Μαθητεια για 56 ατομα στον Δημο Κομοτηνης

Από θέσεις μαθητείας ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και ΙΕΚ

Τον αριθμό μαθητευόμενων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Μεταλυκειακό έτος –τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., Μαθητεία ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ, Μαθητεία ΙΕΚ) κατά το σχολικό έτος 2018 – 2019 καθόρισε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Τετάρτη 23 Μαΐου.
 
Συνολικά 56 άτομα, 34 από το ΕΠΑΛ, 20 από το ΕΠΑΣ και 2 από το ΙΕΚ, θα κάνουν την πρακτική τους στο Δήμο Κομοτηνής, που επί σειρά ετών καθίσταται αρωγός στην πρακτική.
 
Στόχος είναι οι μαθητές αυτοί, αποκτώντας δεξιότητες και ικανότητες μέσω της παρακολούθησης των μαθημάτων, αλλά και της πρακτικής τους άσκησης στον Δήμο, να προετοιμαστούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σημερινής οικονομικής συγκυρίας όχι μόνο για το προσωπικό τους όφελος, αλλά κι αυτό της τοπικής κοινωνίας. 

34 σπουδαστές από τα ΕΠΑΛ 

Το Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., έχει διάρκεια 9 μηνών και περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας διάρκειας 7 ωρών τη εβδομάδα, που πραγματοποιούνται στο σχολείο και, παράλληλα, «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διάρκειας 28 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένες σε τέσσερις ημέρες, στον εργοδότη.
 
Μέσω του προγράμματος θα ενταχθεί στο Δήμο συνολικός αριθμός 34 σπουδαστών, εκ των οποίων 5 στην ειδικότητα Υπάλληλος Διοίκησης και Οικ/κών Υπ/σιών, 5 στην ειδικότητα Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων & Δικτύων, 4 στην ειδικότητα Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού, 7 στην ειδικότητα Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, 5 στην ειδικότητα Τεχνικός Οχημάτων, 4 στην ειδικότητα Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών και 4 στην ειδικότητα Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ. 

20 σπουδαστές ΕΠΑΣ 

Οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του ΟΑΕΔ ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η διάρκεια φοίτησης είναι 2 σχολικά έτη, δηλαδή 4 εξάμηνα. Το θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιείται ταυτόχρονα με Πρακτική Άσκηση – Μαθητεία, στους χώρους των επιχειρήσεων. Η διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης – Μαθητείας είναι ίση με το χρόνο φοίτησης, δηλαδή έως 20 μήνες και πραγματοποιείται για 4 ή 5 μέρες την εβδομάδα για 6 ώρες την ημέρα.
 
Μέσω του προγράμματος θα ενταχθεί στο Δήμο συνολικός αριθμός 20 σπουδαστών, εκ των οποίων 5 στην ειδικότητα Τεχνιτών Μηχανών & Συστημάτων Αυτοκινήτου, 5 στην ειδικότητα Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών, 5 στην ειδικότητα Τεχνιτών Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και 5 στην ειδικότηταΥπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων. 

2 σπουδαστές από τα ΙΕΚ 

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχουν διάρκεια φοίτησης 5 εξάμηνα, εκ των οποίων το πέμπτο δύναται να είναι εξάμηνο Μαθητείας. Η συνολική διάρκεια της μαθητείας ανέρχεται σε 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτισης στη δομή και 768 ώρες στο χώρο εργασίας. Η χρονική κατανομή των ωρών μεταξύ δομής κατάρτισης και χώρου εργασίας ανά εβδομάδα ορίζεται σε μια μέρα στη δομή κατάρτισης και τέσσερις μέρες στο χώρο εργασίας εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο Πρόγραμμα Σπουδών Μαθητείας. Ο αριθμός των ωρών μαθητείας στο χώρο εργασίας ορίζεται σε 8 ώρες ανά ημέρα.
 
Μέσω του προγράμματος θα ενταχθεί στο Δήμο συνολικός αριθμός 2 σπουδαστών, 1 στην ειδικότητα Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας και ένα στην ειδικότητα Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.