Μαθηματα αρχαιων ελληνικων και ιστοριας – λαογραφιας της Θρακης

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012- 2013 θα πραγματοποιήσει τμήματα Αρχαίων Ελληνικών για ενήλικες και μαθήματα Ιστορίας – Λαογραφίας Θράκης με διδάσκοντα καθηγητή τον Φιλόλογο – Συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλο. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 24 Οκτωβρίου ενώ το κεντρικό θέμα των μαθημάτων κατά το νέο ακαδημαϊκό θα είναι η Πολιτική και Κοινωνική Φιλοσοφία των Ελλήνων στη διαχρονία της, από τους Προσωκρατικούς ως το Νεοελληνικό Διαφωτισμό.

1. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ:
Θα μελετηθούν κείμενα της ελληνικής γραμματείας, οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούνμε την ελληνική γλώσσα στο διάβα των χιλιετηρίδων, δίνοντας έμφαση στη γραμματική και συντακτική δομή, στο λεξιλόγιο και ιδιαίτερα στην ετυμολογία των λέξεων.
Αφού μελετηθούν μερικά ακόμη αποσπάσματα του Ξενοφάνη, του Ηράκλειτου και κυρίως του Αβδηρίτη Δημόκριτου, στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στον επίσης Αβδηρίτη σοφιστή Πρωταγόρα, μεταφράζοντας το μύθο του για τη δημιουργία του ανθρώπου και του πολιτισμού (όπως τον παρουσιάζει ο Πλάτωνας στο διάλογο «Πρωταγόρας». Θα γίνει αναφορά στις απόψεις των σοφιστών για την κοινωνία και πολιτική, ενώ θα σχηματισθούν οι ετυμολογικές οικογένειες του ρήματος λέγω και λαμβάνω.

2. ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ:
Θα εξετασθούν προβλήματα θεωρίας /εισαγωγής στην επιστήμη της ιστορίας: τόπος, ιστορικός χρόνος, το άτομο και το σύνολο στην ιστορία, οι πηγές και η αξιοποίησή τους για την παραγωγή ιστορικού λόγου.
Παράλληλα θα συνεχισθεί η μελέτη αποσπάσματα από το βιβλίο της Jacqueline de Romilly «Πόσο επίκαιρη είναι η αθηναϊκή δημοκρατία σήμερα;».
Τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών για ενηλίκους πραγματοποιούνται στις 18:00-20:00 και Ιστορίας Λαογραφίας της Θράκης πραγματοποιούνται στις 20:00-21:00 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.