«Μαθε με να μην ξεχνω»: Τα Ποντιακα Σωματεια Ροδοπης θυμουνται την γενοκτονια των Ελληνων του Ποντου

Προβολή της ταινίας «Γράμμα από τον Πόντο» και εκδηλώσεις μνήμης την Πέμπτη 19 και την Κυριακή 22 Μαΐου

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού θα πραγματοποιήσουν τα Ποντιακά Σωματεία της Ροδόπης στις 19 και 22 Μαΐου 2022.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2022

19:00: Μνημείο Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (πλατεία Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου).

Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.

20:00: Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής

Προβολή της δραματοποιημένης ταινίας «Γράμμα από τον Πόντο» σε σενάριο και σκηνοθεσία Θωμά Σίδερη, η οποία βασίζεται στην αφήγηση του Πόντιου πρόσφυγα Γιάννη Αναστασιάδη.

Προλογίζει η Δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κομοτηνής Βασιλική Μαχαίρα.

Για την ταινία μιλά ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σερρών Λεωνίδας Κασάπης, συνδημιουργός της ταινίας.

Στην εκδήλωση συμμετέχει η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

10.00:  Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα εκφωνηθεί ομιλία από τον Αγαθάγγελο Κιουρτζίδη, ιστορικό, υποψήφιο διδάκτορα του Ινστιτούτου Σλαβικών Σπουδών Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Εκτελεστικό Δ/ντή του Ιδρύματος Ελληνικών Ερευνών Μόσχας.

10.30: Κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην πλατεία Αυτοκράτωρος Θεοδοσίου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου). 

Συμμετέχει η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής

Εκδηλώσεις και από την Περιφέρεια ΑΜΘ

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι με επιμέλεια της Περιφέρειας ΑΜΘ θα πραγματοποιηθούν επίσης την Κυριακή 22 Μαΐου στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης, οι εξής εκδηλώσεις:

Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών του νομού, από της 8ης πρωινής ώρας μέχρι και την δύση του ηλίου της 22ης Μαΐου 2022.

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 22ης Μαΐου 2022 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

08:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης με απόδοση τιμών από διμοιρία 18 οπλιτών με έναν επικεφαλής, τη στρατιωτική μουσική και δύο οπλίτες στρατονόμους.

20:05 Υποστολή της σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης, με απόδοση τιμών από διμοιρία 18 οπλιτών με έναν επικεφαλής, τη στρατιωτική μουσική και δύο οπλίτες στρατονόμους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.