλάδο υγείας και φυσικών επιστημών, γι΄ αυτό οποιαδήποτε επαφή με αυτές τις επιστήμες είναι προς όφελός μου. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και σίγουρα θα μάθω πολλά».

Οι Συντελεστές και τα Αποτελέσματα του Τοπικού Μαθητικού Διαγωνισμού  EUSO 2019 

Επιστημονική επιτροπή
Πρόεδρος: Κυριαζοπούλου Σοφία, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κομοτηνής, Φυσικός
Αποστολίδου Χριστίνα, Χημικός
Δρόσος Γεώργιος, Βιολόγος

Παρόντες από τις ομάδες:

1) 2ο ΓΕΛ Κομοτηνής
Μπλούχου Αικατερίνη, Ράπτη Ιωάννα, Σαββάκη Γαβριέλλα-Νεφέλη
Την ομάδα του 2ου  ΓΕΛ Κομοτηνής συνόδευσε ο καθηγητής τους Χατζηκυριακίδης Αναστάσιος, ενώ την  προετοίμασαν οι καθηγητές τους Ρομπόλα Ανδρεάνα (Φυσικός), Σερπάνου Βασιλική  (Βιολόγος) και Χατζηκυριακίδης Αναστάσιος (Χημικός)

2) Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής
Ζερβούλης-Ιωάννου Παναγιώτης, Ράπτης Αναστάσιος, Τσιπλακίδου Ασημένια
Αναπληρωματικός:  Σαββουλίδης Μιχαήλ
Την ομάδα του Μουσικού Σχολείου προετοίμασε και συνόδευσε ο καθηγητής τους Κάπουας Νικόλαος (Χημικός)

3) ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών
Νταβίδου Χριστίνα, Παπαδόπουλος Στέφανος, Σαμπάζε Ρουσλάν,
Αναπληρωματικοί: Γκουροβανίδης Νίκος και Νικηφορίδης Βασίλης
Την ομάδα του ΓΕΛ Σαπών προετοίμασαν και συνόδευσαν οι καθηγητές τους Τσιακός Μανώλης  (Βιολόγος) και Κοπασάκης Αντώνης (Φυσικός)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.