Μαινεται η μαχη με τις φλογες  στη Μελια Αλεξανδρουπολης

Κάηκαν σπίτια και ένα μοναστήρι-Εκκενώθηκαν οχτώ οικισμοί

Εκτός ελέγχου μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Αλεξανδρούπολη, με τις Πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά, κάτι που δυσκολεύουν σημαντικά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα από όπου πέρασε νωρίτερα.

Η αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης, Ελένη Ιντζεπελίδου, επιβεβαίωσε ότι μεγάλο μέρος του μοναστηριού του Ιωάννη του Θεολόγου, έχει υποστεί ζημιές από τη φωτιά.

«Είναι πολλές οι εστίες και οι άνεμοι πολλοί ισχυροί. Σε ένα χωριό στα Πεύκα έχουν καεί σπίτια. Έχει καεί το μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου και κάποια σπίτια στο Αετοχώρι. Αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές έχουν καεί τρία σπίτια στα Πεύκα, ενώ στο Αετοχώρι έχουν καεί κάποιες αυλές σπιτιών.

Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Είμαστε σε απόγνωση αυτή τη στιγμή γιατί ήδη σε τέσσερα σημεία έχει πολύ ισχυρή φωτιά. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι ισχυρές, αλλά σε λίγο νυχτώνει».

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έφτασαν και τα 8 μποφόρ κάποια στιγμή, ενώ οι προβλέψεις είναι ότι θα συνεχίσουν με ένταση τουλάχιστον 5 μποφόρ και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Λίγα λεπτά πριν τις 18:00 το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης και της περιοχής Άνθεια, ενώ προηγήθηκαν για ακόμη επτά περιοχές.

Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του 112 για τις περιοχές Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό και Δωρικό, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν και οι Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Μήνυμα από το 112 εστάλη και στους κατοίκους της πόλης της Αλεξανδρούπολης, με οδηγίες αυτοπροστασίας από τους πυκνούς καπνούς που έχουν «σκεπάσει» την περιοχή.

«Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κλείστε πόρτες και παράθυρα», αναφέρει το μήνυμα του 112.

Σε 135 αυξήθηκαν οι πυροσβέστες που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, με τους 28 εξ αυτών να έχουν φτάσει στο σημείο αεροπορικώς από την Αττική, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Επιπλέον, στο σημείο επιχειρούν 31 υδροφόρα οχήματα της πυροσβεστικής και εννέα πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 14 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα για τον συντονισμό τους.

Έντονο πρόβλημα δημιουργούν και οι πυκνοί καπνοί, οι οποίοι καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Ειδικότερα, οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν έρθει σε επαφή με τον αερολιμενάρχη να είναι σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, λόγω του ότι η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί ο πυκνός καπνός να δημιουργήσει προβλήματα στην ορατότητα.

Σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται και η Ελληνική Αστυνομία, ενώ διατέθηκαν άμεσα 21 Αστυνομικοί, με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι δυνάμεις ενισχύονται, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί και ο Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πυκνός μαύρος καπνός έχει “σκεπάσει” τον ουρανό, με τις εικόνες που έρχονται από το σημείο να συγκλονίζουν.

Έκλεισε τμήμα της Εγνατίας Οδού – Πού υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, κοντά στην Πυλαία Φερών Έβρου και επειδή είχε κατεύθυνση νότια προς την Εγνατία οδό, τέθηκαν σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης και ουσιαστικά έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο τμήμα από ύψος του κόμβου Αρδανίου, έως αυτό του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης, ενώ οι οδηγοί και οι πολίτες παρακαλούνται -για την ασφάλειά τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Νωρίτερα, πολίτες της Αλεξανδρούπολης και ειδικότεροι όσοι διαμένουν στα κοντινά χωριά και οικισμούς Μελία, Νίψα, Πεύκα και Λουτρό, έλαβαν μήνυμα από το 112, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις οικίες τους. Τους συστήνεται δε, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.