Μαθητες και καθηγητες απο το εξωτερικο φιλοξενει το 4ο Γυμνασιο Κομοτηνης

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα γνωριμίας με την περιοχή

Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής φιλοξενεί καθηγητές και μαθητές άλλων χωρών στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ , με τίτλο Constructing European Identity through Material and Intangible Heritage  (Οικοδομώντας την Ευρωπαϊκή ταυτότητα διαμέσου της υλικής και άυλης κληρονομιάς) φιλοξενεί το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής. Το πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο και ολοκληρώνεται με την συνάντηση αυτή, που λαμβάνει χώρα από τις 7 έως 11 Μαΐου στο σχολείο της πόλης μας. Οι μαθητές των σχολείων θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν το γεμάτο με δραστηριότητες  και επισκέψεις πρόγραμμα που  ετοίμασαν για τους φιλοξενούμενους οι καθηγητές του 4ου Γυμνασίου καθώς και οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους. 

Το πρόγραμμα των επισκέψεων έχει ως εξής: 

Ήδη τη Δευτέρα 7 Μαΐου καθηγητές και μαθητές συναντήθηκαν στον χώρο του σχολείου όπου πραγματοποιήθηκε  η καθιερωμένη γιορτή υποδοχής.  Μαθητές του σχολείου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς ενώ η χορωδία τραγούδησε γνωστά τραγούδια του τόπου μας. Ανάλογα και τα άλλα σχολεία του εξωτερικού είχαν ετοιμάσει  ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι ή χορό της πατρίδας τους. Έπειτα ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Ζυθοποιεία Βεργίνα.
 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας  πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλα εργαστήρια, το ένα στο σχολείο  με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής που αφορούσε στην εκμάθηση παραδοσιακών χορών και ένα στο μαγειρείο του 5ου Παιδικού Σταθμού που αφορούσε στην παρασκευή παραδοσιακής τυρόπιτας.
 
Την Τρίτη 8 Μαΐου οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τους Φιλίππους και το Μουσείο Καπνού της Καβάλας, ενώ επιστρέφοντας περιηγήθηκαν στην παλιά πόλη της Ξάνθης . Το βράδυ της ίδιας μέρας οι αντιπροσωπείες  παρακάθισαν σε γεύμα που ευγενικά χορήγησε η ΔΚΕΠΠΑΚ Κομοτηνής.
 
Σήμερα τους συμμετέχοντες του προγράμματος θα υποδεχθεί ο δήμαρχος Κομοτηνής και θα ακολουθήσει η περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία της Κομοτηνής με ξενάγηση από τους ίδιους τους  μαθητές του σχολείου. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε τη δημιουργία από τους μαθητές βίντεο με την ιστορία του κάθε μνημείου χωριστά. (Παναγία, Βυζαντινό τείχος, Ιμαρέτ, Τσανάκλειος, Λέσχη Κομοτηναίων και άλλα.) Το ίδιο απόγευμα  θα υπάρξει επίσκεψη στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά.
 

Την Πέμπτη 10 Μαΐου οι δράσεις θα ολοκληρωθούν  με μία ολοήμερη εκδρομή στο Σουφλί,  όπου θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν νοερά στους δρόμους του μεταξιού μέσα από τις επισκέψεις  στα Μουσεία Μεταξιού, τα Κουκουλόσπιτα και τα παλιά εργοστάσια μεταξιού. Η μέρα θα τελειώσει με ένα εργαστήριο Θρακικής κουζίνας που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης.
 
Την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση απολογισμού του προγράμματος με τους  Έλληνες και ξένους καθηγητές και μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και το απόγευμα της ίδιας μέρας οι αντιπροσωπείες θα πάρουν τον δρόμο του γυρισμού για τις χώρες τους έχοντας αποκομίσει, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο από το σχολείο όσο και από την πόλη και την περιοχή μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.