Λογο στη διαμορφωση της πολιτικης ζητουν οι νεοι Πολιτικοι Επιστημονες

Εσπερίδα με θέμα «Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της πολιτικής επιστήμης και η συμβολή των νέων επιστημόνων στην διαμόρφωση κρατικών πολιτικών» από ΕΟΠΕ και ΕΟΝΕΠΕ στην Κομοτηνή

Τους τρόπους με τους οποίους οι Πολιτικές Επιστήμες αγκαλιάζουν όλες τις άλλες επιστήμες γνώρισαν όσοι συμμετείχαν στην Εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής το απόγευμα της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου με θέμα «Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της πολιτικής επιστήμης και η συμβολή των νέων επιστημόνων στην διαμόρφωση κρατικών πολιτικών» που οργάνωσε η αντιπροσωπεία Κομοτηνής του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημών (Ε.Ο.Π.Ε.) και το νεανικό τμήμα αυτού (Ε.Ο.ΝΕ.Π.Ε.).
 
Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τον Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Αθανάσιο Καραμπίνη και τον πρόεδρο του τμήματος κ. Βασίλη Χατζόπουλο να τιμούν την εκδήλωση με την παρουσία τους ενώ εισηγητές της ήταν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Δικαίος, Χρήστος Μορφακίδης, Μαρία Πεμπετζόγλου και Συμεών Σιδηρόπουλος. 

Συμεών Σιδηρόπουλος «Ο οργανισμός και η αντιπροσωπεία εδώ στην Κομοτηνή θα έχει ισχυρή παρουσία»

Η Εσπερίδα αποτελεί μέρος της προσπάθειας του ΕΟΠΕ να αποκεντρώσει την επιστημονική δραστηριότητα, σημείωσε ο κ. Συμεών Σιδηρόπουλος Πολιτικός Επιστήμονας και πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων, κυρίως μέσα από τη δημιουργία των πέντε αντιπροσωπειών τους, στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο το Ρέθυμνο και τη Ρόδο.
 
«Δημιουργούμε παρακαταθήκη για τις μικρότερες πόλεις, παράγουμε επιστημονικό προϊόν, φέρνουμε τους νέους πιο κοντά στην επιστήμη» σημείωσε, επισημαίνοντας πως οι νέοι επιστήμονες βοηθούν στη διαμόρφωση πολιτικών ιδιαίτερα σήμερα που ο κόσμος αποστρέφεται την πολιτική και οι νέοι, και κυρίως οι πολιτικοί επιστήμονες, πρέπει να επεξεργαστούν μια ενδεχόμενη δραστηριοποίησή τους όχι τόσο στην ενεργό πολιτική όσο στη συμβουλευτική της πολιτικής.
 
Άλλωστε ο Οργανισμός έχει συμβουλευτική ιδιότητα στον ΟΗΕ, δίνοντας του τη δυνατότητα να στέλνει νέους φοιτητές που κάνουν άσκηση σε αυτόν, έχει ήδη διαμορφώσει τις συνθήκες, και σε μερικές περιπτώσεις έχουν προχωρήσει, για υπογραφή συνεργασιών σε Πρωτοβάθμιους ή Δευτεροβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε διάφορες θεματολογίες.
 
Όσο για την αντιπροσωπεία της Κομοτηνής, αυτή δείχνει μεγάλη δυναμική και, σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο, θα αριθμεί μέχρι το τέλος του 2016 αρκετές δεκάδες μέλη, αποτελούμενη από ανθρώπους που έχουν σε καθημερινή βάση δραστηριοποίηση στον οργανισμό.
 
«Θα δείτε ότι ο οργανισμός και η αντιπροσωπεία εδώ στην Κομοτηνή θα έχει ισχυρή παρουσία. Θα φέρει καινούρια αντικείμενα για την επιστημονική συνεργασία μας με το πανεπιστήμιο και τους πολιτικούς θεσμούς. Ευελπιστούμε ότι εμείς μαζί με άλλους οργανισμούς θα σηκώσουμε ψηλά κάποιους θεσμούς στην επαρχία» τόνισε χαρακτηιστικά.
 
Δυστυχώς, σημείωσε κλείνοντας ο κ. Σιδηρόπουλος, η πολιτεία δεν εκμεταλλεύεται τις γνώσεις και τις δυνατότητες των πολιτικών επιστημόνων, παρόλο που έχουν ευρύ πεδίο γνώσεων και αν εξειδικεύσουν το πεδίο αυτό με μεταπτυχιακές σπουδές γίνονται από τους καταλληλότερους ειδικούς σε θεματολογίες στις οποίες καλείται να απαντήσει η ίδια η πολιτική σήμερα. «Καμία, είτε ποσόστωση είτε ειδική μνεία δεν γίνεται για τους αποφοίτους των σχολών μας όσο αφορά την κάλυψη ειδικών θέσεων μετακλητών, στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή στην Διπλωματική Ακαδημία» τόνισε, παρόλο που είναι άνθρωποι που έχουν διδαχθεί αυτό το αντικείμενο. 

Αλέξανδρος Ράδος «Η αντιπροσωπία της Κομοτηνής βρίσκεται εδώ για να προωθήσει τη σημασία της πολιτικής επιστήμης»

Από την πλευρά του ο Ειδικός Γραμματέας – Συντονιστής της αντιπροσωπείας κ. Αλέξανδρος Ράδος τόνισε πως η αντιπροσωπία της Κομοτηνής βρίσκεται εδώ για να προωθήσει τη σημασία της πολιτικής επιστήμης, να ενθαρρύνει τους νέους πολιτικούς επιστήμονες και όχι μόνο να πάρουν μέρος και να κάνει ό,τι καλύτερο γίνεται για να κατοχυρώσουν, σε ένα βαθμό, τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, χωρίς την έννοια του συνδικαλισμού.
 
