Μαθητες απο την Αλεξανδρουπολη και τη Χιο ερχονται κοντα με «οχημα» τον κινηματογραφο

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Άχρονοι κύκλοι, επίμονες γραμμές, ταξίδια μεταμόρφωσης» που υλοποιεί η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Άνασσα»

Εν εξελίξει βρίσκεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργίας ντοκιμαντέρ για εφήβους που διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Άνασσα σε Αλεξανδρούπολη και Χίο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον προσεχή Δεκέμβρη, όταν και αναμένεται να παρουσιαστούν οι δημιουργίες των συμμετεχόντων εφήβων, ήτοι δύο ντοκιμαντέρ.

Η ομάδα Άνασσα είναι μια ομάδα από καλλιτέχνες, επιστήμονες και εκπαιδευτικούς, που δημιουργούν δράσεις για όλες τις ηλικίες, συνδυάζοντας τις καλές τέχνες και τις επιστήμες. Σε αυτόν ακριβώς τον συνδυασμό ελληνικής λογοτεχνίας, εικαστικών έργων, δημοσιεύσεων στον Τύπο, σύγχρονου φωτογραφικού υλικού  και μελετών βασίζεται και η δράση «Άγχρονοι κύκλοι, επίμονες γραμμές, ταξίδια μεταμόρφωσης» που υλοποιούνται και στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα σε συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριες του 4ου ΕΠΑΛ της πόλης.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ. Ντόρα Ζαχαροπούλου, η οποία υπογράφει και τον σχεδιασμό της δράσης, πρόκειται για ένα πρόγραμμα διαδικτυακών συναντήσεων μέσα από τα οποία οι συμμετέχοντες έφηβοι παίρνουν καλές πρακτικές κινηματογράφησης, μαθαίνουν για τον τόπο τους, αλλά και εκφράζονται για την πόλη και τον τρόπο ζωής τους, καταλήγοντας με τη βοήθεια των εμψυχωτών σε ένα σενάριο, που θα αποτελέσει και τη βάση της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ, που θα γυριστεί εντός του Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Στόχος η καλλιέργεια και η ενδυνάμωση των σχέσεων νέων ανθρώπων της παραμεθορίου

Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Χίου σύμφωνα με την ίδια δεν ήταν τυχαία, καθώς η συνεργασία με νέους ανθρώπους της παραμεθορίου αποτελούσε στρατηγική επιλογή της «Άνασσα». «Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις συνεργασίες μας μεταξύ ομάδων διαφορετικών περιοχών, όπως τα παιδιά της Χίου θα παρουσιάσουν την δουλειά τους στα παιδιά της Αλεξανδρούπολης και το αντίστροφο, ευκαιρία μέσα από την οποία ενδεχομένως να προκύψουν και γνωριμίες αλλά και νέες συνεργασίες» τόνισε η ίδια εξηγώντας πως και ο κινηματογράφος ως μέσο προβολής της δράσης δεν ήταν τυχαία επιλογή. |

«Ο κινηματογράφος είναι ένα καταπληκτικό εκπαιδευτικό μέσο, όχι μόνο για να μάθουν οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες κάποια πράγματα, αλλά και για να συνεργαστούν, να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να βρισκόμαστε σε ομάδες, να κάνουμε καταμερισμό εργασίας και να μπορέσουμε να παράγουμε κάτι. Να φτάνουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα όλοι μαζί» ανέφερε η κ.Ζαχαροπούλου κάνοντας λόγο για μία έντονη και αρκετά διαφορετική διαδικασία.

 Για τον σκοπό άλλωστε αυτό η Άνασσα δημιούργησε και μια ομάδα συνεργατών – εμψυχωτών όπως η κ.Χρυσάνθη Μπαδέκα, κινηματογραφίστρια με μεγάλη εμπειρία αλλά και ο κ. Δημήτρης Μπαμπίλης, θεατρολόγος και σκηνοθέτης που καθοδηγούν τα παιδιά στον δρόμο για το τελικό αποτέλεσμα. Για την υλοποίηση του προγράμματος η ομάδα Άνασσα συνεργάστηκε με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης αλλά και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το οποίο όπως έκανε γνωστό η κ. Ζαχαροπούλου επισκέφθηκαν τα παιδιά.

Η ίδια έκανε ειδική αναφορά και στους εκπαιδευτικούς του 4ου ΕΠΑΛ που συνδράμουν στην  προσπάθεια, για να γνωστοποιήσει επίσης πως οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου θα είναι και αυτοί που θα δημιουργήσουν την ιστοσελίδα του προγράμματος, www.taksidiametamorfosis.com., όπου θα ανέβει και το δικό τους υλικό.

Τον Δεκέμβριο η «πρεμιέρα» των ντοκιμαντέρ

Όπως εξήγησε τα δύο ντοκιμαντέρ που θα παραχθούν θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα αυτή αλλά και στο youtube, με τη διαδικτυακή πρεμιέρα να προγραμματίζεται εντός του προσεχούς Δεκεμβρίου, με την μία ομάδα να παρουσιάζει στην άλλη το αποτέλεσμά της συνομιλώντας επίσης τόσο για την διαδικασία, όσο και για το αποτέλεσμα αλλά και τους προβληματισμούς τους.

Η κ. Ζαχαροπούλου, δήλωσε αισιόδοξη ως προς την επιτυχημένη λήξη της πρώτης χρονιάς υλοποίησης του προγράμματος, εκφράζοντας την ελπίδα της συνέχειάς του και σε άλλες περιοχές. «Ελπίζουμε να μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα, έχουμε πολύ διάθεση, έχουμε ιδέες, έχουμε πολύ καλές συνεργασίες με κάποιες δομές και δήμους και βιβλιοθήκες, και μουσεία και ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί» κατάληξε η ίδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.