«Μαθε με να μην ξεχνω»: Εκδηλωσεις μνημης για την Γενοκτονια του Ποντιακου Ελληνισμου

Από τα ποντιακά σωματεία Ροδόπης στις 19, 20 και 22 Μαΐου

Ήταν 19 Μαΐου του 1919, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζονταν στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και την αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε οι Πόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.


Στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ανακηρύσσει επίσημα τη 19η Μαΐου εκάστου έτους ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.


Τα ποντικά σωματεία της χώρας «ευλαβικά» την εν λόγω ημέρα προβαίνουν σε διάφορες εκδηλώσεις μνήμης. Εξαίρεση βέβαια δεν αποτελούν και τα ποντιακά σωματεία του νομού μας, που και φέτος θα πραγματοποιήσουν σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα είναι τριήμερες, υπό τον γενικό τίτλο «Μάθε με να μην ξεχνώ».

To πρόγραμμα


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το εξής:


Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, ώρα: 19.00


Χώρος: Μνημείο Μητροπολίτη Τραπεζούντας και κατόπιν Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου
Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον ανδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντας και κατόπιν Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου για τα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.


Ώρα: 21:00


Παρουσίαση διαδικτυακά της θεατρικής παράστασης του Λυκείου Πεταλειδίου Μεσσηνίας με τίτλο «Την πατρίδα μ’ έχασα».
Πρόκειται για μια θεατρική, χορευτική παράσταση στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος πολιτιστικών θεμάτων, κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018. Κεντρικό θέμα είναι η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, κατά την περίοδο 1914-1924. Μαρτυρίες προσφύγων συνδυασμένες με τις αναμνήσεις και τη ζωή τους στον Πόντο συνθέτουν τον βασικό κορμό της παράστασης, ο οποίος, πλαισιώνεται παράλληλα από ποντιακούς χορούς, οι οποίοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Ελλήνων του Πόντου. Η εν λόγω παράσταση παρουσιάστηκε στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής το 2018.
Την ημέρα αυτή το κτίριο της Π.Ε. Ροδόπης θα φωτιστεί συμβολικά.

Πέμπτη 20 Μαΐου, ώρα: 20.00


Διαδικτυακή Ομιλία του καθηγητή και στρατηγικού συμβούλου κ. Νίκου Λυγερού με θέμα: «Στρατηγικές αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»


Σάββατο 22 Μαΐου, ώρα: 21.00


Θεατρική παράσταση της Βέρας Αντωνιάδου-Κεσίδου με τίτλο: «Κούκουδας» υπό την διασκευή και σκηνοθεσία του Αθανάσιου Δουγλερίδη από το θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γάρς». Παρουσιάστηκε το 2004 στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την γενοκτονία από τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης. Η παράσταση θα προβληθεί διαδικτυακά.
Πραγματεύεται μια αληθινή ιστορία που διαδραματίζεται στον Πόντο βασισμένη στην θυσία ενός πατέρα που αναγκάστηκε να πνίξει το παιδί του προκειμένου να γλυτώσει του συγχωριανούς του από την μανία των Νεότουρκων.
Ανάβουμε ένα κερί στον πλησιέστερο Ιερό Ναό της κατοικίας μας στην μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Info


Οι διαδικτυακές προβολές θα γίνουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των σωματείων του νομού μας:
https://www.facebook.com/groups/212857962118460
https://www.facebook.com/groups/54550518059
https://www.facebook.com/groups/41360064596
https://www.facebook.com/kizarinrodopis
https://www.facebook.com/profile.php?id=100009340529626

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.