Μανατζερ για οικονομικα θεματα στα ΑΕΙ

Τι αλλάζει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Μάνατζερ θα αποκτήσουν τα πανεπιστήμια. Αυτό επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενόψει του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ. Βέβαια, η δημοσιοποίηση του νόμου θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς το υπ. Παιδείας παρότι έχει συγκεκριμένες θέσεις εμφανίζεται να επιθυμεί να τις επεξεργαστεί με βάση και τις προτάσεις των πανεπιστημιακών, όπως φάνηκε και σε εκδήλωση του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. το απόγευμα της Τρίτης, στην οποία μετείχαν η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος. Στην εκδήλωση πήραν μέρος υβριδικά περίπου 70 πανεπιστημιακοί.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε πως θα θεσμοθετηθεί θέση γενικού διευθυντή ή μάνατζερ στο ΑΕΙ, που θα έχει αρμοδιότητες στα οικονομικά θέματα του ιδρύματος. «Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί ο ρόλος του», ελέχθη από την κ. Κεραμέως. Ηδη, πάντως, στη συνεδρίαση διατυπώθηκαν ενστάσεις για το θέμα, αφού σε πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται διεύθυνση ή τμήμα εντός των ΑΕΙ με αρμοδιότητες στη διαχείριση οικονομικών υποθέσεων και ελεγκτικές.

Στην εκδήλωση η ηγεσία του υπουργείου ανέφερε ότι θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, όπως προβλέπει και το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τον ρόλο του Συμβουλίου σε σχέση με τον πρύτανη. Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου είναι κρίσιμες (π.χ. εάν θα έχει αρμοδιότητα να επιλέγει τον πρύτανη ή να προκρίνει τριάδα υποψηφίων πρυτάνεων), αφού υπάρχουν αντιδράσεις και από τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. και στελέχη που έχουν φιλοδοξίες να εκλεγούν στη θέση πρύτανη.

Στην εκδήλωση, επίσης, διατυπώθηκαν προτάσεις για μείωση της γραφειοκρατίας στη λειτουργία των ΕΛΚΕ καθώς και για αλλαγές στο σύστημα εκλογής νέων καθηγητών. Ετσι, και καθώς «η ηγεσία έδειξε να βρίσκεται σε φάση που μετράει αντιδράσεις για όσα έως τώρα έχουν ακουστεί ως σχέδια και προτάσεις», όπως είπε στην «Κ» πανεπιστημιακός που μετείχε στην εκδήλωση, στη Σύνοδο Πρυτάνεων το προσεχές Σάββατο η κ. Κεραμέως αναμένεται να κάνει μία γενική διατύπωση θέσεων. Πάντως, το υπουργείο Παιδείας δεν θεωρεί ότι υπάρχει καθυστέρηση στη μεταρρύθμιση για τα ΑΕΙ, αφού, όπως δήλωσε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχός του, «έχει νομοθετηθεί το 70% των μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί προεκλογικά».

Τέλος, την πρώτη έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης για το 2020, υπέβαλε χθες στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κων. Τασούλα, ο πρόεδρος της Αρχής Π. Μήτκας, παρουσία του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων B. Διγαλάκη. Η «Κ» παρουσίασε την έκθεση στις 26/11/2021. «Τα τελευταία πέντε χρόνια το ποσοστό των αποφοίτων μας σε σχέση με αυτούς που εγγράφονται στο σύνολο των πανεπιστημίων είναι κοντά στο 50%», είχε τονίσει ο κ. Μήτκας.

Αναμονή για πανεπιστημιακή αστυνομία

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αυτό ανέφερε η ίδια στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη «Μεγάλη εικόνα» (Mega), λέγοντας ότι κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης έχει κατατεθεί προσφυγή στην οποία υποστηρίζεται ότι είναι αντισυνταγματική. Ετσι, το υπουργείο αναμένει την απόφαση του ΣτΕ. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας ερωτηθέντα από την «Κ» δήλωσαν ότι ο νόμος προβλέπει την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και άρα είναι απαραίτητη η αναμονή της απόφασης του ΣτΕ. Ωστόσο, συνταγματολόγοι τόνισαν στην «Κ» ότι, καθώς δεν έχει υπάρξει απόφαση του ΣτΕ για αναστολή εφαρμογής της υπουργικής απόφασης, το υπουργείο δεν έχει νομικό κώλυμα για να προχωρήσει στην υλοποίησή της. Αλλωστε, το νομικό επιτελείο του υπουργείου –ιδιαίτερα έμπειρο, όπως έχει αποδειχθεί και παραδέχονται συνεργάτες της κ. Κεραμέως– έχει ελέγξει τις ρυθμίσεις για τη συνταγματικότητά τους. Ετσι, εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου να αξιοποιεί την προσφυγή ως δικαιολογία για να μην προχωρήσει τις διαδικασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.