Η εκδήλωση αυτή επισφραγίζει αυτή την προσπάθεια και θέλει να αναδείξει το γεγονός ότι η πολιτική επιστήμη εμπεριέχει μέσα της και άλλες επιστήμες, όπως η νομική, η οικονομική, η κοινωνική και άλλες, ενώ εμπεριέχει και διάδραση με τους ομιλητές, για τα θέματα που αναπτύχθηκαν. «Οι νέοι δεν ασχολούνται πλέον σχεδόν καθόλου με τα κοινά. Θέλουμε να τους ευαισθητοποιήσουμε, και η διοργάνωση εκδηλώσεων εσπερίδων, προσομοιώσεων και συνεδρίων βοηθά σε αυτό» παρατήρησε. 

Κωνσταντίνος Δικαίος «Να συζητήσουμε το μέλλον της πολιτικής επιστήμης»

Την σημασία πραγματοποίησης εκδηλώσεων σαν και αυτή της Πέμπτης τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Δικαίος, Επίκουρος Καθηγητής Δ.Π.Θ θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντικό οι νεαροί πολιτικοί επιστήμονες να έχουν φτιάξει ένα φορέα ο οποίος θα πρέπει να έρθει σε ακόμα στενότερη συνεργασία με την εταιρεία πολιτικής επιστήμης, ώστε να συζητήσουν το μέλλον της πολιτικής επιστήμης και των πολιτικών επιστημόνων και το τι θα μπορούν αυτοί να κάνουν.
 
«Ζούμε μια φάση τρομακτικών αλλαγών σε όλη την Ευρώπη. Πώς ο πολιτικός επιστήμονας θα τοποθετηθεί και θα πείσει και την κοινωνία και το κράτος προς την ανάληψη κάποιων πολιτικών πλέον αποφάσεων;» διερωτήθη ο κ. Δικαίος απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους

Μαρία Πεμπετζόγλου «Είναι πολύ έντονη η επιρροή των πολιτικών αποφάσεων επάνω στις οικονομικές αποφάσεις»

Την αλληλεπίδραση της Πολιτικής και της Οικονομικής Επιστήμης στο πλαίσιο διαμόρφωσης της δημόσιας πολιτικής παρουσίασε η Επίκουρη Καθηγήτρια Δ.Π.Θ., Οικονομολόγος κ. Μαρία Πεμπετζόγλου, δίνοντας έμφαση στις δημόσιες πολιτικές που έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια της ΕΕ και πως η πολιτική επηρεάζει τις οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
«Από ό,τι φαίνεται είναι πολύ έντονη η επιρροή των πολιτικών αποφάσεων επάνω στις οικονομικές αποφάσεις στα πλαίσια της δημόσιας πολιτικής» σημείωσε, επισημαίνοντας όμως πως δεν υπάρχει η αλληλεπίδραση που θα έπρεπε μεταξύ των δύο τομέων. Υπάρχουν διάφορες οικονομικές σχολές, που πρεσβεύουν διάφορες οικονομικές αντιλήψεις αλλά πολλές φορές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον δεν λαμβάνονται με οικονομική ορθολογικότητα οι αποφάσεις. 

Χρήστος Μορφακίδης «Στα πλαίσια της μελέτης της πολιτικής επιστήμης η μελέτη του δικαίου καταλαμβάνει εξέχουσα θέση»

Την επιμέρους θεματική της σχέσης του δικαίου με την πολιτική ανέπτυξε ο κ. Χρήστος Μορφακίδης, Λέκτορας Δ.Π.Θ, Νομικός, και ειδικότερα τις σχέσεις της νομικής επιστήμης που καλλιεργεί το δίκαιο, το ερμηνεύει, το εξετάζει, με την πολιτική επιστήμη, που καλλιεργεί το πολιτικό φαινόμενο.
 
«Στα πλαίσια της μελέτης της πολιτικής επιστήμης η μελέτη του δικαίου καταλαμβάνει εξέχουσα θέση» σημείωσε ο κ. Μορφακίδης, τονίζοντας ότι η πολιτική εφαρμόζεται δια της θέσπισης κανόνων, δηλαδή οι πολιτικές αποφάσεις υλοποιούνται μέσα από την υιοθέτηση κανόνων δικαίου, τους νόμους.
 
Έτσι το δίκαιο αναγορεύεται σε προνομιακό συνομιλητή την πολιτική επιστήμη, μιας και αποτελεί έναν από τους τρόπους με τους οποίους η πολιτική επιστήμη υλοποιείται στην πράξη.
 
Άλλα ζητήματα που αφορούν αυτή τη σχέση είναι ζητήματα νομιμοποίησης, δηλαδή της δικαιολόγησης στη συνείδηση των πολλών σχετικά με τις επιλογές που γίνονται δια των κανόνων του δικαίου.
 
Μέσα από την ομιλία του ο κ. Μορφακίδης ανέδειξε τον διεπιστημονικό χαρακτήρα της Πολιτικής επιστήμης, μιας επιστήμης η οποία αγκαλιάζει άλλες επιστήμες, προκειμένου να προάγει το δικό της επιστημονικό πεδίο, μία εκ των οποίω είναι και το δίκαιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.