Λιγοτερα διαθεσιμα διαμερισματα και σταθερες τιμες στη φοιτητικη αγορα της Κομοτηνης

Προβλήματα δημιούργησε η δημοσίευση νωρίτερα των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Μεγάλος ο αριθμός των νεοεισαχθέντων που αναζήτησαν και έκλεισαν σπίτι τις πρώτες μέρες του Αυγούστου

Αναταραχή δημιούργησε στην στεγαστική αγορά της Κομοτηνής η δημοσίευση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστημιακά Τμήματα σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα, με μεγάλο αριθμό οικογενειών να προσέρχονται στην πόλη μας τις πρώτες μέρες του Αυγούστου για να κλείσουν σπίτι, και προσπαθώντας να βρουν την ιδανική ισορροπία μεταξύ ποιότητας, θέσης και τιμής.

Και αυτό γιατί ο μεγάλος όγκος των φοιτητών που αναζητούσαν στέγη βρέθηκε στην πόλη μας ένα μήνα νωρίτερα. Αυτοί βρήκαν στην Κομοτηνή λιγότερα διαθέσιμα σπίτια, για μια σειρά από λόγους, με τις τιμές να παραμένουν σταθερές και να αυξάνονται λίγο στα πολύ καινούρια διαμερίσματα.

Προσαρμόστηκαν οι επαγγελματίες

Όπως τόνισε ο μεσίτης κ. Πέτρος Ζωγράφου, η εντονότερη κίνηση ξεκίνησε απρόβλεπτα νωρίς, χωρίς ιδιαίτερη ενημέρωση, κάτι που έφερε σε δύσκολη θέση τις οικογένειες των φοιτητών, τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και τους επαγγελματίες του χώρου.

Άλλωστε η αγορά τόσα χρόνια ήταν προσαρμοσμένη στη δημοσίευση των εισακτέων στα τέλη Αυγούστου, τόσο για την επίσκεψη των επίδοξων ενοικιαστών στα σπίτια, όσο και στους χρόνους των μισθωτηρίων, που τελείωναν στα τέλη Αυγούστου.

«Εμείς σαν επαγγελματίες προσαρμοστήκαμε και προσπαθήσαμε να φέρουμε εις πέρας το έργο» ανέφερε, με μεγάλη προσέλευση κόσμου το πρώτο δεκαήμερο μετά την ανακοίνωση, ενώ πλέον βρισκόμαστε σε μια πιο ήσυχη περίοδο, όμως πάλι συνεχίζει η ροή των φοιτητών.

Λιγότερα τα διαθέσιμα σπίτια

Φέτος δεν υπήρχαν πολλά διαθέσιμα σπίτια, κάτι που οφείλεται σε μια σειρά από λόγους. Αρχικά, ενώ πέρυσι όταν άνοιξαν τα Πανεπιστήμια υπήρχαν πολλά διαθέσιμα σπίτια, λόγω πανδημίας, όμως αυτά ενοικιάστηκαν τόσο από τους νέους, όσο και από τους φοιτητές που επέστρεψαν στην πόλη, πολλοί από τους οποίους θα μείνουν μια επιπλέον χρονιά στην πόλη, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο διαθέσιμος αριθμός φέτος.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι λόγω των κατασκευαστικών έργων που γίνονται στην πόλη μας, του δικτύου Φυσικού Αερίου από την AVAX και του εργοστασίου Φυσικού Αερίου από την ΤΕΡΝΑ, υπάρχουν πολλές μισθώσεις επιπλωμένων κατοικιών για τους εργαζόμενους των δύο εταιρειών μέσα στην πόλη.

Τέλος προβλήματα διαθεσιμότητας δημιούργησε και το γεγονός ότι πολλές μισθώσεις ήταν προσαρμοσμένες να λήγουν στα τέλη Αυγούστου, με ιδιοκτήτες να λείπουν διακοπές και γονείς να έρχονται βιαστικά με αποτέλεσμα τα σπίτια να μην είναι προετοιμασμένα.

Όλοι μαζί το πρώτο δεκαήμερο

Ο κ. Ζωγράφου τόνισε πως οι περισσότεροι έκλεισαν σπίτια αυτό το πρώτο δεκαήμερο, ιδιαίτερα όσοι προέρχονταν από τη Νότιο Ελλάδα, γιατί οι αποστάσεις δεν επιτρέπουν να φύγουν και να επιστρέψουν.

«Τις πρώτες δέκα ημέρες υπήρχαν σπίτια, αν και έφυγαν αρκετά γρήγορα» ανέφερε, ενώ όσοι είναι από πιο κοντινές περιοχές, μπορούν να είναι πιο επιλεκτικοί.

Βέβαια ενώ το μεγάλο κύμα ήδη πέρασε, υπάρχουν κάποιοι που το αφήνουν για το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα όταν, όπως ανέφερε, η ανακοίνωση των βάσεων τόσο νωρίς, σήμαινε πως έπρεπε να πληρώσουν και το μίσθωμα του Αυγούστου για να κλείσουν σπίτι, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο να επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Άλλωστε πάντα υπήρχαν φοιτητές και γονείς που ερχόταν με την εγγραφή ή λίγο πριν ξεκινήσουν τα πανεπιστήμια για να νοικιάσουν, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που δεν ξέρουν αν θα μείνουν ή θα φύγουν από τα Τμήματα της Κομοτηνής και περιμένουν να βγουν τα αποτελέσματα των μετεγγραφών για την αναζήτηση στέγης.

Η χαμηλή διαθεσιμότητα στα σπίτια είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές φέτος να κινηθούν τα ίδια επίπεδα, και να αυξάνονται λίγο σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως όμως σε σπίτια τα οποίο ήταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

Απαραίτητη η καταπολέμηση της παραμεσιτίας μέσω κοινωνικών δικτύων

Κλείνοντας ο κ. Ζωγράφου στάθηκε, θεωρώντας πως εκπροσωπεί και όλους τους συναδέρφους του, στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η παραμεσιτία, ιδιαίτερα μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

«Είμαστε και εμείς επαγγελματίες, και δυστυχώς ομάδες που δημιουργούνται στο διαδίκτυο και διακινούν ακίνητα, ηθικά δεν είναι καθόλου σωστό» ανέφερε. Και φέτος, τόνισε, υπάρχουν πολλές ομάδες, που έχουν δημιουργήσει στους επαγγελματίες μεσίτες ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί χάνονται πάρα πολλές μισθώσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.