Λυσεις σε προβληματα μεσω της συνεργασιας δινουν οι μαθητες του Μουσικου Σχολειου

Μαθητές και καθηγητές από τέσσερα σχολεία από Αγγλία Ισπανία, Πολωνία και Τουρκία φιλοξενούνται στην Κομοτηνή

Με μια σύντομη συναυλία υποδέχτηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Μαρτίου εκπαιδευτικούς και μαθητές από τέσσερα σχολεία του εξωτερικού το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, που τους φιλοξενεί στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και του έργου Tackle Complex Challenges and Develop Innovative Solutions by Mastering Critic.

Αυτή ήταν η 4η, και τελευταία το προγράμματος, διασχολική συνάντηση του προγράμματος, με συμμετοχή από σχολεία της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Τουρκίας.

Όπως τόνισε ο κ. Φώτης Φωτιάδης, υποδιευθυντής του Σχολείου και υπεύθυνος των προγραμμάτων Erasmus+, στόχος είναι η συμμετοχή των μαθητών σε δράσεις για την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης, καθώς μεγαλώνουν σε μια εποχή όπου – σε αρκετές περιπτώσεις – υπάρχει παραπληροφόρηση, μονόπλευρη ενημέρωση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του έργου σε μικτές ομάδες θα αναλύσουν 5 κοινωνικά προβλήματα, και στη συνέχεια θα συζητήσουν για να προτείνουν λύσεις. Το Μουσικό εστιάζει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με τον κ. Φωτιάδη να αναφέρεται ειδικά στη Βιστωνίδα, σημειώνοντας πως όχι μόνο υφίσταται ρύπανση, αλλά μέσω της αναβάθμισής της θα μπορούσε να υπάρξει και ενίσχυση του Οικοτουρισμού. 

Η σημαντικότερη, κατά τον κ. Φωτιάδη, δράση θα λάβει χώρα την Τετάρτη, όταν οι μαθητές θα συμμετέχουν σε δράση για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, που δεν υπάρχει στο υπόλοιπο πρόγραμμα. Μικτές διεθνείς ομάδες μαθητών, θα αναλάβουν να αναπτύξουν λόγο και αντίλογο (δημόσια αντιπαράθεση – debate)   σε 5 κοινωνικά ή ηθικά ζητήματα που έχουν διλημματικό χαρακτήρα (π.χ. υποχρεωτικός εμβολιασμός, μεταναστευτικό, μουσική τραπ, ενιαία ενδυμασία στο σχολικό χώρο).

Επιπλέον οι μαθητές θα συμμετέχουν σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ομαδοσυνεργατικές δράσεις με τους μαθητές των άλλων χωρών και θρησκειών, που θα ενθαρρύνουν τη διαπολιτισμική κατανόηση και αποδοχή, θα βελτιώσουν τις δεξιότητες ομαδικής εργασίας, θα αναπτύξουν τις δεξιότητες επικοινωνίας και θα αποκτήσουν μια εικόνα για την έννοια της ετερότητας, τις αξίες της ανεκτικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του σχολείου κ. Κεφαλίδου σημείωσε πως συνεχίζουν σαν σχολείο τις δράσεις τους στο πλαίσιο του Erasmus+ τόσο υποδεχόμενοι σχολεία από το εξωτερικό όσο και με μαθητές τους να ταξιδεύουν εκεί. Τόνισε δε πως οι δράσεις τους από εδώ και πέρα, μέσα στην άνοιξη, θα είναι συνεχείς.

Θετικές εμπειρίες στην Κομοτηνή για τα σχολεία

Για την εμπειρία τους τόσο στην Κομοτηνή, όσο και γενικότερα από το πρόγραμμα μίλησαν οι φιλοξενούμενοι καθηγητές από τα τέσσερα σχολεία.

Ο Ρομπ, ως υπεύθυνος του προγράμματος, από την Bower Park Academy του Ηνωμένου Βασιλείου, τόνισε πως θέλησαν να βάλουν τα παιδιά από όλες τις χώρες να ολοκληρώσουν διαφορετικές δράσεις, να προετοιμαστούν και να τις παρουσιάσουν, αλλά και να προτείνουν λύσεις.

Έτσι αποκτούν νέες ικανότητες, και έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν έξω από το σύνηθες περιβάλλον τους. Το σημαντικό, σημείωσε, είναι πως τα παιδιά πηγαίνουν σε λιγότερο «τουριστικά» μέρη, και έτσι έχουν την πραγματική εικόνα για τις χώρες και τους κατοίκους τους, και γνωρίζουν και συνομηλίκους τους με τους οποίους αποκτούν φιλίες. Μάλιστα μέσα από το πρόγραμμα βλέπει πως οι επαφές τους είναι ζωντανές και δεν επηρεάζονται από το χρόνο.

Από την πλευρά της η Καρολίνα, από το II Secondary School with Bilingual Forms in Slupsk στην Πολωνία, τόνισε πως το καλύτερο μέρος του προγράμματος είναι πως οι μαθητές τους μαθαίνουν πως προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν στη χώρα τους, υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Θεωρεί επίσης θετικό ότι τους δίνεται η ευκαιρία να επισκεφτούν την Κομοτηνή, που δεν είναι απαραίτητα ο πρώτος προορισμός που θα επέλεγαν στην Ελλάδα, και έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και τον τόπο.

Επιλογή του Μπαρίς ήταν να συμμετέχει το Eyupsultan IMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi από την Κωνσταντινούπολη σε πρόγραμμα Erasmus+ με σχολείο της Κομοτηνής, γιατί υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των κατοίκων των δύο χωρών, και ειδικά στην πόλη μας, θέλοντας να γνωρίσουν την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον της. Ειδικά οι μαθητές του σχολείου τους νιώθουν σαν το σπίτι τους, και μάλιστα ενώ σε άλλες περιοχές είχαν κάποια δυσκολία να προσαρμοστούν, στην Κομοτηνή νιώθουν ασφαλείς.

Τέλος η Ίμα από το IES Juan Sebastián Elcano στην Νότια Ισπανία, εξέφρασε τη χαρά τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών που επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα, με την ευκαιρία του προγράμματος, που τους δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούν με διάφορα κοινωνικά προβλήματα.

Έτσι οι μαθητές τους μπόρεσαν να δουλέψουν σε ομάδες, μαζί με τους άλλους μαθητές σε ένα μουσικό σχολείο, και μπορούν να απολαύσουν την όλη εμπειρία, αλλά και να γνωρίσουν την κουλτούρα αλλά και την γλώσσα τους. Μάλιστα σημείωσε πως ήδη οι μαθητές τους διδάσκουν ισπανικές λέξεις, αλλά και μαθαίνουν ελληνικές από τους Έλληνες μαθητές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.