Μαιρη Κοσμιδου: Συνεχης η προσπαθεια για τη βελτιωση των σχολειων στη Ροδοπη

Εκ νέου πρόταση για ίδρυση Καλλιτεχνικού Γυμνασίου

Ενστάσεις έχουν φέρει καθυστερήσεις σε σχολικά γεύματα σε δύο δήμους της ΑΜΘ

Συναντήσεις με τους Αντιπεριφερειάρχες όλης της ΑΜΘ, με θέμα την σχολική στέγη και τις προσπάθειες βελτίωσής της, πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η κ. Μαίρη Κοσμίδου, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για αυτό και πρόσφατα συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Τσαλικίδη, τόσο για τις κτιριακές, όσο και τις υπόλοιπες ανάγκες που προκύπτουν μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αυτό τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, τονίζοντας πως αυτή την περίοδο ετοιμάζονται και για την ενίσχυση των πειραματικών σχολείων, με το 3ο Λύκειο να έχει ήδη δεχτεί χορηγία.

Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ίδρυση Καλλιτεχνικού Γυμνασίου στην Ροδόπη, για το οποίο θα κατατεθεί εκ νέου πρόταση.

Τέλος, όσο αφορά τα σχολικά γεύματα, ανέφερε πως είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλους τους Δήμους σχολεία των οποίων είναι ενταγμένα, για να ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα.

Πολλές οι ανάγκες στη Ροδόπη

Η συνάντησή της με τον κ. Τσαλικίδη, επισήμανε, όσο αφορά το κτιριακό στη Ροδόπη, έγινε λόγω το θεσμικού ρόλου του κ. Τσαλικίδη, ώστε να συντονίσει τους δημάρχους της περιοχής μας, στο θέμα των προτάσεων για την αναβάθμιση, τη βελτίωση, αλλά και τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων και σχολικών κτιρίων, ιδιαίτερα στην Κομοτηνή, όπου η αύξηση του αστικού πληθυσμού πιέζει τις σχολικές μονάδες και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εντός της πόλης.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η αύξηση του πληθυσμού που κοινωνείται ότι θα επέλθει στον Έβρο, είναι πολύ πιθανό ότι θα επηρεάσει και την περιοχή μας, ώστε να αποκτήσει και περισσότερο μαθητικό δυναμικό» ανέφερε, με τον σχεδιασμό των σχολικών μονάδων να γίνεται σε ορίζοντα  τριακονταετίας.

«Είδαμε, ερευνήσαμε, κατατέθηκαν οι ανάγκες εκ μέρους μου, όχι μόνο στην Κομοτηνή, και στους άλλους δήμους της Περιφερειακής μας Ενότητας» σημείωσε, «μέσα σε ένα κλίμα συνεργασία και σύμπνοιας, μιας και οι δημοτικοί άρχοντες γνωρίζουν την υστέρηση που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα, και την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες».

Παράλληλα έθεσε και το θέμα της μεταστέγασης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, της μόνης που στεγάζεται μέσα σε σχολικό κτίριο (φιλοξενεί το 1ο ΕΠΑΛ, το Εσπερινό ΕΠΑΛ και το ΔΙΕΚ Κομοτηνής).

Η μετακίνηση της υπηρεσίας αφενός θα βοηθήσει τη λειτουργία της, αλλά και θα απελευθερώσει σχολικές αίθουσες για χρήση από τις εκπαιδευτικές μονάδες εκεί.

Χορηγίες για τα πειραματικά σχολεία

Επιπλέον συζητήθηκαν και παρεμβάσεις σε άλλα σχολεία, όπως το 3ο Πειραματικό Λύκειο Κομοτηνής και η δημιουργία νέων μονάδων, γιατί, όπως ανέφερε η κ. Κοσμίδου, έχουν ανεπάρκεια χώρου για τους μαθητές, αλλά και οι υφιστάμενες μονάδες χρειάζονται ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά και διάφορα κτιριακά προβλήματα.

Ειδικά για το 3ο Λύκειο, σημείωσε πως ήδη έχει δεχτεί μια χορηγία για την δημιουργία αίθουσας ρομποτικής, η οποία θα εγκαινιαστεί σύντομα, ενώ υπάρχουν και άλλες αναβαθμίσεις που έρχονται τόσο σε αυτό όσο και στο 5ο Πειραματικό Γυμνάσιο, η εφαρμογή των περισσοτέρων θα εξαρτηθεί από την μαθησιακή διαδικασία.

Υποβάλλεται ξανά η πρόταση για Καλλιτεχνικό

Όσο για την δημιουργία Καλλιτεχνικού Σχολείου στη Ροδόπη, πρόταση για το οποίο είχε υποβληθεί και παλιότερα στο υπουργείο Παιδείας, πρόθεση της κ. Κοσμίδου είναι να συνεχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή την περίοδο υποβάλλονται εκ νέου οι προτάσεις, με την επιτροπή παιδείας του δήμου Κομοτηνής να δίνει εκ νέου της έγκρισή της. «Νομίζω ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες, και η τρίτη μας κατάθεση της πρότασης θα βρει και θετικά σχόλια και ευήκοα ώτα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί και αυτή» ανέφερε.

Άλλωστε οι Πειραματικές σχολικές μονάδες που ξεκίνησαν, προχωρούν σε ικανοποιητικό βαθμό, στελεχώθηκαν και λειτουργούν κανονικά, «τρέχουν» πολλά προγράμματα σε ομίλους, δίνοντας το περιθώριο στα παιδιά να δημιουργήσουν.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσουμε τον χώρο, το δικαίωμα και τον χρόνο στις κλίσεις των παιδιών, ώστε να τις καλλιεργήσουν, να τις αναδείξουν πραγματικά, προς όφελος όλης της τοπικής κοινωνίας» τόνισε.

Σύντομα λύση για τα σχολικά γεύματα σε όλη την Περιφέρεια

Όσο για το θέμα της καθυστέρησης των σχολικών γευμάτων, σημείωσε πως στην Περιφέρειά μας υπήρξαν προβλήματα σε δύο δήμους, με θέματα ενστάσεων επί της διαδικασίας και επίσης διαχείρισης από την εταιρεία που ανέλαβε να δώσει τα σχολικά γεύματα.

Η διαδικασία όμως φαίνεται ότι θα προχωρήσει, και πιστεύει πως πλέον είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές και τυπικές διαδικασίες.

«Αυτοί που προσέρχονται για να αναλάβουν την ευθύνη να σιτίσουν τους μαθητές, ένα πρόγραμμα που το υπουργείο μας υποστηρίζει χρόνια τώρα, θα πρέπει να έχουν την ατομική και συλλογική ευθύνη ότι δεν μπορούν να αφήνουν αυτή τη στιγμή παιδιά τα οποία έπρεπε να σιτίζονται, σε υποδεέστερη μοίρα» σημείωσε, καλώντας τους να δείξουν μια ευθύνη ατομική και συλλογική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.